Steinbrygga: Njaal Kjendalen er en av tre skippere tilknyttet Tokedølen II, som har en rekke faste søndagsturer i sommer, foruten mulighet for å bli leid til ulike sammenkomster. Her er Njaal og Tokedølen fotografert ved sin faste liggeplass ved Steinbrygga ved Toke brygge.

Toke-cruise med Tokedølen

Det er langt fra alle som har tilgang til båttur på Toke, men for den som vil oppleve en sommerlig seilas på innsjøen «vår», er Tokedølen en utmerket mulighet.

Tokedølen II er klar for sin 12. sesong på Toke. Fjoråret var et sørgelig kapittel i sightseeingbåtens historie, da den mest ble liggende stille, fordi det var for lavt vann ved de fleste bryggene rundt innsjøen.

Veteran

– Vi trenger at båten blir brukt, forteller skipper Njaal Kjendalen, som er på sin sjette sesong som båtfører av Tokedølen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Båten ble bygd i 1967, og er altså blitt 56 år gammel. Gjennom disse årene har den vært både legebåt, skolebåt, skyssbåt, badebåt og sightseeingbåt. Før Tokedølen kom til Drangedal, seilte den som «Farris III» ved Larvik noen år, og i to år som «Lille-Petter’n» i Larviksfjorden som badebåt, men uten suksess.

Flere muligheter

Kjelda: Tokedølen II har blitt et fast innslag på Toke, og det er alltid hyggelig når den tuter på møtene båter eller annet som beveger seg på innsjøen.

I Toke ligger båten fast ved Steinbrygga i Prestestranda, og nesten hver søndag går det turer til Merkebekk, Dalsfoss eller Rørholt, forteller Njaal Kjendalen. Sammen med skipperkollegene Sondre Eie og Sigmund Haugland deler de på oppgaven det er å frakte gjester, enten det er i rute eller på chartertur.

Njaal Kjendalen forteller at søndagsturene har vært populære, fordi de har litt forskjellige reisemål.

– På hver tur så svinger vi innom Hulfjell på vei ut, hvor folk kan få kjøpt seg is, eventuelt kan vi ta med pizza. Om bord er det plass til 49 personer, og det er sitteplass til 38 under dekk, hvis været skulle tilsi opphold der.

– Vis fram Toke

– Ellers har vi en del bestilling av turer med bedrifter, bursdager og private selskaper som vil ha en litt annerledes markering. Det selges drikke om bord, men vil folk ha bespisning, må det bestilles separat, og til sluttede selskaper kan man ha med egen mat, men ikke drikke, forteller mangeårig styreleder og tidligere skipper, Jens E. Rudlang.

Nå må drangedølene ta med familie og venner og vise dem Toke i sommer, råder Rudlang videre. Skal Tokedølen ha et liv på Toke, må vi ha gjester om bord, og den må brukes, understreker Rudlang, og har ikke vanskeligheter med å finne gode argumenter for et Toke-cruise.

Norges korteste konsert

– Når jeg er om bord, så blir det en kort konsert mellom brukarene under Straumebrua. Før stemmeskiftet tok meg, så sang jeg i Sølvguttene i Oslo. Under Straumebrua er det Drangedals beste akustikk, så da benytter jeg alltid sjansen til å dra på for full hals i to-tre sekunder. Jeg tar ikke honorar for sangen, men får alltid applaus, sier en skøyeraktig Rudlang.

– Toke har mange idyller å by på, men noe av det flotteste er å komme seilende nordover Straumesundet i solnedgang. Det er flott, konkluderer Jens E. Rudlang, og håper mange vil få gleden av å oppleve Toke også denne sommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.