GLEDER SEG: Marie Wefald gleder seg på vegne av Drangedal Tiårige skole, fordi de skal være med på kampanjen Uke 6 for første gang.

Fokus på kropp, identitet og pubertet ved Drangedalskolene

De siste 13 årene har organisasjonen «Sex og Politikk» utviklet en positiv, helhetlig og normkritisk seksualitetsundervisning for norske klasserom.

For første gang skal elevene ved skolene i Drangedal være med i kampanjen som har fått navnet «Uke 6».

– Dette blir spennende, sier miljøterapeut Marie Wefald på Drangedal Tiårige Skole.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kampanjen har vært arrangert hvert år siden 2010-11, og interessen og deltakelsen har i grunnen eksplodert litt for hvert år. Kampanjen er tilpasset skolene og undervisningen, legger hun til.

Viktig emne

Kropp er noe alle egentlig er opptatt av, og særlig blant barn og unge er det viktig med informasjon.

– Prat om kropp og identitet er veldig viktig. Det vil nok aldri være for tidlig å snakke om kropp så lenge informasjonen er tilrettelagt, mener Marie Wefald.

En kropp utvikles jo hele tiden fra barnet blir født og gjennom hele ungdomstiden.

– Uke 6 skal hjelpe til å bygge opp om usikkerhet rundt kropp, og kan hjelpe til med å forebygge problem tidlig i ungdomstiden. Mange unge spør seg, hva er greit for meg? Hvor er mine grenser? Dette er kjempeviktig for barn og ungdom, sier miljøterapeuten.

Wefald mener at jo tidligere barna får informasjon om kroppens utvikling, jo bedre er det.

– Kampanjen er et veldig godt tiltak som vi ønsker å kjøre inn på alle trinn, legger hun til.

Informasjon er viktig

Årets kampanje har temaet «Kropp, myter og misforståelser».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den liker jeg veldig godt. Mange barn og unge får informasjon via nettsider og reklame. Skolen må derfor være en motvekt til dette for å gi de ulike alderstrinnene informasjon, men også fakta, forteller Marie Wefald.

Ungdommer kan være veldig nysgjerrige, og bruker nett til å finne informasjon om ulike ting.

– Gjennomsnittsalderen for å oppleve porno er faktisk helt nede i femteklasse. Derfor er det viktig med opplysning via skolen, og skolen tar mer og mer over det ansvaret, sier miljøterapeuten.

Ulike temaer

Skolen har en viktig oppgave om det å dele informasjon om kropp og utvikling. Kampanjen som foregår denne uken er derfor et godt hjelpemiddel.

– Vi synes som sagt det er et veldig viktig tema. Nå tar vi opp veldig relevante og viktige temaer på de ulike tingene som ungene er nysgjerrige på, sier Marie Wefald.

– Det er helsesykepleieren og meg selv som miljøterapeut som har tatt initiativet, men det er lærerne som skal stå for undervisningen i klasserommene, tilføyer hun.

Spennende

Som nevnt har «Sex og Politikk» laget årlige kampanjer, men dette er jo nytt for elever i Drangedal.

– Det blir spennende siden det er første gang vi er med. Det skal være et lavt ambisjonsnivå, men gjennomførbart. Alle klasser fra 1. trinn og oppover skal være med i denne kampanjen, sier Marie Wefald.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Målet for skolene i Drangedal er å videreføre denne kampanjen i årene framover.

– Nå håper jeg vi kan utvikle det og gjøre det enda større neste år. Få dette til å bli noe fast hvert år, legger hun til.

Det er ikke bare Drangedal Tiårige Skole som skal delta i kampanjen.

– Jeg sendte ut informasjon til barneskolene i Kroken og Tørdal. Og «yess», de synes det var kjempespennende, og ville også være med. Som sagt, dette er noe vi ønsker å være med på videre, avslutter en forventningsfull miljøterapeut Marie Wefald.