EKTEFØLT:NRK-korrespondent Roger Severin Bruland holdt et nært og ektefølt foredrag om to alvorlige hendelser i Europa de siste fire åra: pandemien og krigen i Ukraina.

Vårt sannhetsvitne der ute

Langt fra glattpolert og strømlinjeformet, men nært, ekte og med innlevelse tok NRK-korrespondenten fra Berlin gjennom de siste fire åra, Roger Severin Bruland, tilhørerne med på en påminnelsesreise om pandemien og krigen i Europa.

De frammøtte i Tokestua sist torsdag kveld fikk et tankevekkende, ærlig og sterkt foredrag om hva Europa har vært igjennom de siste fire dramatiske åra, sett fra en korrespondents synsvinkel, med vekt på pandemien og krigen i Ukraina. NRKs medarbeider, Roger Severin Bruland, har stått midt i mange av hendelsene, og få har vel rapportert så direkte fra frontlinjen som han, bokstavelig talt.

ENDRING: Europa har forandret seg med krigen i Ukraina. Roger Severin Bruland har fulgt det på nært hold.

Et annet perspektiv

Bruland kunne fortelle at det var første gang han besøkte Drangedal, og forbindelsen til bygda hadde faren hans sørget for for lenge siden, fordi han hadde alle Sputnik-kassettene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var også de eneste kassettene han hadde og spilte, fortalte Bruland, som selv ikke hadde unngått å bli kjent med musikken og artisten.

Men det var langt fra trivelige musikkminner som Bruland kom for å fortelle tilhørerne om, i den nær halvannen time lange forestillingen. Gjennom filmsnutter og bilder, både av øyeblikk bak reportasjene, og utdrag av det som seerne ble presenter på tv, fortalte og forklarte han interessant om arbeidet som lå bak, hvordan det skjedde, hva han tenkte og annet som kastet et litt annet perspektiv og lys over hendelsene.

UTVEKSLER: Roger Severin Bruland treffer rett som det er NATO-sjef Jens Stoltenberg, og da er det Stoltenberg som intervjuer Bruland for å få gode opplysninger fra en som har vært ved fronten.

Brutale minner

Publikum, som burde vært langt flere enn de drøyt 30 til stede, fikk høre om hvordan han den første tiden av koronautbruddet måtte kjøpe regnfrakk, gummistøvler og spraylakkeringsmasker på «Biltema»-lignende butikker i Tyskland, og 95 prosent polsk sprit, fordi det ikke fantast verneutstyr eller håndsprit å få tak i noe sted. Bilen ble hans trygge kontor og arbeidsplass mens folk i hundrevis, – ja tusenvis, døde rundt ham. Mange husker sikkert de sterke reportasjene han sendte hjem fra Italia, hvor folk måtte følge begravelsene til sine nærmeste kjære på mobiltelefonen, mens soldater senket kistene i jorda ikledd romdraktlignende verneutstyr, uten andre til stede.

Tankevekkende

Etter at pandemien hadde gått over i en annen fase etter et par år, rykket Russland inn i Ukraina, og Roger Severin Bruland fikk en ny og helt annen krise å rapportere fra.

– Det ble en absurd verden, og krigen har endret hele Europa, understrekte Bruland. Igjen fikk tilhørerne se glimt fra hans to år som mer krigsreporter enn noe annet, men også høre om viktige møter med NATO-sjef Jens Stoltenberg, som også brukte Bruland som førstehåndskilde til informasjon i deres møter.

Det var virkelig et tankevekkende foredrag som Bruland reiser rundt med i den tida han nå har noen uker permisjon fra NRK-jobben som venter på lokalkontoret i Nordfjordeid og NRK Vestland. Det ble også litt tid til spørsmål fra salen.

En stor og velfortjent applaus ga publikum til slutt, mens Roger Severin Bruland også fikk med seg et glass honning i gave fra Drangedal, på vei videre mot Tvedestrand, Hovden og Tønsberg, blant annet.

SPØRSMÅL: NRK-korrespondent Roger Severin Bruland svarte på spørsmål fra publikum i Tokestua torsdag kveld.