FULGTE MED: Prosjektleder Inger Agnete Reppen Vrålstad var en av foredragsholderne på kurset for eldrerådsmedlemmer i kommunene i Telemark. De lyttet godt til hennes innlegg om blant annet aldersvennlig samfunn.

Drangedal eldreråd skal markere seg skikkelig

Sist uke deltok Drangedal eldreråd på et kurs som kan bety at rådet får en mye sterkere innflytelse over utviklingen av aldersvennlig samfunn i kommunen. Det tror i alle fall leder Magnus Straume.

– Vi ønsker å kunne påvirke bredere og sterkere enn hva som er gjort til nå. Husk at det er 230 personer som er over 80 i Drangedal nå. Om ti år vil vi være 120 til. Det øker sterkt på med eldre. Derfor skal vi være med å påvirke til et godt liv gjennom aldersvennlige boliger og legge til rette for at de kan bo hjemme lenger, sier rådsleder Magnus Straume.

Politikerveteranen og fagforeningskjempen har betydelig innsikt i prosesser og politiske virkemåter. Dette vil han bruke for å hjelpe sine aldrende sambygdinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LYTTET GODT: Deltakerne på kurset for medlemmer i kommunale eldreråd lyttet godt til foredragsholderne. Her er det Inger Agnete Reppen Vrålstad fra Drangedal som forteller.

Aktivt

– Vi skal være et aktivt høringsorgan. Til nå har vi hatt fire møter i året i eldrerådet. Egentlig har det vært mer en pliktøvelse. Vi bør aktivisere oss mer, det er viktig for de eldre, som tross alt er en stor del av befolkningen.

Straume er derfor av den meningen at kurset som er avholdt for medlemmer av eldrerådene i Telemark vil gi medlemmene bedre grunnlag for å både tale de eldres sak, og samtidig komme med forslag og korrigeringer.

Kurs

Eldrerådet i Drangedal deltok på det nye Eldrerådskurset som tilbys alle eldrerådsmedlemmer denne våren. Det fant sted i Porsgrunn. I alt 70 deltakere fra Telemark lærte om utvikling av aldersvennlige samfunn, og hvordan de kan være gode eldre-ambassadører i sine respektive kommuner.

Ifølge statistiske beregninger vil det være flere over 65 år enn under 20 år i Norge i 2030. Blant temaene som ble presentert og diskutert var sosiale møteplasser, universell utforming, medvirkning og digitalisering.

I GRUPPER: Deltakerne på kurset ble delt inn i grupper.

Mange er nye i rollen

Eldrerådet er et rådgivende organ i kommunen og fylkeskommunen, og skal bidra til å sikre bred, åpen og tilgjengelig medvirkning i politiske saker som gjelder eldre. Eldrerådene oppfordres også til å ta opp saker på eget initiativ. Bakgrunnen for etablering av eldreråd er at eldre ofte er underrepresentert i folkevalgte organer. Eldrerådene velges for fire år av gangen, og etter høstens valg er det mange eldrerådsmedlemmer i Telemark som er nye i rollen.

På kurset fikk eldrerådsmedlemmene god tid til å bli kjente med hverandre, og lære hvordan eldrerådsarbeidet i andre Telemarkskommuner fungerer.

Det nye eldrerådskurset arrangeres av Senteret for et aldersvennlig Norge, som er en del av Helsedirektoratet.

Aldersvennlige lokalsamfunn

Lene Hennum fra Telemark Fylkeskommune fortalte om hvordan de har jobbet med medvirkning av eldre innbyggere og aldersvennlige lokalsamfunn. Fylkeskommunen har kartlagt og forbedret sentrumsnære turveier, og jobbet med å gjøre turveiene mer tilgjengelig for alle aldersgrupper inkludert de eldre. Arbeidet med turveiene er tverrfaglig, og noen av de involverte er eldreråd, kommuner og frivillige organisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Inger Agnethe Reppen Vrålstad fra Drangedal kommune fortalte om hvordan de har jobbet med utviklingen av aldersvennlige nærmiljø.