Kanvastelt: Turid og sønnen Ola foran ett av de to kanvasteltene som tilbys glampingturistene.

De lever småbruksdrømmen i Drangedal med glamping, yoga og badeplass

– Dette stedet skal vi ha. Ole-Kristian hvisket til Turid da de var på visningen på småbruket i Kroken. Det var ikke det første stedet de kikket på, men her falt alle brikkene på plass. Nå lever de her med yoga på låven, gårdsbutikk, glamping og høner. Rett over grusveien frister badebrygga med varmt vann.

Yogalåva: Turid Jørgensen Honerud og Ole-Kristian Honerud bor på småbruk i Kroken. Her tilbys det yoga på låven, derav Yogalåva, gårdsbutikk og glamping.

Turid går rundt og vasker, steller i stand og pynter. Hun vil at atmosfæren skal være riktig for glampinggjestene som kommer. Her skal de få bo i såkalte kanvastelt, store telt med gulv og ordentlige senger.

Idyllisk: Blomster, stor gressmatte, bålplass og kanvastelt. Utsikten er fra utekjøkkenet.

Her er det utekjøkken under tak og en gapahuk-lounge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lounge: Klart det må være en lounge på glamping - en gapahuklounge. Selvsnekret med avkapp fra sagbruket og eget tømmer.

Turid Jørgensen Honerud og Ole-Kristian Honerud er paret som flyttet fra hvert sitt småsted, Kragerø og Sigdal, til Oslo, og så dro de sammen til småbruk i Stengerveien for å leve det gode småbruksliv.

Mye å gjøre

Jeg spør dem begge om de lever småbruksdrømmen og om det ble slik de tenkte?

De tenker seg om begge to, og ja, de lever småbruksdrømmen. Låven har Ole-Kristian fikset med materialer fra egen skog, slik han drømte om. Han liker å bygge ting, men helst uten tidspress. Vi står i utekjøkkenet. Det har han bygd selv, så også gapahuk-loungen og det lille hønsehuset som aldri ble et hønsehus, men ei bittelita hytte.

Utekjøkken: Turid Jørgensen Honerud og Ole-Kristian Honerud bor sammen med sønnene Ola (bildet) og Tor på småbruk i Kroken. Her er de på utekjøkkenet.

På veien har de gjort deg noen erfaringer og lærdommer som de gjerne deler med andre som drømmer om småbrukslivet:

– Bruk tid, ikke stress.

– Begrens antall prosjekter, alt tar tid

– Vanlig vedlikehold tar mye tid, sånn som å male låven og klippe gresset.

– En har aldri fri, det er alltid noe en må gjøre. Det er ikke som i en leilighet i byen der en kan holde på med en hobby når en kommer hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det siste betyr ikke at de angrer. De liker å jobbe, men Turid sier at hun må øve på å ta det mer med ro. Hun ler. Hun ser motsetningen i det og det å være yogalærer. For tiden lærer hun bort yoga i flere fengsler, i tillegg til yogaklasser i låven.

Yoga-låve

Inne på låven som Ole-Kristian har satt i stand med materialer fra egen skog, har de innredet yogastudio og gårdsbutikk med økologiske varer og selvbakte surdeigsbrød.

Yogalåva: Turid Jørgensen Honerud og Ole-Kristian Honerud bor på småbruk i Kroken. Her tilbys det yoga på låven, derav Yogalåva, gårdsbutikk og glamping.

Yogastudioet ligner ikke andre yogastudioer. Materialene er grove og det er innredet med vintagemøbler. Noen klassiske yogaeffekter er det selvsagt, med indisk-inspirerte tepper og diffusere der eteriske oljer damper ut. Tibetanske meditasjonstrommer er på plass og brukes i yogaklassene.

Glampinggjestene blir tilbudt yogatimer når de besøker Yogalåva Glamping, men Yogalåva er åpent året rundt. Turid tilbyr kurs i Ashtanga yoga, men også andre former for yoga.

Kaffeslabberas: Niste og kaffeslabberas etter rolig yoga på låven. Denne formiddagen har Sigtru Nesland, Ragnhild Nesland og Kari Øygarden mest tid. Randi Berdal Hagen måtte stikke før vi fikk tatt bildet.

Denne dagen er det rolig yoga på programmet med flere faste yogier tilstede. Torsdag eller fredag formiddag er det ganske fast med rolig yoga som etterfølges av kaffeslabberas. Da løses verdensproblemer og utfordringer i utdanningssektoren mens en drikker kaffe og spiser medbragt niste.

Gjøre det en klarer

Drangedalspostens utsendte har forsøkt seg på yoga mang en gang, men sliter med å få til de mange ulike stillingene.

