Tone Størseth.

Påsketwist med folk i arbeid

Påsken er krimtid, men også for mange anledning for puzzles som påskenøtter, quiz, talloppgaver og brettspill. Selv om det langt ifra kan sammenliknes, skal det bys på noen tall fra arbeidslivet her i påskenummeret av Drangedalsposten:

Selv om Drangedal ligger litt bak landsgjennomsnittet på 68,5 prosent, er det oppløftende å se at antall personer i jobb holder seg stabilt. Alle dystre spådommer i økonomien til tross. Telemarksforskning har i sin regionale analyse forklart at høy sysselsetting – at en stor andel av befolkningen er i arbeid – er en viktig kvalitet. Det gir mindre økonomiske forskjeller mellom folk, og høyere skatteinntekter til kommunene. Høy sysselsetting henger også sammen med god folkehelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I fjor som i forfjor lå denne andelen på 62,8 prosent av Drangedals befolkning i alderen 15 til 74 år. Og trenden er stigende! Bunnåret var 2020 med 60,8 prosent sysselsettingsandel, som nok er preget av pandemien, for året etter økte andelen til 62,7 prosent.

At den blir målt mellom alderen 15 og 74 år, kan gi et litt skjevt bilde. For naturligvis er det få i både de laveste aldersgruppene og i de høyeste som er i arbeid. Rett og slett fordi de unge er i skole og utdanning, mens de eldste pensjoneres. Det gjør at sysselsettingsandelen vil kunne variere mye mellom områder med ulik demografisk sammensetning av befolkningen.

Forskerne har derfor tatt høyde for disse ulikhetene mellom yrkesdeltakelse for kvinner og menn og aldersgrupper, kalt demografiavvik, og funnet at Drangedal hadde en positiv trend frem til 2017, da kommunen gradvis nærmet seg landsgjennomsnittet. Etter da ble sysselsettingen lavere igjen. Mens vi nå ser ut til å være inne i en viss oppgang, selv om det fortsatt er et stykke igjen til landsgjennomsnittet.

Vestlandsregionene har stort sett høy sysselsettingsandel, mens regionene i Hedmark, Østfold, Agder og Telemark har lav sysselsettingsandel, viser sammenstillingen fra Telemarksforskning. Åtte av kommunene i Telemark har lav sysselsettingsandel, og Drangedal er en av disse. Sysselsettingsandelen i Drangedal er 2,9 prosentpoeng lavere enn forventet ut fra befolkningens sammensetning på alder og kjønn. Det plasserer Drangedal som nummer 306 av 357 kommuner i landet. Nome er den svakeste av de nevnte åtte i fylket, og er nummer 337 i landet. Kragerø er litt bedre, med 334. plass, deretter Midt-Telemark (330), Porsgrunn (321), Skien (320) Bamble (309), så Drangedal, Notodden (290) og Tinn (207).

Områder med positiv verdi har en høyere sysselsettingsandel enn landsgjennomsnittet når vi tar befolkningens sammensetning på alder og kjønn i betraktning. Disse er: Fyresdal (44), Vinje (55), Hjartdal (94), Tokke (95), Nissedal (99), Siljan (134), Kviteseid (136) og Seljord (152).

Men altså, gå inn i påsken og tenk på den positive trenden! Nå har du fylt på kvoten for tall for en stund, så kommer vi tilbake til dette med pendling, når hverdagen kommer igjen. God påske!