DRONEBILEN: eder for Felles enhet for operative tjenester, politiinspektør Kenneth Berg og dronepilot Jørgen Haughem Kjøde viste fram politiets droner og hvordan de fungerte.

Dronene har blitt et veldig nyttig verktøy

Innføring av droner har gitt politiet et godt verktøy som gir gode resultater. Nylig har også Sør-Øst politidistrikt tatt i bruk en ny uniformert dronebil som base for mange av droneoperasjonene.

Foreløpig er det kun en dronebil i Sør-Øst politidistrikt.

– Vi har droner både i Drammen og Skien. Men foreløpig har vi kun en dronebil som er plassert i Drammen. Vi har planer om en bil til som da skal plasseres i Skien, forteller leder for Felles enhet for operative tjenester, politiinspektør Kenneth Berg, som presiserer at dronekapasitetene er en fellesressurs for hele distriktet, uavhengig av hvor dronepilotene har sitt oppmøtested.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kostnaden for en bil er rundt 2,5 millioner kroner, legger han til.

Droneoperasjonene har vist seg veldig effektive. I 2023 har droner vært koblet på over 500 dronerelaterte oppdrag i Sør-Øst politidistrikt.

– Dronene har vist seg veldig effektive ved søk av savnede personer (SAR-oppdrag). På landsbasis ble det foretatt 63 funn av savnede personer, hvorav 27 funn var i Sør-Øst Politidistrikt, forteller dronepilot og supervisor for dronetjenesten i Sør-Øst politidistrikt Jørgen Haughem Kjøde.

UNIFORMER: Politiets dronebil ser ut som en helt vanlig «Svartemarje», men er helt annerledes utstyrt innvendig.

Demonstrasjon

Mandag var pressen invitert til Jarlsberg Flyplass utenfor Tønsberg for en demonstrasjon av den nye dronebilen og et innsyn i hvordan dronene fungerer og hva de brukes til.

– Alle politidistrikt i Norge har etablert egen dronetjeneste. Siden november 2022 har vi holdt på med droner i politiet. Norsk politi er helt i front når det gjelder dronebruk i hele verden, forteller Kenneth Berg.

– Politiet jobber hele tiden med å forbedre produktet og dronebruken via testing og bruk, legger han til.

Dronepilot Jørgen Haughem Kjøde forklarte alt om dronebilen og hvordan den fungerer.

– Så langt er det seks dronepiloter i Sør-Øst Politidistrikt. Fire i Drammen og to i Skien. Etter hvert håper vi å få enda flere dronepiloter, men det er en lang utdannelse og trangt om plassen for å få den utdannelsen, forteller Jørgen Haughem Kjøde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er strenge sikkerhetstiltak når politiet skal bruke dronene.

– Først og fremst er det viktig at det ikke er andre droner i samme luftrom som vi opererer i. Når det er sagt har vi et godt samarbeid med pressen når noe skjer og vi bruker dronene, sier Jørgen Haughem Kjøde.

– Når vi opererer dronene er vi også tilkoblet samme frekvens som luftfarten slik at vi vet alt om trafikken i lufta der vi bruker dronene, legger han til.

OPERERES INNENFRA: Dronepiloten Jørgen Haughem Kjøde kjører dronen inne fra dronebilen.

Ulike droner

Politiet benytter seg av tre ulike type droner.

– Dronene vi bruker er kinesiske med amerikansk programvare. De er lett å få tak i, og det er ikke noe hemmelighetskremmeri rundt dem, forteller Haughem Kjøde.

Den minste dronen brukes kanskje ikke like ofte som de to større typene.

– En liten og grei drone som vi bruker i byene og når vi ikke ønsker at den skal ses, sier dronepiloten.

– Den mellomste dronen er veldig driftssikker, og takler veldig godt dårlig vær. Den kan benyttes når det egentlig ikke skal flys, men da brukes for eksempel for å redde liv. I tillegg har dronen et veldig godt nattlys, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flaggskipet er den største dronen.

– Når det er redningsaksjoner benyttes nesten alltid den største dronen. Blant annet har den en lyskaster på 14000 lumen. Den har mange muligheter og kan brukes blant annet ved branner når det er mye røyk og liten oversikt for brannmannskapene. Dronen har mange muligheter, men uansett må man være bevisst når den brukes over befolka områder, forklarer Jørgen Haughem Kjøde.

KRYSTALLKLART BILDE: Her kan man se et eksempel på hvordan et bilde fra dronebilen blir.

Spesielt innredet

Dronebilen ser ut som en helt vanlig uniformert bil, men innvendig skiller den seg kraftig ut.

– Det er en helt vanlig uniformert bil, men er innredet ulikt. Den er innredet med to dronepilotplasser. Det er normalt bare en dronepilot på jobb om gangen.

Selv fra en høyde på 100 meter kan man se terrenget under ganske godt.

– Kameraene har 32 x zoom samt 200 ganger optisk zoom. Vi kan fly ganske tett over hustakene, men vi flyr maks 120 meter over bakken fordi vi da ikke forstyrrer eventuell flytrafikk, sier Jørgen Haughem Kjøde.

DRONEBILDE: Slik kommer bildet fram inne i dronebilen når den er ute på oppdrag.

– Er det noe i forbindelse med dronepilotjobben som du husker veldig godt?

– Ja, for en stund siden fant vi en ung gutt ved bruk av kamera, termisk. Dermed fikk vi ledet letemannskapene til ham, og fikk ham vel hjem. Da fikk jeg en veldig god følelse innvendig, det å redde et menneskeliv er veldig mye verdt, avslutter Jørgen Haughem Kjøde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

OGSÅ I DRANGEDAL: Under politijakten på den berusede mannen på traktor ved Heldøla nylig brukte politiet drone.