Skotgard: Turdeltakerne samlet i bjønnestillet, eller også kalt skotgarden, på Einersknatten. Til høyre sitter Hans Gautefald. Han gjenfant restene etter skotgarden fra slutten av 1800-tallet som eldre tenåring på slutten av 1950-tallet, og kunne fortelle om gjenreisningen i 2011.

Jubilerende turlagstur

I strålende sommervær søndag arrangerte Gautefall turlag sin 15-års jubileumstur i gamle bjørnetrakter ved Einersknatten i Fjellgårdane.

Alt lå vel til rette for å arrangere en flott markering av at bygdas turlag kunne se tilbake på 15 års aktiv historie.

Bjørnevandring

Turopplegget denne søndagen var å følge den etablerte bjørnestien som Fjellgårdane grendelag etablerte i 2011, hvor en rekke informasjonstavler langs gårdsvei og sti mellom Fjelltun og bjønnestillet på toppen av Einersknatten forteller om tidligere tiders bjørnemøter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Underveis fikk deltakerne høre om flere dramatiske møter med bjørn i de samme traktene på slutten av 1800-tallet. At det fortsatt finnes et restaurert bjønnestille (skotgard) med tilhørende åtekiste kan en takke bygdefolket i Lia/Gautefall for, som i 2011 gjenskapte den gamle jaktinnretningen.

Utsikt

For å oppleve den flotte utsikten fra kollene nord for Lia tok turfølget stiene ut til Løytesåsen og fikk et utsyn mot øst, sør og vest. Underveis ble det orientert om natur, kultur og turlagets historie.