Du må forestille deg det som aldri har vært

Det sier bipersonen Zach i boka til Sue Monk Kidd, «The Secret Life of Bees», «Bienes hemmelige liv», til hovedpersonen Lily. Jeg har lest boka flere ganger, og hver gang oppdager jeg noe nytt. Slik er det ofte med gode bøker, de utvikler seg på en måte sammen med deg. Jeg kan egentlig ikke huske denne setningen fra tidligere lesninger, men den er så viktig for bokas tema at jeg må ha registrert den. Men altså ikke på samme måte som i går.

For det er jo så riktig, og ikke minst viktig, om man ønsker noe og vil noe. Du må forestille deg noe som kanskje ikke finnes fra før og tro på det. Trives du ikke med det du gjør, og vil forandre på det, så må du se for deg at du gjør noe annet. Hva vet bare du. Men om du tillater deg å dagdrømme, slippe tankene fri og se for deg noe annet så vil det komme. Gründere gjør dette, og da tenker jeg på de gründerne som gjør noe annerledes enn det som finnes fra før.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De som startet opp med hjortefarm før noen andre, så for seg noe som ikke fantes fra før. De som fant ut av hvordan man kan utnytte energien som er rundt oss, det være seg vann, vind eller sol, til elektrisk strøm, så for seg noe som ikke fantes fra før. De som tenkte at Kroken er et godt sted å starte en stor agilityhall, så for seg noe som ikke fantes fra før.

Og slike mennesker har vi ganske mange av i Drangedal, når vi bare tenker etter. De som tenker ut nye løsninger, som fantaserer og som iverksetter fordi de tror på det de forestiller seg. Joda, noen tryner, gjerne flere ganger, men det er en del av prosessen. Det viktigste er at man fortsetter, at man ikke gir seg.

Men da er det viktig å ha noen likesinnede rundt seg som forstår, som deler tankesetter og som kan både komme med innspill fra egne erfaringer og støtte når du bare har lyst til å gi opp.

Derfor tenker jeg at det Driv-lederen skriver om i spalten denne uka er så viktig, at man bør delta aktivt i nettverk. Da øker sjansene for å lykkes.

Selv så jeg for meg å bli selvforsynt med frukt, bær og mange grønnsaker. Er du fra en familie der slikt er selvsagt, synes du sikkert det ikke var noe særlig til forestilling, men for meg var det det. Da jeg kjøpte denne eiendommen hadde jeg kun dyrket litt kirsebærtomater, litt urter og blomster før. Jeg kunne minimalt. Men med årene, mye prøving og feiling, og en for meg litt virkelighetsfjern forstilling, så er jeg i dag der at dette er virkelig.

Så når afroamerikanske Zach sier til hvite Lily i South Carolina i 1964, at han vil bli advokat, og hun sier at det ikke går an, fordi det kan ikke svarte bli, sier han: «You gotta imagine what's never been». Du innvender kanskje nå at men dette er en moderne bok og bare påfinn. Joda. Men hva var det Martin Luther King jr sa i sin berømte tale i 1963? «I have a dream..».

Forestillinger kan ikke bare forandre ditt eget liv, men også lokalsamfunnet og verden.

Du må bare forestille deg det som aldri har vært. Og så må du gjøre jobben.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva er din drøm?

Anita