GOD IDE: Hannah Aasen, Hanna Sætre, Guro Holte Øygarden og Maja Grabowska har gjenbruk i tankene i prosjektet de har laget den siste uken.

Skoleelevene presenterte mange spennende ideer

Denne uken har elevene på Drangedal 10-årige skole jobbet med Ungt Entreprenørskap. De har vist stor kreativitet.

Elevene fikk en del ulike forslag til oppgaver, og har selv valgt hva de ønsker å jobbe med. Resultatet de presenterte for «veilederne» sine fra Drangedal kommune og Ungt Entreprenørskap var rett og slett imponerende.

– De har vært veldig flinke. Det er imponerende å se hva de har presentert for oss den uken de har hatt på seg. Elevene har vært kreative, innovative og har kommet med mange gode ideer, sier Inger Helen Hegna fra Ungt Entreprenørskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Målet er at det skal være gøy, samtidig som det er tverrfaglig og nyttig for dem, skyter Tone Størseth fra Driv til.

Det så i tillegg ut til at elevene synes dette var veldig moro å jobbe med.

– Elevene har helt klart jobbet godt, og de har vært flinke til å fremme budskapet i ideene sine. Denne type skolehverdag er med til å bidra til entreprenørskap og det å videreutvikle ideer som elevene har kommet med denne uken, sier Tone Størseth.

Næringslivet er med

Selv om det er på skolen elevene nå jobber med prosjektene sine, har de tre veilederne mange gode råd å komme med.

– Det er viktig at elevene nå får kontakt med arbeidsgivere og gründere. Dette er ting de kan jobbe med i framtiden, og samtidig får de et innblikk i voksenlivet, sier Inger Helen Hegna.

Tone Størseth henger seg på.

– De er veldig engasjerte, samtidig er lokalmiljøet engasjert også. Det smitter over på elevene, og oppgavene de har fått er veldig realistisk.

Neste uke skal elevene jobbe videre med prosjektene sine. Og da vil de to beste ideene være med i fylkesfinalen i vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Næringslivet stiller opp som dommere til uka, og de har vært veldig positive til dette med Ungt Entreprenørskap, forteller Tone Størseth.

Det er viktig at næringslivet stiller opp.

– Med næringslivet med på laget skal skolen få best mulig innblikk i Ungt Entreprenørskap. Samtidig får skolen og elevene innsikt i mulighetene de har her i kommunen. Det er veldig bra at de får prøvd det så tidlig, sier Inger Helen Hegna.

– Vi må si at vi er imponerte over det de har vist fram, og de har vært veldig flinke til å presentere ideene for oss, avslutter de tre veilederne.

MYE SPENNENDE: Veilederne Inger Agnete Vrålstad, Inger Helen Hegna og Tone Størseth var imponert over de mange gode ideene til skolelevene i Drangedal.

Bærekraftig er viktig

I hver av de to niendeklassene ved Drangedal 10-årige skole har de jobbet i grupper med sine ulike ideer. Maja, Guro, Hanna og Hannah har kommet opp med en spennende ide om gjenbruk.

– Vi har videreutviklet dette som en del av Loppo (gjenbrukshall på Kjørbekk i Skien). Målet var å gjøre det til noe bærekraftig, forteller Guro Holte Øygarden.

Gjenbruk er jo noe de fleste er opptatt av om dagen.

– Først tenkte vi klær, men etter hvert har vi tenkt at butikken skal ha alt. Slik som sportsutstyr, dekor, klær, vesker og sko, sier Hanna Sætre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I det moderne samfunnet er apper noe folk bruker mer og mer.

– Det skal være appbasert, sier Guro Holte Øygarden.

– I et egnet lokale får kundene en hylle hvor de kan legge ut ting for salg. De får en engangskode som de kan logge inn på appen med. Alt blir lagt inn på appen slik at man til enhver tid kan se hva som ligger ute til salg. Da slipper man å besøke butikken fysisk, legger hun til.

De fire jentene har også funnet et egnet sted for beliggenhet av den nye gjenbruksbutikken.

– Kanskje kan vi legge det til det gamle biblioteket som nå skal flytte. Da får vi litt liv i «Stranda» igjen, det er litt daut der akkurat nå, sier Hanna Sætre.

Navnet har de også bestemt seg for.

– Butikken skal hete Skatten Gjenbruk, sier de fire jentene mens de viser fram logoen.

Kartbasert tjeneste

Amalye, Jonas, Ulrik og Edith har også jobbet med en spennende ide. De håper og tror den skal komme godt til nytte for folk i nærområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har laget en kartbasert app som skal funke litt slik som «mitt anbud» Ved å gå inn på appen vår får de opp et kart i nærområdet sitt. På ulike steder ligger det punkter som markerer steder hvor folk ønsker å få utført ulike tjenester som for eksempel å få husene sine malt, snømåking eller snekkerarbeid, forteller Ulrik Huascar Eggum De Lafuente.

KARTBASERT: Appen som Amalye, Jonas, Ulrik og Edith presenterte er en nyttig app som kan sammenlignes litt med Mitt Anbud.

Både privatpersoner og bedrifter kan benytte seg av tjenesten.

– Oppdragene kan bli utført av bedrifter som vil skaffe seg nye kunder eller av privatpersoner som kanskje vi ha noe å gjøre, forteller Ulrik videre.

– Men det er ikke bare for voksne. Ungdommer kan også benytte seg av tjenesten hvis de for eksempel vil ha en sommerjobb, eller gjøre noe for folk etter skoletid, legger Amalye Homdal til.

De fire elevene har også noen tanker om hvordan de skal få spredd ideen sin.

– Først og fremst gjennom Ungt Entreprenørskap. Gjennom dem eller andre kanaler i næringslivet kan vi kanskje få solgt tjenesten til en gründer. Nå gjenstår en siste finpuss på selve ideen, så får vi prøve å ta den videre, sier Ulrik Huascar Eggum De Lafuente.

– Fredag neste uke blir det messe, og dommere som skal bedømme alle ideene som blir presentert fra begge klassene. Forhåpentligvis er vår ide så god at vi blir sendt videre til fylkesfinalen, avslutter fire spente og håpefulle niendeklassinger.

GODT JOBBA: Amalye Homdal, Jonas Gautefald Bastnes, Ulrik Huescar Eggum De Lafuente og Edith Kaasa har stått på hele uka for å presentere sin kartbaserte app.

Kjempeopplegg

Lærerne i de to niendeklassene og skolens ansvarlige for opplegget Else Faremo og Marte Klevsgård Hobæk er alle imponert over arbeidsinnsatsen til elevene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Et veldig bra initiativ. De får bruke pensum på en bra og ny måte. Dermed ser de også verdien av det de lærer, og får brukt det på en veldig praktisk og nyttig måte, sier de.

– Både elevene og vi synes opplegget er veldig bra, og elevene har jobbet iherdig og bra hele den siste uken, sier lærerne om uken med Ungt Entreprenørskap.