OPPFORDRING: Leder i Gautefall Turlag Eldbjørg Lia Ettestad håper mange vil benytte seg av mulighetene til å gå Ti på topp på ski på Gautefall, og også gå på andre sjekk ut konkurranser.

Bli med og sjekk inn oppfordrer Eldbjørg

Eldbjørg Lia Ettestad og resten av Gautefall turlag legger til rette for alle som vil på «tur»

Hun er en ildsjel, og har mange hatter i lufta. Eldbjørg Lia Ettestad er blant annet leder i Gautefall Turlag.

Sammen med andre frivillige i DNT (Den Norske Turistforening) har hun merket utallige kilometer med løyper, slik at man skal finne fram når man er på tur.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har alltid vært glad i naturen og friluftsliv. Hvis jeg er med på elgjakt er det ikke bare jakta som fenger, men også det å komme seg ut i skauen i flott høstvær sier den driftige dama.

I vinter har hun og Gautefall Turlag stått for SjekkUT-arrangementet «Ti på topp på ski på Gautefall».

– Det har vært 15 ulike turmål på hele Gautefall. De fleste målene har vært rett i nærheten av skiløypa. Hvis man ønsket det kunne man også gått lenger. De som har fullført ti turmål får premie, forteller Eldbjørg

– Turene må sjekkes inn digitalt i UT-appen under lista for turkonkurransen for å bli registrert, legger hun til.

I påska skal det være premieutdeling på Gautefallsentralen.

– Alle som har fullført ti turer får premie. I tillegg trekkes det ut en hovedpremie mellom de som har fullført ti turmål. Et flott saueskinn gitt av Gautefallsentralen, sier Eldbjørg

Nye aktiviteter

Det er ikke bare på vinteren Gautefall Turlag har turkonkurranser

– 1. april starter flere SjekkUt-konkurranser. «Drangedal Sparebanks turkonkurranse» er et samarbeid mellom Sparebanken og turlaget. Banken sponser deltakerpremie til alle som går 15 av 20 turer. De som går alle 20 turene er med i trekningen av en ekstra fin premie, forteller turlagslederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er også egen liste for 20 lavterskelturer rundt om i Drangedal, legger hun til.

På Gautefall har man flere muligheter i vår og sommer.

– Dessuten har vi to egne lister for Gautefall, «Ti på topp på Gautefall» som bare er topper i det området og en helt egen for vår lengste turløype, Heigeitilløypa. Alle turkonkurransene er ferdig i midten september på grunn av elgjakta, forteller Eldbjørg

Turlagslederen forteller at «Ut.no» er DNTs offisielle tur-app og er der du registrerer deltakelsen på turene, såkalt å «sjekke inn»

– Der finner man mange fine turer med gode turbeskrivelser og hvilken vanskelighetsgrad hver løype/tur har, fortellerer Eldbjørg Lia Ettestad.

– Folk i Drangedal er dessuten veldig gode på «sjekke inn» på alle SjekkUT-målene våre, i alle fall best i Telemark, legger hun til.

HIMMELRIKET: Å komme dit føles ekstra godt for Eldbjørg Lia Ettestad. Hun bare elsker å gå på ski i traktene rundt Gautefall.

Travel dame

At hun har mange jern i ilden er det ingen tvil om.

– Jeg er veldig glad i å ta bilder. Alle vinterbildene i «Ukas SjekkUt» er det jeg som har tatt. Ofte tar jeg en bråte bilder og velger det som jeg synes er best, sier lederen i Gautefall Turlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva det er som driver henne til å gjøre alt dette for DNT og Gautefall Turlag har hun en grei forklaring på.

– Å skape glede og entusiasme for naturen. En tur gjør godt for både kropp og sjel. Å tilrettelegge og gjøre det enkelt å komme seg ut på tur, samt å inspirere til gå tur på nye steder. At vi merker løypene så godt er for å hjelpe dem som vil gå tur i ukjent terreng. Skiltene som turlaget setter opp er etter en skiltstandard som er felles for hele Europa. God merking og informasjon gir en trygghetsfølelse for de som er ute på tur, forklarer Eldbjørg

En fin gjeng

Selv om Eldbjørg er leder i Gautefall Turlag og står veldig på for DNT, er hun ikke alene om merking og andre ting.

– Nei, det er flere i styret som har mange dugnadstimer ute i de Drangedalske skoger Vi er trofast frivillig gjeng, men skulle gjerne hatt flere. Vårdugnadene når vi utbedrer løypene og ser om merkingen er bra nok er veldig koselig. Da blir det noen timer i skauen i godt lag, smiler hun.

– Dessuten prøver vi stadig å lage og merke nye løyper, legger Eldbjørg til.

Den travelt opptatte dama har vært aktiv i DNT lenge.

– Jeg har vært med i turlaget siden 2011, og ble vel leder i 2019. Og jeg har slettes ikke tenkt å gi meg. Det er dette jeg brenner for, få folk ut på tur. Og tenk at alle de fine opplevelsene er helt gratis, avslutter Eldbjørg.

GIR SKRYT: Turlagslederen Eldbjørg gir ros til til de mange frivillige som merker løypene på Gautefall og i Drangedal.