Lyser opp: Lyslenkene hos Håkon Herfoss bygges på litt for hvert år, og nå har lyspyntingen på Kjendsheim (Lillestrand) nesten blitt en liten lokal attraksjon. Her med fullmånen hengende over taket i helga. Foto: Kjell Peder Haugene

…som tindrande ljos i kveld…

Det lyser varmt opp i mørketida mange plasser i Drangedal for tida, og ett av de stedene det nå lyser mest er hos Håkon Herfoss og familien på Kjendsheim, like sør for Refsdalen.

Det var vel jeg som ble inspirert av den amerikanske julefilmen «Hjelp, det er juleferie» for noen år tilbake, og da jeg fikk egen bolig i 2016, så har det utviklet seg steg for steg med litt mer lys for hvert år, forteller Håkon Herfoss.

Vil lyse opp

Med hjelp fra samboer og en kamerat, begynner han anleggelsen av julelysene allerede i slutten av november, men bruker ikke å tenne dem før første søndag i advent.

– Det ble likevel litt tidligere i år, fordi det var så mørkt. Dermed lyste det opp langs den lille odden som stikker ut i Toke, med både hovedhus, låve, garasjer og lekestue på allerede i siste halvdel av november.

Blir lagt merke til

– Hva er du mest fornøyd med av lysene?

– Jeg tror det må være lyset langs gjerdet, fordi det speiler seg så fint i vannet.

– Men du har ei stor stjerne på toppen av flaggstanga. Åssen fikk du den opp dit?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da måtte vi ta ned hele flaggstanga og montere både lysene langs med stanga og stjerna i toppen, før vi løftet den opp igjen, forteller Håkon og er glad for at han får litt hjelp til slike løft.

– Har du fått noen tilbakemeldinger på lyssettingen?

– Ja, mange, – og de er bare positive. Folk synes det er hyggelig. Jeg merker også ofte at trafikken sakker ned 20 kilometer når de passerer eiendommen her, slik at de kan få med seg en del av detaljene.

Pynter til jul: Håkon Herfoss synes det er moro å pynte og lyse opp i advents- og juletida rundt hjemmet sitt. Foto: Privat

Verdt det

– Hvor mange lys er det du har?

– Nei, det vet jeg sannelig ikke, med det er vel rundt 2 – 300 meter med ledning, tenker jeg, sier den blide «lysmesteren» på Kjendsheim (Lillestrand).

– Det blir ei ekstra strømregning i år, da, med de strømprisene?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tja, det får stå til. Det er ledlys, så det tar ikke så mye strøm. Men jeg synes det er verdt det, og kan det skape litt lys og glede for andre også, så er det jo ekstra hyggelig, fortsetter Håkon.

– Hvor lenge vil du ha lysene tent?

– Det blir til jula er slutt; 20. dag jul, eller 13. januar avslutter Håkon.