MONSTER: Per Hans Irgemo på Vestgarden på Våje har fått ubudne gjester under mønet på eldhusloftet i form av en sverm med geithams; en kjempeveps, tre ganger større enn vår vanlige stikkveps, og her har den bygd seg et kjempebol.

Fikk «monsterveps» på loftet

Per Hans Irgemo fikk smertelig erfare at geithamsen, eller monstervepsen, som noen kaller den, har vendt tilbake, etter å ha vært borte fra Norge mellom 1911 og 2007. Da han skulle undersøke nærmere fant han ut at kjempevepsene hadde bygd det største vepsebolet han noen gang har sett, på loftet i eget eldhus.

Han hadde nok lagt merke til at det av og til var noen kjempevepser å se ute rundt husene på Vestgarden på Våje nå tidligere i høst. Da Per Irgemo her en dag skulle ut for å hente inn litt ved, stakk han beina i et par sko som sto ute på trappa, men kom bare halvveis over tunet før han kjente et kraftig stikk, rett i stortåa. I rein refleks sparket han av seg skoen, ristet den, og ut falt en kjempestor veps. Per tok skoa på seg igjen og gjorde ferdig sitt ærend.

SVÆR: Geithamsen varierer i størrelse, men er omkring 30 millimeter lang. Vekta er tredobbelt, og giftmengden tre ganger større enn hos vanlig veps.

Da han kom inn, sjekket han stikket, og det var ikke noen flis han hadde blitt stukket av. Straks begynte det å hovne opp, og han skjønte sammenhengen. Han var blitt stukket av en geithams; en tidligere godt kjent vepseart i Norge, men fra 1911 til 2007, i nær 95 år, var den utdødd i Norge, heter det i leksikonet. Men i de seinere år har den kjempestore vepsen dukket opp stadig på nye steder, særlig på Østlandet, og nå altså i Drangedal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stort som et hode

Da Per Irgemo skulle finne ut hvor vepsen kom fra, mistenkte han at vepsen kunne ha tilhold på loftet på gårdens eldhus, et sted han ikke besøker så ofte. Jo da; oppunder mønet hadde «monstervepsen» funnet sin favorittplass og bygd et kjempestort bol.

– Det må vel være omkring 35 – 40 centimeter x 30 centimeter, tror Per, men har ingen planer om å sjekke målene nærmere med det første.

– Nei, det får vente til vinteren. Ifølge opplysninger på internett så dør vepsene ut nå i løpet av høsten, mens dronninga og eggene overvintrer i kjernen på bolet. Jeg kommer nok til å kvitte meg med bolet en kald vinterdag, sier Per og fortsetter:

Smerter i fire dager

– Det er jo litt utrivelig å ha en såpass stor ansamling av disse kjempevepsene, særlig for unger som av og til er på tunet. Jeg unner ikke noen å bli stukket, for det var skikkelig ubehagelig. Men etter fire dager så ga det seg, avslutter Per Irgemo, og titter opp vepsene, hvor noen kravler ved bolåpingen, mens andre har falt ned på gulvet og kanskje er i ferd med å dø, skjønt de fortsatt kryper rundt.

BOLIG: «Monstervepsen» har bygd en skikkelig stor bolig under mønet på eldhuset på Vestgarden, stort som et voksent menneskehode.

Europas største

Geithams er Europas største stikkveps og er på størrelse med de største humlene. Den finnes hovedsakelig i varme strøk i Sørøst-Asia, Midtøsten og Nord-Afrika. I Tyskland, der geithamsen er fredet, setter enkelt opp geithamskasser, slik at den kan bygge bol i disse.

Geithamsen har en lang brodd. Et stikk fra geithamsen er lite farlig, selv om den har mer gift enn en vanlig bie. Stikket kan føre til ubehag de neste fire dagene, forteller informasjon på nettet blant annet.