INNHENTET: Alt av verdier som tilhørte Hardanger maskin AS ble hentet inn ved anlegget ved Skjeggfoss i Tørdal 7. februar for å bli solgt på nettauksjon for å skaffe penger til boet etter konkursen 5. februar, som viste seg å være på 54,3 millioner kroner. Likevel blir det neppe noe til fordeling til de som har krav mot entreprenøren, og fire bedrifter i Drangedal taper nær én million kroner. (Foto: Kjell Peder Haugene)

Konkurs ved Skjeggfoss skylder én million

Da Hardanger Maskin AS, som hadde totalentreprisen på Skjeggfoss kraftverk i Tørdal, gikk konkurs 5. februar i år, skyldte de fire lokale firmaer til sammen nær én million kroner. Mest var det til KV Bygg som hadde 842 000 kroner til gode. 53 millioner skyldte de andre.

I nær ett år holdt Hardanger maskin på med å bygge Skjeggfoss kraftverk, fra oppstart i februar/mars 2023. Firmaet hadde fått hovedentreprisen og leide inn underleverandører for å oppfylle oppdraget, verdt cirka 20 millioner kroner. Allerede etter få uker etter oppstart kom det en vårflom som satte den største tunnelboremaskinen under vann og ødela maskinens trafoer. Dette ble utbedret som forsikringssak og maskinen ble satt i drift igjen og klarte cirka 170 meter med tunneldriving igjen før blant annet hovedlageret ble ødelagt. Dette ble funnet å være i sammenheng med flomskaden, og maskinen ble på ny satt på verksted for reparasjon. Her har den stått siden

Store problemer

Men det var langt fra bare problemer i Tørdal som ledet fram til konkursen. Også et par andre steder ble arbeidsoppdrag utsatt, samt to prosjekter fikk problemer med godkjenning fra NVE.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

5. februar var det ingen annen råd enn at selskapet ble begjært konkurs. Nå har bobestyrer Johannes Romstad i Odda fått inn kravene, og selv om kun 27 av de totalt 62 medarbeiderne som har til gode lønn og feriepenger har meldt sitt krav om lønnsgaranti, er det 54,3 millioner kroner som selskapet skylder de 61 ulike leverandører, banker og leasingselskaper.

Tapte nær én million

Fra Drangedal kom det inn fire krav; fra snekkerfirmaet KV Bygg på kroner 842 590, entreprenør Kaj-Peder Tveit hadde kroner 80 000 til gode, overnattingsbedriften Huldregården Lia hadde 48 028 kroner til gode, mens Byggtorget, Drangedal byggsenter hadde en ubetalt faktura på kroner 11060. Det blir til sammen 981 678,- kroner.

Etter bostyrets vurdering er det ingen dekningsmuligheter gjennom konkursboet til andre enn panthaver DNB Bank ASA. Konkursbehandlingen åpnet mandag 25. mars.