VINNERE: «Papirfuglen» var det poetiske navnet på den foreslåtte parken på Doktormyra til vinnerne av årets elevbedrift i Drangedal, her med Gøril Soldal (t.v.) fra organisasjonen «Ungt entreprenørskap», som står bak undervisningsopplegget. Vinnergruppa er Casper Sira, Vilde Voje Vøllestad, Sut Seng Pan og Nour Abd Alhadi (t.h.). Håkon Moland var ikke til stede da bildet ble tatt.

Elever presenterte kreative og bærekraftige forretningsideer

Fredag presenterte 9. klasse ved Drangedal 10-årige skole sine gründer-ideer for en jury og sine medelever. Etter to ukers skolearbeid skulle de komme på en ny idé, gjøre undersøkelser for behov, gjennomføring, markedsføring og presentasjon.

TRENING: Solveig Flageborg Holte og Per Tveit tok trimutfordringen fra gruppa «Let’s train» til noen armhevinger. Gruppa, som består av Viola Wolden Klausen (t.v.), Vilde Roalstad, Storm Straume, Adrian Kollane og Åsmund Lia Ettestad, hadde foreslått trimapparater i turstien ved bygdetunet.

Kreativiteten viste seg å ha blomstret de siste to ukene på Drangedal 10-årige skole da 9. klasse fredag presenterte sine elleve forslag til en ny forretningsidé. At året er 2024 viser den moderne bruken av apper, Tik Tok- og Instagram-kontoer og sponsorer som ungdommen mener kan hjelpe til og løse mange av utfordringene ved bruken, men også markedsføringen. FNs 17 ulike bærekraftmål var satt på dagsorden og gjorde at elevene hadde analysert hvilke miljømessige fotavtrykk som var tatt hensyn til i oppgaven for å skape en elevbedrift.

Variert

Det var en imponert lokal jury som fikk i oppgave å høre samtlige presentasjoner. De omkring 50 elevene på niende klassetrinn var delt inn i elleve grupper, hver på fire til fem elever. Gjennom å velge ut en problemstilling eller et behov, gjerne lokalt i Drangedal, så skulle elevene jobbe fram en presentasjon og et resultat. Bredden av ideer var stort, og vi kan blant annet nevne en app som het «Fiskebadet», hvor en både fikk opplysninger om badeplasser i bygda, men også gode fiskeplasser. Ved hjelp av appen kunne en velge seg ut delområder av bygda, enten det var Gautefallheia, Kroken, Kjosen, Tørdal eller andre bygdelag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

BAD OG FISKE: «Fiskebadet» har denne gruppa kalt sin elevbedrift og idé om å tilby opplysninger om gode bade- og fiskeplasser i kommunen. Fra venstre er Delinda Eidet, Simen Stigen, Henrik Dalen, Emma Esprum og Engla Haugland.

Ei annen gruppe hadde en løsning med småjobber på en app som het «Your service». Andre igjen tilbød hund- og barnepass, hvor en kunne komme i kontakt med passere til ulike behov. Et utendørs treningsopplegg i området ved bygdetunet presenterte gruppa «Let’s train», mens noen hadde sett på behovet for et sted hvor en kunne ha bursdagsfeiringer.

Gruppa som hadde foreslått å åpne en gjenbruksbutikk i Prestestranda hadde selv ringt Jenny Skavland for å få gode råd. Det hadde de absolutt fått, og gode lykkeønskninger på veien.

Vanskelig jobb

JURY: Her er deler av juryen; Halvor Olsen (t.v.) og Kristian Wefald, på besøk og hører presentasjonen av alle elevbedriftene.

Juryen som skulle kåre de tre beste utkastene til en elevbedrift hadde en krevende jobb, men landet på at gruppa som hadde foreslått en aktivitets- og opplevelseskalender de kalte «Bli Med» fikk en tredjeplass.

BLI MED: Denne gruppa ønsket å gjøre det lettere for fastboende og tilreisende å vite hva som skjer i Drangedal, og få folk til å bli med. Det holdt til en 3. plass for «Bli Med». Fra venstre Martin Torsteinson, Elise Reiersdal, Sofa Taher og Mia Kaasa.

Gruppa bak «Skatten gjenbruk» ble kåret til en andreplass, mens vinnerutkastet ble gruppa som hadde sett på hvordan man kunne få til en hyggelig park i Drangedal sentrum, hvor trivsel for unge og eldre kunne smeltes sammen. Parken skulle ligge i det nye Doktormyra-området hvor eldreboliger, servicefunksjoner og trivselstiltak er foreslått.

Jurymedlem Halvor Olsen var imponert og takknemlig over forslag, fordi det var konkret og et godt innspill til politikerne i hvordan utformingen av området skulle være.

DOKTORMYRA-PARK: Vinnerene ved oppgaven park på Doktormyra; Sut Seng Pan Casper Sira Nour Abd Alhadi og Vilde Voje Vøllestad.

Foreløpig var premien fritt valgte kinobilletter, delvis med popcorn og brus i tillegg. Laga som tok første- og andreplassen går videre til en fylkesfinale seinere i våres.