Stopp nedbyggingen av naturen!

NRKs serie om den kroniske nedbyggingen av natur til fordel for veier, industri og næring, boliger og hytteområder er et glimrende dokument over hvor dårlig vi i Norge er til å ivareta miljøet rundt oss. Mens vi sender mange penger til verneprosjekter i naturparker og regioner i såkalte u-land, valser vi våre egne naturområder flate. I Drangedal er dette gjort i mindre grad enn ellers i Telemark, der Bamble, Porsgrunn og Skien kjemper om å være bestemann i naturødeleggelse. Likevel har hytteutbyggingen tatt sin del av naturen i vår kommune.

En konsekvens av NRKs serie er at det framover trolig vil ble langt vanskeligere for kommuner i Norge å gjøre det som Grenland har gjort seg til spesialister på, og andre kommuner i fylket har bidratt med gjennom ukritisk hytteutbygging. Vanskeligere med ett unntak, fornybar energi!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mens kolossale handelshus, digre parkeringsplasser, svimlende dataparker og hytterekker langt inn på Hardangervidda volder kolossale anfektelser hos våre regulerende myndigheter, synes vindturbiner og solcelleparker å være greie saker. Begge to er arealkrevende i en slik grad at de forut nevnte eksemplene i mange tilfeller blir for «barnemat» å regne. Ikke bare blir vindturbiner og solceller godt synlige, de legger store naturarealer flate.

Vår natur får hele tiden stadig færre arter og sviktende økologi som følge av ukritisk bruk av naturområder. Dette gjelder også aktverdige tiltak som skal sikre samfunnet fortsatt velstand og trygghet. Drangedal er definitivt i en slik situasjon. Kommunens folkevalgte vet at det må penger inn for å gi innbyggerne de lovpålagte tilbudene som innbyggerne har krav på. Da kan det være fristende å ta en «liten flik» av naturen. Det er jo i det godes tjeneste.

Alle disse flikene har i dag ført oss til et punkt der naturen mange steder vil bli ødelagt uansett. Drangedalsposten vet at det vil koste å endre på gammel praksis. Kanskje må innbyggerne tåle at reguleringene gir tettere med boliger i allerede etablerte områder, framfor å hugge ned ny skog og plasser nye hus der. Eller at industri og næringsliv fyller opp de områdene er satt av og i bruk, framfor å planlegge nye felt. Myrområder røres ikke. Dette vil skape store utfordringer for Drangedal og andre kommuner, som ofte planlegger med tanke på rimeligste alternativ. Noe som er helt naturlig, for kostnadene ender jo opp hos innbyggerne.

Vil drangedølene være villige til å ta en noe større byrde dersom kommunestyret foreslår å legge nye bolig- og næringsplaner i områder som gjør det dyrere å utvikle, for ikke å snakke om å forstyrre alle de som allerede er der, for å skåne naturen? Avisa håper og tror det, for naturen er kanskje den aller viktigste og største verdien kommunen har. Gjennom den kan veien til flere og bedre inntekter sikres, da vi vet at både nordmenn og utenlandske borgere i stadig sterkere grad bruker naturen som opplevelsesrom.

Drangedalsposten oppfordrer både folkevalgte og andre innbyggere å prioritere naturen når planene for Drangedals framtid skal behandles og struktureres i tiden som kommer.