KLAR: Her er tannlege Bjørn Øystein Valbø klar til å ta en kontroll over tanngarden, eller det som eventuelt måtte være igjen av den.

I stolen hos Bjørn Øystein

Bjørn Øystein Valbø har vært tannlege i Drangedal siden september 1988. I fjor høst fylte han 60 år, men han har ingen planer om å slutte ennå.

– Jeg gleder meg til hver eneste arbeidsdag. Drangedølene er hyggelige og interessante mennesker, som jeg har lært mye av. Jeg liker å prate, så jeg pleier å si at av de årene jeg har vært her, har jeg pratet bort 5 – 6 av dem, ler Bjørn Øystein, som er en kar med glimt i øyet og selvironien i orden.

Bjørn Øystein er født og oppvokst i Drangedal. Sitt første møte med arbeidslivet var som sagbruksarbeider på Hanto-saga. som befant seg kort unna Drangedal stasjon. Han forteller at han var det som ble kalt «bakgutt» der. Det betyr at han var medhjelper til «sagføreren».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har etterlyst om noen har bilder av denne saga, men hittil har jeg ikke kommet over noe. Jeg hadde også sommerjobb i Drangedal bokhandel noen somre, og dette var toppen. Stor handel og mye folk, så der trivdes jeg ekstra godt. Jeg fikk også sommer jobb som pleier ved Drangedal alders- og sjukeheim, som den første mannlige.

Bjørn forteller videre

Prat: Bjørn Øystein er glad i en prat og tar seg tid til det også.

– Jeg husker da jeg kom til rommene der det bodde damer, åpnet de døra, men da de så at det var en mann som sto der, var de lynraske med å vri om nøkkelen, ler Bjørn Øystein, når han tenker tilbake på dette.

Tannlegehøyskolen i Oslo

Bjørn Øystein hadde et klart mål og det var å bli tannlege. Han kom inn på tannlegestudiene og han hadde også planlagt for at han ville opprette praksis i sin kjære hjembygd, Drangedal, etter bestått eksamen. Men først fikk han prøvd seg som tannlege i militærforlegningen i Kirkenes. Det var her han avtjente sin verneplikt.

Etter Kirkenes kom han tilbake til Drangedal, der det ble det ombygging etter «Doktor Grovas bygg» og gullsmedbutikken, til egnede lokaler for tannlegekontor.

– Her hadde jeg stor hjelp av næringssjefen i bygda den gangen, Asbjørn Tveiten. Han var viktig for meg og etableringen. Etter hvert kom tannlegepraksisen i gang med fullt belegg fra dag én, som har fortsatt inntil i dag.

I Drangedal er de stort sett to offisielle tannleger, og en privat. Men det hender at de skorter på tannleger til Tannklinikken, og da blir det ekstra påkjør for Bjørn Øystein, slik det har vært en stund nå. Men han har pasienter langt utenfor Drangedals grenser, blant annet fra Nissedal, og fra tid til annen også langveisfra.

Æresmedlem

Bjørn Øystein har alltid hatt solidaritet som sitt varemerke. Dugnad og Drangedal IL har han ofret mange timer for. Han fikk da også æresmedlemskap i DIL, noe han er stolt over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette var stort for meg, sier ildsjelen, som har hatt mange tillitsverv i idrettslaget, og han har også vært leder der en periode.

Han var også sentral da det nye flotte klubbhuset skulle bygges, og han følger opp med dugnadsinnsats fremdeles. Bjørn Øystein er en sprek kar!

Båt etter Jens Evensen

Tannlegen er glad i naturen, og særlig båtlivet setter han stor pris på. Solblanke dager på Toke lar seg så avgjort høre, men også på sjøen på varme sommerdager. Båten som han har og bruker på sjøen er en Colin Archer 1907 årgang.

– Kahytten minner om ei gammal tømmerhytte fra Drangedal, ler han.

– Det var havrettsminister Jens Evensen som har eid denne, og som la den til salgs. Jeg kom i kontakt ned sønnen hans og kjøpet av båten gikk i orden, forteller Bjørn Øystein.

På Toke har han også en trebåt, for tre må det være, mener han.

– Det må vel være ekstra moro å inneha en såpass gammel og spesiell båt som en Colin Archer, selve prototypene på redningsskøytene våre?

– Ja, så avgjort, svarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vakker bygd

– Så det at du slo deg ned i heimbygda og startet praksis her har du ikke angret på?

Nei, ikke ett sekund, sier tannlegen, som holder seg i form og sykler til jobben.

Nå har han skaffet seg piggdekk og kan sykle på jobben enda lenger utover vinteren. Men når det blir kaldere enn 30 minus er det best å starte bilen hvis den vil gå. Det er han klar på.

– Det er vel en del mennesker som har tannlegeskrekk, og det kan vel være en utfordring?

– Ja, det kan det være, men man må være tålmodig og ta tiden til hjelp. Som regel går dette bra, sier en smilende tannlege, som har hjulpet mange drangedøler enten de har hatt tannverk, må trekke, sette inn reservetenner, eller bore og legge inn fyllinger.