Holte gård: Trude Viola Nordli, daglig leder Holte Gård.

Landbruksdirektoratet støtter Holte gård - slipper millionkrav

– Nytter å si fra, sier Trude Viola Nordli, daglig leder Holte gård.

Det var i mars det kom frem at Statsforvalteren i Vestfold og Telemark skrev at Holte gård og selskapene til familien Olsen beint frem juksa og snek seg unna skatt og moms. Statsforvalteren krevde millionbeløp tilbakebetalt og avkortinger i støtte.

– Det er elementer der som er langt over hva en offentlig etat kan insinuere, men det er nå tilbakevist, sier Nordli. Landbruksdirektoratet er tydelig i sitt skriv og kritikken av Statsforvalteren er sterk når direktoratet skriver:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Landbruksdirektoratet vil påpeke at Statsforvalteren har lagt til grunn feil rettsanvendelse».

– Det er interessant, synes jeg, sier Nordli.

Hovedinnvendingen fra Statsforvalteren var at det er tette bånd mellom selskapene på Holte. Selskapene på sin side benektet triksing og unndragelser. Nå har Landbruksdirektoratet behandlet saken. Direktoratet forkastet konklusjonene fra Statsforvalteren om at selskaper eid av familien Olsen inngikk i et ulovlig driftsfellesskap i årene 2017-2020. Dermed slipper familien Olsen millionkravet.

– Så er det jo også sånn at det er tett. Men det betyr jo ikke at det er ulovlig, sier hun, og dette har de nå fått støtte fra direktoratet i.

Roser

Nordli skryter av landbruksdirektoratets prosess.

–Vi har fått tre muligheter til å svare opp direktoratet. Direktoratet har vært kjempehyggelige og greie og forholde seg til. Det er veldig, veldig bra.

Men hjelp måtte selskapene ha i arbeidet. Dette er juristmat. Advokaten de har brukt fikk de anbefalt fra Bondelaget. Det er de svært fornøyd med.

– En trenger hjelp til sånt, konstaterer Nordli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vedtaket fra Landbruksdirektoratet er endelig og kan ikke påklages. Det er en lettelse.

– Nå kan vi slappe av og komme videre. Det er jo andre ting en ønsker å gjøre for å effektivisere drifta. En kan ikke gjøre en omorganisering når en har en sånn sak hengende over seg.

Lang prosess

Og saken har hengt over selskapene lenge før Statsforvalteren konkluderte i mars og Landbruksdirektoratet konkluderte nå i juni.

– Jeg fikk denne saken på dag en hos Holte gård, sier Nordli. - Men jeg hadde fått informasjon før jeg begynte om at Statforvalteren hadde i to år gravd i selskapene.

– Velkommen til oss! Tusen takk, sa jeg, sier hun og ler, men blir straks alvorlig igjen:

– For Halvor og Bjørg, har det vært spesielt tøft, fortsetter Nordli. Dette kom også tydelig fram i et brev de sendte til pressen.

Støtten kom

Det har vært tøffe år. Statsforvalteren holdt produksjonsstøtten for både 2021 og 2022 tilbake. Men Landbruksdirektoratet må ha gitt noen signaler til Statsforvalteren før Holte gård fikk svaret fra direktoratet, for i mai fikk Holte brev fra Statsforvalteren.

– I mai fikk vi svar fra Statsforvalteren om at de skulle behandle produksjonsstøtten for begge årene. Og så gjorde de det. Og så fikk man det, sier Nordli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.