Pengevekst for Drangedal, men............

Det framlagte statsbudsjettet har konsekvenser for mer enn enslige, familier og pensjonister. Også kommunene følger svært nøye med på hva pengegaloppen til regjeringen innebærer. Årets statsbudsjett indikerer en vekst på drøyt 16 millioner.

Drangedal er ikke noe unntak hva årvåkenhet angår. Spesielt de frie midlene er viktige for kommunen, for de kan si litt om hvilket handlingsrom de folkevalgte har, når de skal planlegge budsjettet for neste år. Som oftest et spørsmål om de skal kutte i tilbudene, eller øke servicen. I tillegg er det meste av pengene som skal forvaltes allerede bortbestilt til en rekke faste kostnader.

Ifølge Statsforvalteren for Telemark skal altså Drangedal komme bedre ut nå enn for ett år siden. Likevel, det er vel neppe grunn til å sprette champagnen. En av de sakene som veier tungt i kommunen er fylkesveiene. Der er det heller dårlige utsikter til bedring. I stedet satses det milliarder på motorveier fra regjeringens side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Null til fylkesveiene

Da tidligere fylkesordfører for Vestfold og Telemark, Terje Riis-Johansen, besøkte Drangedal før valget, og fikk fysisk føle på hvordan det er å kjøre på deler av fylkesveinettet gjennom kommunen, sa han tydelig fra om at dette går ikke.

På tross av at hans partifelle og partileder, Trygve Slagsvold Vedum, både er finansminister og distriktenes talsmann, hoppet regjeringen bukk over trafikksikkerhet og trygg ferdsel i distriktene. En sak som også betyr dårligere framkommelighet og økte kostnader for bedriftene som forsøker å holde hodet over vannet ute i Bygde-Norge.

Millioner

Grunnlaget for tallene som legges fram er beregnet ut fra året 2021/2022. det er derfor grunn til å anta at det kan komme korreksjoner. I regnskapet er det også innbakt Drangedals andel av netto lånegjeld i kommunale og fylkeskommunale foretak (KF/FKF,) og interkommunale selskap (IKS).

Den totale rammen for frie inntekter som gjelder Drangedal er på litt over 303 millioner kroner. Veksten vil være på drøyt 16 millioner. Dette tilsvarer 5,2 prosent vekst. Gode penger å ta med seg, men dekker neppe alle de planene som de folkevalgte har.

Høy lånegjeld

Drangedal utmerker seg ikke på inntektstoppen, men når det gjelder kommunens lånegjeld per innbygger, da har kommunen svinget seg opp til en tredjeplass. Kun slått av Vinje og Nissedal, med Kragerø som en god nummer fire.

Ifølge beregningene til Statsforvalteren i Telemark sitter hver innbygger i kommunen med en andel av lånegjelden på 137 325 kroner. Dett er basert på tallene fra 2021

Inntekter

Debatten om fornybar energi har rast i kommunen. Motstanderne har veltet fram som en veivals. Tilhengere av fornybar kraft har måttet slåss for hvert eneste av deres argumenter.

Men kan kommunen overse de kortsiktige inntektene, satt opp mot de mer langsiktige utfordringene knyttet til fornybar energi? Selv om mange hevder at regnestykkene ikke helt går opp, vil det likevel gi millioninntekter til Drangedal. Penger det kan være vanskelig å gi avkall på, uansett hvor idealistisk de folkevalgte er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Drangedalsposten vil i tiden som kommer følge de folkevalgte tett, og høre hvordan de kan tenke seg å planlegge framtiden til kommunen. Den 19. oktober konstitueres det nye kommunestyret for de neste fire årene. Det blir neppe en dans på roser for de som skal lede Drangedal inn i framtiden.

Til alle dem som reagerte på at denne kronikken ble avpublisert tidligere, skyldes dette kun bruk av feil tall. Her er 2024-tallene.

Per Flåthe

Konstituert redaktør og daglig leder