HELT TOMT: Da Drangedalsposten besøkte Coop Extra tirsdag var det ikke et eneste egg igjen.

Blåst på en time – reddet av lokal leverandør

I «byen» er det tomt for egg, og det har det vært hele den siste uka omtrent. I Drangedal fins det fortsatt bra med egg i flere av dagligvarebutikkene.

Hos Coop Extra i Drangedal kan butikksjef Jostein Eidet fortelle om stor pågang av kunder som skal ha egg.

– Vi fikk noe egg i går mandag, men de ble blåst ut på en time. I dag får vi fire fem kartonger fra Holte Gård, så får vi se hvor lenge det varer før de er borte, sier Jostein Eidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Butikksjefen mener det er kundenes egen skyld at man går tom for egg i butikkene.

– Det er i grunnen en håpløs situasjon. Problemet er at kundene ikke kjøper ei pakke, men flere kartonger. Da forsvinner eggene fort fra hyllene. Hadde ikke alle kundene vært så opptatt av å hamstre og begrense seg litt hadde det gått bra, mener Jostein Eidet.

Bra i Kroken

Hos kjøpmann Morten Gare på Coop Marked i Kroken er det fortsatt godt med egg.

– Her er det bra. Jeg har kjøpt inn egg fra Holte Gård. I tillegg fikk jeg noe fra Coop i går, men det var bare halvparten av det vi bestilte, forteller Morten Gare.

Han merker at det er flere kunder som normalt ikke besøker butikken som tar turen til Kroken for å kjøpe egg.

– Det har vært folk fra Stabbestad og Sannidal her for å kjøpe egg. Kommer det mange flere derfra kan jeg fort gå tom. Fortsatt har vi bra med egg, og jeg tror kanskje jeg kan få tak i fler hvis jeg trenger det, avslutter Morten Gare.

Borte på et blunk

Hos Bunnpris i Drangedal er det ikke så mye egg igjen. Da Drangedalsposten tok turen dit tirsdag var det noen få pakker igjen i hylla.

– Nei, vi har ikke så mye, og får heller ikke mer før påske. I går fikk vi to kartonger, mens resten av beholdningen av egg fikk vi fredag, forteller daglig leder Camilla Haugland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Normalt har vi egg hele påska når vi får leveranse fredag før palmesøndag, men i år har vi solgt ut alt på fire dager i stedet for ti dager. I fjor holdt det hele påska, legger Camilla Haugland til.

LITE IGJEN: Hos Bunnpris er det ikke så mye egg igjen.

Takker lokal leverandør

Spar på Drangedalstunet har foreløpig mer enn nok egg.

– Hos oss har vi hatt fullt opp med egg hele tiden. Vi har et veldig godt samarbeid med Holte Gård. Derfor har vi bra med egg nå, og kommer til å ha hele påska, forteller daglig leder Kristin Flom.

Men også hos Spar merker de stor pågang og etterspørsel fra folk. Også fra utenfor bygda.

– Folk helt fra Vestfold ringer for å høre om vi har egg. I tillegg til folk fra Grenland, sier Kristin Flom.

Hun skryter av den lokale leverandøren.

– Eggene vi har er kortreist og økologisk. Vi får det meste av egg fra Holte Gård, og det er flott å ha en slik leverandør og produsent i bygda. Maken til service de viser oss skal man lete lenge etter, skryter Kristin Flom.

NY FORSYNING: Hos Spar på Drangedalstunet har de mye egg og vil ha hele påsken. Senest tirsdag fikk de påfyll fra Holte Gård.

På høygir

På Holte Gård er det hektisk om dagen, for de leverer egg til butikkene hver dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Egentlig er det ikke noen eggkrise. Den har oppstått fordi folk har begynt å hamstre, innleder Trude Viola Nordli hos Holte Gård.

– Akkurat nå er vi ute og leverer egg til de lokale kjøpmennene. Vi leverte også i går, og skal levere i morgen, legger hun til.

De har fått mange henvendelser fra kjøpmenn rundt omkring.

– Men vi server våre faste kunder først, men prøver å sende til de som ikke har også. Akkurat nå tar de det de får, sier Trude Viola Nordli.

På Holte Gård har de økologiske egg.

– Et egg er ikke bare et egg. Det er en god rase vi har fått tak i, som er økologisk i utgangspunktet. Dessuten er det stas å se at hønene har det bra, forklarer Trude Viola Nordli.

– Siden vi har måttet levere ut så mye egg nå før påske er det ikke så altfor mye egg vi har igjen. Men hønene legger jo egg hverdag. Likevel må vi tenke litt på at vi også skal ha egg etter påske, avslutter Trude Viola Nordli.

TRAVLE TIDER: Trude Viola Nordli på Holte Gård har mange eggleveranser til de lokale kjøpmennene nå før pås