Tone Størseth: Tone Størseth er prosjektleder i omstillingprogrammet i Drangedal

Hva med et nettverk av lokale matprodusenter?

Alle som starter virksomhet vet det, enten man har så vidt kommet i gang eller holdt på lenge. Det kan være ensomt og krevende å drive eget. Uansett om man har ansatte eller ei, er det mye sannhet i at det er ensomt på toppen. Derfor betyr et godt nettverk mye. Der man kan sparre og teste ut ideer. Øke sin innsikt, dele kunnskap og erfaringer og bidra til at andre også har nytte av å kjenne deg.

Mange undersøkelser, blant annet gjennomført på oppdrag av Innovasjon Norge, viser at nyskaping «foregår i økende grad i samspill mellom bedrifter, kunder, leverandører og kunnskapsmiljøer.» Men, som mange kanskje allerede har erfart, kommer ikke verdien og utbyttet av å tilhøre et nettverk av seg selv. Det finnes mange eksempler på oppstart av bransjenettverk med topp engasjerte og motiverte deltakere, hvor man likevel opplever at det hele renner ut i sanden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Analyseselskapet Oxford Research (2018) vurderte nytteverdien av tilbudet Bedriftnettverk gjennom nettopp Innovasjon Norge, og fant at de virksomhetene i slike nettverk som lykkes best, kjennetegnes av at de er selv mer aktive og ønsker utvikling, at de treffer godt med prosjektinnretningen og innholdet i prosjektet, at bedriftene har fått mer oppfølging fra Innovasjon Norge og er godt fornøyde med den, og at bedriftene får i sterkere grad kompetansepåfyll på områder koplet opp mot strategi, marked og vekst.

Dette er viktige veivisere når vi også her i Drangedal etablerer nettverk. I omstillingsplanen for Driv er det flere handlingspunkter som omhandler dette med å samarbeide, gjennom nettverk og møteplasser. Under strategien «Nettverk og klynger» heter det: Økt konkurransekraft gjennom å bidra til å utvikle og beholde fungerende samhandlingsarenaer samt etablere relevant nettverk med eksterne nærings- og kompetansemiljø. Under «Kompetanse og samarbeid» står: Tilrettelegge for og støtte kompetanse- samarbeidsprosjekter som gir økt kunnskap og vekst. Og under punktet om gründere og nyetablerere: Støtte opp under tiltak og konkrete bedriftsutviklingsprosjekter fra gründere og nyetablerere.

Det er allerede oppfattet positiv interesse lokalt for et nettverk/samarbeid mellom aktører innenfor matproduksjon. Og med erfaring om at et vellykket nettverk også trenger god oppfølging, vil Driv kople på eksterne ressurser som «kan dette». Vestfold og Telemark fylkeskommune har gitt oppdrag til Gründernettverket om å bistå omkring i kommunene, og håper å få til et nettverk her i bygda.

Gründernettverket er et tilbud om nettverk for oppstartbedrifter, vekstbedrifter og ledere i småbedrifter. Formålet er å bidra til bevaring og videreutvikling av arbeidsplasser ved at de virksomhetene som allerede er etablerte, fortsetter å utvikle seg positivt. Ved deltakelse i et av gründerteamene får man en arena for deling, inspirasjon og læring.

Onsdag 21. juni inviteres lokale matprodusenter til åpent møte i kommunestyresalen hvor man kan høre mer om mulighetene for å etablere et nettverk. Det ligger styrke og konkurransekraft i å stå sammen. Utgangspunktet er iallfall det beste, og mulighetene uendelige, i Drangedal.