Hippiehagen: Linda Engell (35) og Micke Tiberg (41) på småbruket i Kroken, @hippiehagen

Småbrukerne Linda (35) og Micke (41) i hippiehagen i Kroken

Det var ikke tilfeldig at Linda Engell (35) og Micke Tiberg (41) kjøpte småbruk i Kroken.

Stadig kommer henvendelser fra folk som spør om de kan komme på besøk. Hagen i Kroken har blitt en attraksjon, etter at Lindas instagramkonto @hippiehagen i skrivende stund har nådd 4000 følgere fra fjern og nær.

Hippiehagen er Lindas lidenskap, hvor hun som hobbygartner villig deler med seg av tips, råd og inspirasjon. For henne er det et viktig poeng at dyrking kan være enkelt og rimelig. I bunn ligger en genuin interesse for å gjøre ting selv, lære seg det man ikke kan og å kunne dyrke for å leve best mulig sjølberga.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En ting er sikkert, man har aldri full kontroll. Å dyrke handler om å spille på lag med naturen, og det er livslang læring, smiler hun.

Youtube på pikerommet

Lenge før hippiehagen ble en utvidet del av småbrukerlivet, drømte Linda om å flytte til et sted der hun kunne pusse opp hus, bygge ut, anlegge hage og dyrke sine egne grønnsaker. I 2016 grep hun muligheten og kjøpte småbruket i Kroken sammen med kjæresten, Micke. Da hadde de allerede snakket om bobil eller mikrohus som alternativ til et boliglån de ville måtte bruke resten av livet på å betale ned på.

– Ettersom jeg har feriert med familie med hytte på Skåtøy siden barndommen, var det naturlig å lete etter bolig i nærheten av Kragerø. Vi falt virkelig for huset og dyrkemulighetene i Kroken. Men det vi ikke visste, var at det var så mye snø i Kroken, ler Linda.

Paret jobbet netter i Posten i Oslo for å finansiere oppussingen. For å spare penger, bodde de hjemme hos Lindas mor på Lørenskog, i Lindas gamle pikerom.

– Da vi nettopp hadde kjøpt huset dro vi ned og overnattet i vårt nye hjem. Det var i november 2016 og vi sov den første natten på en sofapute i stua uten en eneste varmeovn i huset. Etter det, dro vi ned til småbruket hver eneste helg for å pusse opp, et skikkelig tålmodighetsprosjekt. Det er ikke alltid vi vet hvordan vi skal gå løs på oppgavene, men det gjør oss kreative og vi lærte masse vi ikke kunne fra før, smiler de samstemt.

Det driftige paret har gjort store utbedringer på bygningsmassen i tråd med drivkraften om at gjenbruk og å bygge selv er både givende og økonomisk bærekraftig.

– I 2020 kunne vi endelig flytte til et koselig hjem uten å ha betalt i dyre dommer for det. Vi har gjort det meste selv, helt i samme ånd som resten av vår livsfilosofi, om at ting ikke behøver å gå så fort eller koste så mye. På fritiden så jeg på Youtube. Jeg har mine hage-guruer som jeg følger. Det var kanskje der drømmen om hippiehagen startet, forteller Linda.

Frisk, frodig og forlokkende

I Hippiehagen ser man resultatene av det kreative samspillet. Mange av bedene er laget av pallekarmer, rester fra Lindas tidligere arbeidsplass på Spar Sluppan. I stiene mellom bedene er det lagt sagflis. Alt av hageavfall ses på som en gullgruve til jordforbedring, og matavfall fermenteres og blir kompost.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– At vi på grunn av kompostering har fått avslag på 1500 kroner på renovasjonsavgiften, ser vi på som en fin bonus, sier paret.

Den vakre hjemmesnekrede pergolaen som rammer inn grønnsakshagen kom som en konsekvens av et rådyr-raid i hagen en helg paret var bortreist.

– I drivhuset nederst i hagen står det aldri varme på. Det handler om å spille på lag med naturen, og tenke bærekraftig, mener vi.

En rundtur i den frodige hagen avdekker bugnende bed med forkulturerte tomat- og paprikaplanter, flere slag salater, bønner, stangselleri, reddiker, agurk, chili, rødbeter, kålrot, grønnkål, spisskål og jordbær for å nevne noe.

Det hører med til historien at Linda og Micke har vært flere turer på familiehytta på Skåtøy med klipping av gress i fokus. Søppelsekker med gressklipp har blitt tatt med tilbake som nydelig gjødsel for plantene på småbruket. I tillegg kan paret høste med seg kilovis med plommer og epler på høsten.

– Som sagt, vi forsøker å leve sjølberget, i relativ forstand. Med det, mener vi å sette søkelys på å spise mat i sesong. Man må akseptere at det ikke er sesong for norske epler i mars og sørge for å nyte dem mens man får tak i dem.

– Vi er så heldige at vi kan sanke både kantarell og steinsopp på vår egen tomt. I fjor, da det var steinsopp-år, plukket vi litervis som vi tørket og kunne bruke utover vinteren.

– Hos oss handler det ikke om hva vi skal handle inn til middag, men hva som er modent i hagen og hva som finnes i kjøleskapet. Det kan alltid bli gode middager av ovnsbakte grønnsaker, salater og egne krydderblandinger og bakst, sier paret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tilbake mellom bedene i grønnsakshagen, minner Linda om at det kan være lurt å dyrke dobbelt som en beredskap på lur om noen av plantene skulle svikte.

En livgivende stil

I Kroken er det glede og arbeidslyst som rår. Hadde det vært et stress og mas, ville vi aldri levd slik vi gjør, sier Linda og Micke. Vi har en egen tilknytning til det vi produserer og spiser, og det betyr masse for oss, legger de til.

– Å drive Hippiehagen har også ført til kontakt med mange likesinnede på Instagram og for meg er det en stor inspirasjon. Jeg viser hvordan det hverken er dyrt eller vanskelig, men tvert imot kan være rimelig og enkelt å dyrke. Jeg håper jeg oppfattes som en motpol til dem som tjener fett med penger på å reklamere for dyre produkter på sosiale medier.

– Det er så mye vi ikke trenger når vi jobber for vårt eget. Veldig mange bruker store deler av lønnen sin på å kjøpe mat og ting de kunnet ha laget selv. Da kan man jo stille seg spørsmålet, hvor mye koster det å jobbe? Og hvor mye koster det å være hjemme? Om hippiehagen kan være en inspirerende motpol til konsumentmarkedet, ja, da er jeg veldig glad for det, sier Linda.