Fjøsnissene er reddet!

Totalt 25 unge skuespillere i Drangedal barne- og ungdomsteater maktet å redde fjøsnissene fra den totale undergangen, i en mektig premiere på stykket «Fare på ferde for fjøsnissene» fredag kveld.

Drangedalsposten er naturlig nok full av lovord for skuespillernes prestasjoner. Det er ingen liten oppgave å stå foran foreldre, søsken, tanter, onkler og besteforeldre og så levere replikk på replikk, mens innøvde koreografiske bevegelser skal skje på en helt naturlig måte.

Skuespillerne fikset dette på en utmerket måte, og forestillingen forløp uten pinligheter for noen. Snarere tvert i mot. Med nonschalant eleganse sørget de scenevante skuepsillerne å trekke publikum med i latter og applauser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MAGISK GRØT: En friskmeldt fjøsnissefar makter å gjøre julegrøten magisk.

Magisk grøt

Historien om fjøsnissene i sin tid skrevet av kodølingen Espen Rolstad. I stykket møter vi en bonde og hans familie, samt en haug med fjøsnisser. Julegrøten er selve kjernen i historien, og er bokstavelig talt skille mellom liv og død for fjøsnissene. En god porsjon magisk julegrøt sørger for at fjøsnissene kan gå et helt år uten mat, samt at de er usynlige for mennesker.

ROCKA BONDE: Bonden Gøran (Emil Sunde Hugstmyr) har en hemmelig last. Han spiller rock på låven om nettene, helt uvitende om fjøsnissene som danser med.

Naturligvis må jo det gå galt, slik at dramaet virkelig får utfolde seg, før det hele endre lykkelig. Som det sømmer seg i et ekte julestykke. Med unntak av datteren Thea får resten av familien bare en glimt av alle fjøsnissene. Der er publikum heldige. Takket være en magisk portal som drysser magisk støv over dem, kan publikum se hele forestillingen og alle fjøsnissene uten å undre på hvor de holder hus hen.

Alle skuespillerne burde i tur og orden vært nevnt ved navn. Vi må nøye oss med familien på gården og fjøsnissemor og fjøsnissefar. Nora Heimholt Solheim og Signe Øygarden Tregde spilte døtrene Thea og Heidi, mens Kaja Roalstad og Emil Sunde Hugstmyr var mor og far. Agnes Øygarden Tregde og Caroline Sira var henholdsvis fjøsnissefar og mor.

POLITIKERE: Det kan neppe være vanskelig å ikke legge merke til ordfører Stina Anlaug Sætre og varaordfører Dag Arild Brødsjømoen i disse to figurene her. Spilt godt av Thea Tangen og Åshild Torsteinson.

Politisk ironi

Dette er ikke bare et stykke for barn og unge. De voksne kan ha godt av få et innblikk i fjøsnissenes verden, der de også har sine egne utgaver av ordfører og varaordfører i Drangedal. Den humoristiske ironien går naturligvis ikke de voksne forbi. Morsomt og snedig er det.

Varaordfører Dag Arild Brødsjømoen måtte innrømme av han og Stina Anlaug Sætre var tatt på kornet der. Han overrakte de unge skuespillerne en spiselig overraskelse etter premieren.

INSTRUKTØR: Marie Wefald har stått last og brast med de unge skuespillerne. Her forteller hun publikum om hva historien går ut på.

De gode hjelperne

Heldigvis var skuespillerene ikke alene om prestasjonene. Instruktør Maria Wefald var med barna hvert eneste minutt, og sørget for støtte. I tillegg var det en dyktig sufflør i sufflørkassen. Musikken stod Odd Einar «Deis» Berntsen for.

Det er også på sin plass å gi rosende ord til de som har arbeidet med kulissene og de som arbeidet i kulissene. Sceneskiftene gikk som smurt. Smarte løsninger sørget for å bringe både publikum og de på scenen i den rette stemningen hele tiden.

Undertegnede som har hatt den glede å besøke Folketeateret i Oslo en rekke ganger, og blitt imponert over hvordan de der skifter uttrykk på scenen under forestilligene, kan med hånden på hjertet si at Krokens høyst lokale scene ikke ligger tilbake for de profesjonelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Disse anonyme menneskene er foreldre og andre frivillige som står bak barna med sying av kostymer, sminke, lage kulisser, betjene lyd og lys. Uten dem ville det ikke vært mulig å gjennomføre en slik forestilling. Det er for øvrig den femte gangen fjøsnissene besøker scenen i Kroken. De må like seg godt der!

GAVE: Varaordfører Dag Arild Brødsjømoen overrakte ensemblet en kasse med smakfulle overraskelser.