LEVERER BATTERIER: Elevene Roy Øygarden, Håkon Gudrbands, Zubeyr Mohammud og Astrid Sætre kaster alle innsamla batterier opp i ei tønne, før denne sendes videre til gjenvinning.

Tomme batterier gir spenning i skolehverdagen til ivrige elever

Miljøagentene i 4. klasse ved Drangedal 10-årige skole samler inn tomme batterier i store mengder for å kunne bli med i trekningen av en solid pengepremie.

– Vi samler inn så mange som mulig for å få 2000 poeng. Da er vi nemlig med i trekningen om hele 15 000 kroner, forteller Astrid Sætre.

Sammen med de øvrige klassekameratene har hun tatt veien ned fra skolen til Indre Agder og Telemark Avfallsselskap IKS (IATA) med siste ladning husholdningsbatterier. 23 kilo i alt. Batteriene kommer i bøtter, poser og bokser, har i sin tid gitt liv til leker, husholdningsredskaper og verktøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva skal skje med batteriene?

– De gjenvinner dem. I tillegg kan de begynne å brenne, og folk kan kaste dem også i naturen. Da forurenser de, sier Astrid.

Hittil har elevene samlet inn totalt 298 kilo. Det blir 12 kilo med batterier per elev.

OVER 12 KILO: Elevene i fjerde klasse ved Solberg skole har samlet inn tett på 300 kg batterier, eller rundt 12 kilo hver i gjennomsnitt. Haugen i forgrunnen er på 23 kg.

Konkurranse

Innsamlingen av batterier er en del av aktivitetene til Barnas Miljøorganisasjon, og barna kalles miljøagenter. Organisasjonen har hatt en konkurranse, Batterijakten, gående fra 4. mars. Siste innlevering er 24. mars. I tillegg til innsamlingen av batterier, har elevene også hatt ukeoppdrag. Løser elevene disse gir det også poeng. 200 poeng for hvert oppdrag. I alt 800 skoler med fjerdeklassinger fra hele Norge er med på batterijakten. Det hele startet tilbake i 2013, og har gitt over 900 tonn innsamla batterier til nå.

– Vi har for eksempel tegnet. En har tegnet jordkloden og ufo-er som suger opp søppel. Denne uka skal vi lage modell ut fra denne tegningen, sier Astrid.

Skal kjempe

Elevene ved Drangedal 10-årige skole har egentlig ligget høyt oppe på sammenlagtlista. Beste plassering til nå er femte plass. Konkurransen er hard, andre elever står også på. I øyeblikket er Drangedalelevene på en 23. plass, men de har lovet å kjempe. Nå håper de at alle som ser dette kommer til skolen med sine utbrukte batterier, slik at innspurten kan løfte dem høyt opp.

Batteriene som samles inn bli ikke bare dumpet. Samtlige går til gjenvinning. Det vil si at særlig nikkel er et av materialene som står høyt i kurs, da dette grunnstoffet kan gå rett tilbake i batteriproduksjonen. Dette gjelder også batterier med blyinnhold. Tønna med batterier fra elevene i Drangedal går videre til Norsk Gjenvinning i Pasadalen i Porsgrunn, der de legges sammen med andre batterier, og sendes videre til gjenvinning.