Kaplan: Kaplanturbin er vanlig å bruke i elvekraftverk med lav fallhøyde og tidvis mye vann. Her er det Robert Pedersen (t.v.) fra Hardanger Maskin og lokale Thomas Lia som passer på at den 10 tonn tunge turbinen blir løftet av tungtransporten og til en egnet mellomlagringsplass.

Snart mer fossekraft i Tørdal

Arbeidet med å legge Skjeggfoss på Bø i Tørdal i rør, går for fullt. Sist uke kom Kaplanturbinen som skal omgjør vannkraft til elektrisk kraft, men dette vil først skje utpå nyåret 2024.

Vannkraftutbyggingen i Tørdal fortsetter, og i disse dager er arbeidet med å bygge ut Skjeggfoss kraftstasjon på Bø kommet godt i gang.

Det fysiske arbeidet i terrenget startet for alvor opp tidlig i mai, mens planleggingen av prosjektet har pågått helt siden 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen enkel sak

Bygger: Terje W. Rosseland (t.v.), Ruben Hus og Robert Pedersen, alle fra Hardanger maskin, samt Anker Eek (t.h.) fra Hermansen Kran jobber med å få den nye kraftstasjonen på Skjeggfoss på Bø i Tørdal.

- Underveis har det vært mange kamper, omkamper og forhandlinger, og vi kunne sikkert ha skrevet ei bok om den historia også, sier Thomas Lia, som har vært pådriver og den som har lagd prosjektet med Skjeggfoss kraftstasjon. Selv kaller han seg en «lokal assistent».

- Det har vært en enorm innsats over mange år før vi har kommet hit vi er i dag, forsikrer Lia.

- Planen er nå at vi skal bygge en 47 meter lang overløpsdam, mellom 4 og 6-7 meter høy. Fra daminntaket går det en 220 meter lang og 2,65 meter vid tunell ned til kraftstasjonen, som nå blir liggende på nedsiden av veien til Tveit, forteller utbyggingsleder i Fossberg kraft, Svein Egil Heimvik.

Skåner naturen

Miljøvennlig: I stedet for å sprenge ei opptil 17 meter dyp grøft, og flere meter vid, kan moderne teknologi tas i bruk og det blir bare et «lite» hull på begge sider av fjellet, akkurat stort nok til at rørene mellom inntaksdam og kraftstasjon kan monteres.

- Egentlig var det meningen at det skulle sprenges ei opptil 17 meter dyp grøft for å kunne legge rørene til turbinen i denne. Takket være at det ble ledig en boremaskin, en såkalt TBM (tunellboremaskin) som kan bore seg tvers igjennom fjellet, 220 meter opp til daminntaket, 2,65 meter i diameter, så blir det praktisk talt ingen synlige spor av vannledningen til kraftstasjonen, forteller Heimvik videre.

Underveis, mens den 32 meter lange boremaskinen kjerneborer, går steinmassene ut utenfor tunellåpningen på et transportband som maskinen trekker med seg. Deretter blir steinmassen kjørt på ei fylling, forklarer Thomas Lia, som er den lokale assistenten som har hjulpet grunneiere og utbygger underveis med prosjektet.

Bygger flomvern

Sist uke kom tungtransporten med den 10 tonn tunge Kaplanturbinen og ble satt av ved utbyggingsstedet. Dette er en type turbin som er utmerket for vassdrag der det kan bli mye vann, men lav fallhøyde. På Skjeggfoss er fallhøyden 22 meter.

Turbinen har vridde propeller, kan sluke 8,5 kubikkmeter vann i sekundet og ved et gjennomsnittlig nedbørsår kan det produseres 5,7 GWh. Ved at kraftstasjonen nå blir plassert på nedsiden av gårdsveien til Tveit, og nært vassdraget, vil det bli bygd et høyt flomvern rundt kraftstasjonen, i tilfelle storflom.

- Det er Hardanger Maskin som har hovedentreprisen, hvor Byggservice AS har betongarbeidet, mens lokale KV Bygg har alt tømrerarbeidet. Innen 14 dager vil dette arbeidet komme i gang, men en del av framdriften på de ulike byggene vil avhenge av vannføringen utover sommeren og høsten. Planlagt ferdigstillelse er 1. februar 2024, avslutter Svein Egil Heimvik i Fossberg Kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen.