PRESS: For tiden er det rekordmange elever ved voksenopplæringen, og når det gjelder helseoppfølging, så er listene til fastlege for tiden fulle, opplyser leder av flyktningetjenesten, Mariann Esborg Mikalsen.

Vil ta imot halvparten av flyktningene

Drangedal kommune er anmodet om å ta imot 55 flyktninger i 2024, men både kommunedirektør og formannskap innstiller overfor kommunestyret å kun bosette 30 personer i året som kommer.

Drangedal har i årene 2022 og 2023 mottatt et rekordhøyt antall flyktninger for bosetting. Mens det tidligere var omkring 10 flyktninger per år som skulle bosettes, har tallet for 2022 og 2023 endt på 107. Av disse er 70 personer over 18 år, mens 37 er under. I 2023 kom det kun flyktninger fra Ukraina, mens i 2022 var det flere nasjonaliteter, heter det i saksframstillingen leder av flyktningtjenesten, Marianne Esborg Mikalsen, har utarbeidet for politisk behandling.

Bedt om 55

Drangedal kommune ble i november anmodet fra IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet) om å bosette 55 flyktninger i 2024, samt angi hvor mange flyktninger kommunen kan være i stand til å bosette, dersom bosettingsbehovet øker i løpet av 2024.

Tall fra kommunen viser at Drangedal bosatte 55 flyktninger i 2022, mens det var 52 i 2023. I 2023 vedtok politikerne å bosette 40 personer, men etter en anmodning fra IMDi ble tallet økt til 50. Med bakgrunn i familiesammensetninger ble det bosatt totalt 52 flyktninger i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ekstra innsats

– Bosetting av flyktninger krever innsats fra mange tjenesteområder, herunder flyktningetjenesten, NAV, voksenopplæringen, barnehage, skole, skolehelsetjenesten, helsestasjon, legekontor m.fl. Målet er at flyktningene tidlig integreres i det norske samfunnet og blir økonomisk selvstendige. Flyktninger som bosettes har ellers samme rettigheter som «alle andre» i forhold til økonomiske ytelser, barnehageplass, skole og opplæring, oppfølging av helse, fritidsaktiviteter med mer, heter det videre i saksutredningen til politikerne.

– Inntil nå er de aller fleste flyktningene bosatt i sentrum, men framover kan det bli aktuelt å bosette i utkantene, fortrinnsvis Kroken.

Få alminnelig hverdag

– Flyktninger har behov for gjenoppretting av trygghet og en mest mulig alminnelig hverdag så fort som mulig etter bosetting. Dette er viktig for å styrke motstandskraft og forhindre utvikling av psykososiale problemer. For barna er det viktig å komme så raskt som mulig i gang med skole og barnehage, og for de voksne er det viktig å komme raskt i gang med

språkopplæring og introduksjonsprogram. Det er også viktig å ha ei meningsfull fritid, skriver Mikalsen videre.

Redusere fra 55 til 30

– Kommunen har den siste tiden i stor grad benyttet seg av private utleiere i sentrum. Bosetting i sentrum er mindre ressurskrevende enn bosetting i utkantene, og er derfor blitt prioritert, samt at det også er enklere med tanke på flyktningenes mobilitet.

Behovet for bosetting av flyktninger i Norge har aldri vært større enn nå, og Drangedal kommune må være med på å hjelpe mennesker som er på flykt. Kommunedirektøren vurderer at å bosette 55 vil bli en for stor utfordring i 2024, blant annet fordi kommunen har bosatt et rekordhøyt antall flyktninger i 2022 og 2023. Kommunedirektøren innstilte derfor på å redusere antallet med 25 personer: fra 55 til 30.

Ingen debatt

Da formannskapet tirsdag hadde saken til behandling var det ingen debatt omkring saken, og et enstemmig formannskap var rask på å støtte kommunedirektørens innstilling. Saken kommer opp til endelig behandling i kommunestyrets møte den 15. februar.