DELER GLEDEN: Sogneprest Kjetil Helland og kantor Kristin Krogsgaard Helland er glad i musikk og nå som de har kjøpt seg nytt piano ville de dele musikkgleden med bygdefolket, og inviterte til «Allsang i Prestegården».

Toner fra et prestegårdsvindu

Stille er natten over Prestestranda. Ut fra et åpent vindu på prestegården strømmer toner fra et klokkeklart piano til en stjerneklar desember. Lufta er kjølig og klar. Snøkrystallene glitrer i lyset fra adventsstjerner og belysning. Det hersker stillhet, ro og fred.

Drangedal prestegård hviler som et monument i kanten av det gamle Prestestranda sentrum. Med staselige bygninger, innrammet av et hvitt stakittgjerde, og en hage og epletrær innenfor, utgjør den en av bygdas viktigste gårder, ja; kanskje den viktigste. Her har bygdas prester kommet og gått, satt sitt preg, vært til glede og trøst for bygdefolket.

På ønskelista

Året er 2023. Langt fra alle har vært inne i prestegården, fordi det jo er prestefamiliens hjem. Men familien Kjetil og Kristin Krogsgaard Helland har i år gjort et uvanlig unntak og slått prestegårdsdøra på vidt gap og ønsket bygdefolket velkommen inn til en pianokonsert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siden konserten skulle foregå noen timer etter at Drangedalspostens juleavis var gått i trykken, må vi gjøre litt som den legendariske mesterkokken Ingrid Espelid og «jukse litt». Derfor dro vi på et førjulsbesøk for å få tatt en prat med Kristin og Kjetil, og bilder av deres nye, flotte piano.

– Vi har ønsket oss et nytt piano i mange år. Et slitent piano fra 1960-tallet har likevel måttet gjøre nytten, men i fjor var tiden inne for å bruke sparepenger på noe vi virkelig har sett fram til, forteller Kjetil og Kristin om det kullsvarte pianoet som en nesten kan speile seg i.

Bygdefolket deltar

– Det er en følelse av ekthet, og en drøm å spille på, forsikrer de begge, men som raskt legger til at det finnes pianoer i prisklasser langt over deres.

– Vi hadde lyst til å invitere folk inn til en hyggelig konsert for å vise fram det nye pianoet vi anskaffet oss i fjor, forteller kantor Kristin Krogsgaard Helland og sogneprest Kjetil Helland. Begge har vokst opp i musikalske familier og har stor lidenskap for musikk. Mens Kristin har det som yrke, nyter Kjetil musikken som en god hobby.

– Når det nå nærmer seg jul, så blir repertoaret en god porsjon med allsang til toner fra det nye pianoet, – selvsagt, men også kontrabass, kanskje munnspill, torader og et blåseinstrument, i tillegg til at Amund Otterkjær bidrar med gitarspill, fortsetter Kristin.

– Vi håper å komme innom en god del sjangre og har ikke fastsatt programmet, sier Kjetil, ei uke før arrangementet.

STASELIG: Drangedal prestegård ligger flott til, omkranset av en stor hage og med flott utsikt til Prestestranda.

En god stund sammen

– Prestegårdsstuene har god plass, og vi kan sikkert være 30 personer her, kanskje flere, sier Kristin, og gleder seg til en hyggelig førjulsstemning med bygdefolket. Sønnen i huset: Halvor, vil bidra med servering av kaffe, godt hjulpet av noen besteforeldre.

– Vi håper det skal bli en hyggelig stund sammen, avslutter Kristin Krogsgaard Helland og Kjetil Helland, der de straks er klar for å feire sin tiende jul i den snart 240 år gamle prestegårdsbygningen fra 1785.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

B