– Du har jo vært på Ashtanga, det er jo krevende, slår Turid fast.

Yogalåva: Turid Jørgensen Honerud driver yogaundervisning på låven. Yoga med mye smil.

Selv har hun drevet med flere former for yoga og er utdannet Ashtanga-yoga-lærer. Yoga var en form for avkobling hun kunne drive med på turné. Det viktige med yoga er å følge sin egen utvikling og være tilstede i den, ikke sammenligne seg med andre. Det er selvsagt den fella undertegnede har gått i.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Yogalåva: Turid Jørgensen Honerud leder yogatime

Yogiene rundt meg, Ragnhild Nesland, Kari Øygarden, Randi Berdal Hagen og Sigtru Nesland, stemmer i det Turid sier. De forteller at Turid har prentet dette i dem mange ganger. Nå klarer de det, å stenge andre ute og ikke være prestasjonsorienterte når de gjør yoga, om det er Ashtanga eller den mer tilgjengelige rolige yogaen. Sigtru er den som har holdt på med yoga lengst.

- Jeg startet med yoga i 1985 i California. Jeg holdt på for meg selv i mange år, før jeg gjorde det mer seriøst og gikk til en yoga teacher i 1998. Det var i Hatha-yoga, forteller Sigtru.

Yogalåva: Dagens yogaklasse. Krokens første yogalærer Sigtru Nesland, helt til høyre.

Hun var Krokens første yogalærer. - Så kom Turid, og jeg ble så glad! sier Sigtru. Nå er hun fast kunde hos Turid.

Det som er deilig med yoga, forteller gjengen denne dagen, er at en holder på selv, at en konsentrerer seg om seg selv og gjør det en klarer.

– Her er det åpent for absolutt alle å være med. Alle er hjertelig velkomne!

Og man må ikke være myk for å gjøre yoga. Er man ikke det er det enda bedre å gjøre yoga, så man kan få det litt bedre i kroppen, sier Turid. Og det er mer.

Yogalåva: Turid Jørgensen Honerud og Ole-Kristian Honerud bor på småbruk i Kroken. Her tilbys det yoga på låven, derav Yogalåva, gårdsbutikk og glamping.

Yoga handler om å få det bedre med seg selv, å få en balanse mellom kropp og sinn og finne en tilstand av ro. Og for Turid startet det med akkurat det, midt i hektisk turnéliv.

Musikk

Det er ganske nøyaktig 16 år siden undertegnede intervjuet Turid første gang. Den gangen hadde bandet Katzenjammer eksistert som kvartett i halvannet år, holdt seks konserter og var uten platekontrakt. Jeg maste meg til å få en helside i TA om bandet, overbevist om at dette bandet kom til å gjøre det bra. Det skjedde. Bandet holdt på i et tiår med konserter over hele verden. Og det ble flere plateutgivelser og hiter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 2013 bestemmer Turid og Ole-Kristian seg for å kjøpe småbruket i Kroken. Småbruket på 240 mål, hvorav 9 mål jorder, hadde vann, hus i ganske grei stand og en skog en kunne hente materialer fra. Turid er fra Kragerø og når de skulle flytte fra Oslo var det til Kragerøs nærområder de ville. Ola var 3 måneder den gangen, nå er han veldig fornøyd med valget til foreldrene. I starten var det Ola og Ole-Kristian som var mest på småbruket. Turid turnerte rundt på spillejobber.

Dekor: Det er mange ulike detaljer å oppdage.

I dag har det snudd. Nå får Ole-Kristian spilt mer. Helgene med spillejobber med bandet The Rusty Roots Band er mange, men Turid tenker at nå er det hans tur. Nå holder hun fortet med de to sønnene.

Om hun savner turnélivet?

– Jeg savner det litt å spille musikk, det å stå på scenen, synge og spille, innrømmer hun.

Og fansen er der fortsatt. På Facebook-profilen hennes Turid Katzen legger fans fortsatt ut bilder fra tidligere Katzenjammerkonserter de har vært på. På YouTube ligger det en mengde videoer og den offisielle videoen til «A bar in Amsterdam» har i skrivende stund blitt spilt 1 966 515 ganger på YouTube.

Men i disse dager er det mer stasjonspuben på Neslandsvatn som besøkes enn barer i Amsterdam, om noen.

Yogalåva: Ikke den klassiske yogastudiostilen i Yogalåva. Vintagestilen møter grove materialer. Her ser en rett ned på utekjøkkenet til glampingen.

Viktigst er glampinggjester som booker seg inn fra nettsiden og booking.com og sen morgenyoga som tilbys cirka annenhver dag i sommer, bortsett fra 3 uker. - Jeg må ha litt ferie, slår Turid fast.