Pixabay

Dette koster kjæledyret deg i året

Nordmenn elsker kjæledyrene sine, og bruker stadig mer penger på sine firbente venner. Men vet du hva hunden eller katten faktisk koster deg?

 

Dette går frem av en pressemelding fra Släger Kommunikasjon 6. februar 2020.

– Uansett hvilket kjæledyr du velger vil det følge med en del utgifter, men det er selvfølgelig langt dyrere å skaffe seg en stor hund enn en liten katt. Når det kommer til all gleden et kjæledyr gir tror jeg de fleste dyreeiere mener det er verdt prisen, sier veterinær Sasja Rygg ved AniCura Dyresykehus i Oslo.

Et raskt søk på Finn.no viser at de fleste valper ligger på rundt 15 000 til 18 000 kroner, men det finnes også en del hunder som selges for helt opp mot 30 000 kroner. Noen katter gis bort gratis, mens enkelte rasekatter kan ligge på mellom 10 000 til 20 000 kroner.

– Det er lett å glemme at det kommer en del utgifter i tillegg til det du har betalt for valpen eller kattungen. Forsikring, vaksinering og helsesjekk hos veterinær, ormekur til katt, en del utstyr og fôr er utgiftsposter du må regne med. Man bør også delta på et par valpekurs og dressurkurs med hunden, sier Trude Mostue i den digitale veterinærtjenesten FirstVet.

Hun mener både katter og hunder kan ha stor glede av enkle leker som stimulerer ulike sanser.

– Det finnes tyggeben som renser tennene og flere leker som stimulerer luktesans og gir hjernetrim. Dette er fornuftige leker som kan gjøre at dyrene får brukt seg selv på en god måte, og også rørt seg og vært mer aktive, sier Mostue.

Selger som aldri før

På Biltema har de merket en kraftig økning i salg av dyreartikler, og har som et resultat av den store etterspørselen utvidet sortimentet til å omhandle rundt 160 artikler til hund og katt. I 2019 solgte de for et titalls millioner kroner i dyreutstyr.

– Nordmenn sparer ikke på krona når det kommer til å skjemme bort kjæledyrene sine. De ønsker hundene og kattene sine det beste, og handler inn både leker, luksussenger og annet utstyr, sier markedsansvarlig Monica Videm i Biltema.Fra 2015 til 2018 doblet Biltema omsetningen på ulike produkter til hund og katt, og fra 2018 til 2019 noterte selskapet en vekst på 15 prosent på hundeutstyr og hele 25 prosent på katt.

– Det er i desember måned vi selger mest. Da handles det inn julegaver til kjæledyrene. Også resten av vinterhalvåret selges det mye utstyr til katt. Hundeutstyr har beste salgsmåned i fellesferien, og vi kan også se en oppadgående kurve i høstferien hvor mange skal på jakt med hundene sine, sier Videm.

Når man legger sammen både veterinær, forsikring, kurs, fôr og utstyr kan man rundt estimert regne med at en liten hund
koster 20 000 kroner i året, og en stor hund 28 000 kroner i året. En vanlig katt vil koste rundt 10 000 i året hvis man renger med veterinær, vaksiner, forsikring, utstyr og fôr. Prisene for ulikt utstyr og fôr til hund og katt varierer mye hos de ulike forhandlerne.

– Mest populært er hundesenger og bilsele til hund og ulike kattehus og klatrestativer til katt. Også kattesand går det mye av, rundt 75 tonn i året, i tillegg til leker, mat- og vannskåler og ulike kobbel- og reflekshalsbånd, sier hun.

Fullverdige familiemedlem
Trude Mostue mener nordmenn har et annerledes forhold til kjæledyrene sammenlignet med mange andre land. Vi integrerer dem hundre prosent i familien.

– Særlig hundene ansees som fullverdige familiemedlemmer. De er med oss ut på tur og har en naturlig plass i familien. For noen fungerer de som substitutter for barn. I tillegg har nordmenn generelt god råd og har flere muligheter til å bruke penger på dyrene sine, sier hun.

Mostue mener det er lurt å tenke gjennom hva man vil kjøpe til hunden eller katten.

– Det er lurt å lage en liste over hva akkurat din hund eller katt trenger. Ulike hunderaser har ulike behov. Man skal likevel være klar over at alle hundetyper har de samme grunnleggende instinktene og behov for å bruke sansene sine. Katter er også dyr som har behov for stimuli, spesielt katter som bare bor inne. De trenger i tillegg et sted de kan kvesse klørne og helst få muligheten til å klatre litt, som i et kattetre, sier Mostue.

Eksempel på hva hunden kan koste deg i året:


 • Vaksinering, ID merking og helsesjekk hos veterinær: 750 til 1000 kroner

 • Flåttmedisin: 500 kroner

 • Ved behov, ormekur: 500 til 600 kroner

 • Forsikring: 2000 til 6000 kroner

 • Fôr til liten hund, 300 kroner i måneden, stor hund 600 til 700 kroner i måneden, ekstra stor hund rundt 1000 kroner i måneden. Det vil si at fôr til hund kan ligge på mellom 3600 til 12000 kroner i året.

 • Valpekurs/dressurkurs: 2000 kroner per kurs. Veterinæren anbefaler å delta på to til tre kurs, dermed ligger denne utgiften på rundt 4000 til 6000 kroner i året.

 • Utstyr: Seng, tepper, matskåler, bånd og kobbel, transportbur, dekken, børste, tannbørste, kloklipper, leker: 2000 til 6000 kroner.


Pris for liten hund, rundt 20 000 kroner i året. Pris for stor hund, rundt 28 000 i året.
Eksempel på hva katten kan koste deg i året:


 • Vaksinering og helsesjekk hos veterinær: 750 til 1000 kroner

 • Sterilisering:

 • Chipmerking ID merking: 1000 til 1200 kroner

 • Ormekur, spesielt viktig for utekatter: 500 til 800 kroner

 • Flåttmedisin: 500 til 600 kroner

 • Forsikring: Fra rundt 500 kroner

 • Fôr: Stor variasjon i pris på ulike fôr og på hvor mye katten spiser, men med et vanlig fôr kan du regne rundt 200 til 300 kroner i måneden, omlag 2500 til 3600 kroner i året.

 • Utstyr: Seng, klatrestativ, klorematter, børster, transportbur, kattedo, kattesand: 2000 til 5000 kroner.


Pris for katt, rundt 10 000 i året.

Kilde: pressemelding Släger Kommunikasjon

Markedsansvarlig Monica Videm i Biltema