PEANØTTER: De sitter aldri lenge på ett sted. Her flyr blåmeisen avgårde med ei peanøtt i nebbet.

Småfuglene sliter i kulda

Mens vi kan krype inn til peisen å tine frosne bein, må småfuglene ha mat med høyt fettinnhold og annen næring for å holde den indre fyren i gang. Du kan hjelpe dem!

FINNER MATEN: På foringsplassen kan du bruke fettboller, foringsautomater eller legge maten på snøen. Fuglene finnere den nesten uansett. Her er gulspurvog gråspurv samlet.

Vi snakker ikke om den store innsatsen. Hver en dagligvareforretning, utstyrsforretninger og sentre av alle arter og dimensjoner har i dag fuglemat lett tilgjengelig i form av solsikkefrø, villfuglblandinger, meiseboller, nøtter og andre energirike matkilder.

Du kan naturligvis også lage egen fuglemat. Smelte usaltet fett og blande det med korn. Du kan i realiteten bruke hva som helst. Mange har hørt at ukokt ris og havregryn er farlig for de sveller i magen. Dette er, ifølge fagfolk, en myte. De små fuglene fordøyer maten raskt. Derimot er ikke de nevnte kornsorter spesielt næringsrike. Solsikkefrø er blant de absolutt beste, met høyt innhold av fett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

INN FRA SKOGEN: Svartmeisen er en av de som holder til skogen, men som trekker inn når det blir trangere og kaldere tider.

Vinn vinn

Dette er en vinn vinn-situasjon for både deg og småfuglene. De får mat, du får hyggelige naturopplevelser, så og si inn i stua. Ikke trenger du å gå til de helt store entreprenøroppdragene heller, når du skal lage til en foringsplass. Ei buske og noen svært enkle foringsautomater er det som trengs.

FARGERIK: Dompapen er en fargerik deltaker på fuglebrettet.

I buska kan du henge opp foringsautomatene, fettkongler og annet. Det gir fuglene lett adgang, samtidig som de får beskyttelse. Jepp, det er andre fugler der ute som har småfugl på menyen. Spurvehauken er den ivrigste. Lever du i nærheten av skoglig miljø kan også spurveugla forsyne seg. Dette er naturlig, og skal forekomme. Hver eneste fjærkledd venn er en viktig aktør i en levende natur.

FETT ER BRA: Blåmeisen hakker ivrig løs på ei stor kongle full av fett.

Frukt

Husk å strø litt mat på bakken også. Det er flere fugler som trives best med å hente maten der, framfor å klatre på foringsautomater.

Har du besøk av trost og stær, det er ikke alle som trekker sydover dersom mattilgangen er god, kan også frukt som ikke leger er delikat deles og legges ut.

Drangedalsposten anbefaler alle å slå et slag for fuglene.

TILLITSFULL: Rødstrupa er ofte å se på fuglebrettet nåt maten legges ut, og er så tillitsfull at den kommer før du fjerner deg.