Budsjettet råder

Norske kommuner står i kø for å fortelle hvor inderlig opptatte de er med å sikre barn alle mulige gode forhold. Likevel, stadig vekk blir vi fortalt at det ikke finnes midler til sikring av utsatte veistrekninger, slik at barn forserer trafikkbildet med livet som innsats, eller at det er vanskelig med oppussing av skoler, tilrettelegging for ungdomsklubber, manglende datautstyr i skolene, ikke nok lærerkrefter. Rekken av saker som kan påvirke barns oppvekst er lang, og midlene for å løse disse problemene er langt unna.

Det er derfor lett å tenke at alle de fagre ordene om å gi barn og unge en trygg og god oppvekstarena kanskje ikke er mer enn bankettord!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Drangedal er på ingen måte en versting i saken, selv om tilfellet med Kroken barnehage vitner om utfordringer som ikke er greie. Denne uka forteller nemlig Drangedalsposten om høstferietilbud til barn og unge som virkelig slår, så det er all mulig grunn til også å berømme kommunens vilje til å legge forholdene til rette.

Hvorfor er ikke da pengene som kan sikre de ni barna i Kroken barnehageplass lagt på bordet. Spesielt når vi vet at kommunen har vedtatt løpende inntak? Svaret på dette er neppe veldig vanskelig. Ingen forutså en vekst på barnesiden, slik den er i Kroken. Åpenbart en usedvanlig frodig del av Drangedal der ute.

Drangedalsposten skrev om utfordringene i sommer. Alle var skjønt enige i at dette er et problem som må løses. Nå, drøyt to måneder senere, er det altså like aktuelt, og fler barn er kommet til.

Avisa har naturligvis ikke løsningen klar. De folkevalgte er forpliktet til å følge lover og regler når penger skal brukes. Det er imidlertid muligheter. I kommunen er det noe som heter disposisjonsfond. Penger som kan være gode å ha i påkommende tilfeller.

Er ikke utfordringen i Kroken et slikt tilfelle?

Jo, men her snakker vi om daglig drift. Det er ikke pengene på fondet tenkt til. Husk at dersom flere mennesker ansettes for å kunne ta imot disse barna, så vil de årlige kostnadene løpe. Derfor er det helt avgjørende at de pengene som skal brukes over år på lønn til ansatte, bakes inn i et budsjett som gir et helhetlig bilde i lang tid.

Dette er som om du tar sparepengene dine, som du har satt av til vedlikehold, og bruker dem på strømregninger og husleie. Dette gir kun kortsiktig glede, så er problemet tilbake i dobbelt forstand. Du har ikke lenger penger til daglige utgifter, og heller ikke muligheter til å vedlikeholde.

Av denne grunn må nok småbarnsforeldrene trekke litt mer veksler på tålmodigheten. Til gjengjeld vil de fra neste høst spare mange penger på å ha barn i barnehage, for da reduseres det månedlige maksimalbeløpet betydelig.