Tone Størseth.

Ett år med Drangedal i vekst

Tenk, det er allerede gått ett år siden Driv ble «født på årntli». Det vil si, fikk sitt navn Drangedal i vekst, forkortet til det schwungende Driv – og et «kjør i gang» fra kommunestyret.

Mottakelsen lokalt har vært veldig god. Mange som driver virksomhet, med eller uten ansatte, og mange som tenker på å etablere noe for seg selv, har tatt kontakt og sjekket nettsiden (drangedalivekst.no). Stadig flere følger oss også på instagram, der vi forsøker å vise løpende hva som skjer. Det er litt mange spennende møter og samtaler om muligheter. Flere av disse er blitt til prosjekter som har fått økonomisk støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Driv er ikke «bare» tilskudd til utviklingsprosjekter. Driv er også bistand i form av rådgivning, kontakter, nettverksbygging og en samarbeidspartner. Som eksempel kan nevnes at vi har hatt et eget utviklingsprogram for små og mellomstore bedrifter gående i år. Det har forhåpentlig betydd mye positivt og virket styrkende i den enkelte virksomheten. Andre har fått tildelt enkelttimer med bedriftsrådgiver for å komme ett skritt videre i sin etablering.

Mandatet går videre enn en ekstraordinær innsats i næringsutviklingen lokalt; det handler om å bidra til samfunnsbyggingen. Til å støtte opp under tiltak som gjør Drangedal til et attraktivt sted å bo, besøke og virke i. Vil du vite mer detaljer, ligger planen i sin helhet på kommunens hjemmeside under næring.

Oppdraget har eksempelvis ført til tett og godt samarbeid med Drangedal næringsforening og næringshagen. Vi har knyttet kontakten med Drangedal 10-årige skole, som er en viktig medspiller for å gi unge innblikk i lokalt næringsliv og håp om å kunne vende hjem etter utdannelse. Man må starte tidlig for å skape en etablererkultur. I tillegg har vi så vidt etablert en form for «arbeidsinkluderingsgruppe», som skal bidra til å sikre at flere kommer i arbeid og lokale bedrifter får den arbeidskraften de trenger. I denne gruppa er Drangedal produkter, Keops, Nav, flyktningetjenesten og voksenopplæringen. Og vi har fått på plass et nettverk innen matproduksjon. Faktisk det første i Telemark innenfor Gründernettverket! Det kan forhåpentlig føre til både utsalg og økt bruk av lokale produkter. Og forsterke opplevelsen av Drangedal på en positiv måte.

Utenbygds samarbeider vi også med miljøet rundt Proventia på Herøya og Telemark næringshage, Innovasjon Norge og andre gode hjelpere. For å nevne noe.

Men blir det noen resultater av dette, da? Snart vet vi litt mer om dette, for nå er tiden inne for å måle. Men dette med måling er litt tvetydig. Det ene er å finne ut av om man oppnår å sikre og/eller skape de 22 arbeidsplassene, som er målsettingen for året. Noe helt annet er det å måle det som egentlig skal stå igjen etter omstillingsperioden: Nemlig et mer robust, utviklingsorientert og omstillingskompetent næringsliv med kunnskap om hva som finnes av verktøy, virkemidler og gode hjelpere for å sikre arbeidsplasser lokalt. Ja, det som vi nok samlet kan kalle utviklingsevne. Som nevnt i denne spalten nylig, holder vi på med å finne ut hvordan akkurat dette kan måles.

Å bygge kulturer og skape nettverk tar tid. Driv er derfor allerede fra dag én opptatt av slutten. Det er så mye bra i Drangedal, og selv om bygda er «overkommelig stor», er det stadig mye man ikke vet om hverandre. Møteplasser er viktige. Derfor har Driv også medvirket til nå å se på hvordan man kan videreutvikle næringshagen i så måte. Med denne oppsummeringen, håper jeg å ha gitt et lite innblikk i Drivs første, egentlig driftsår – og så blir resultater selvsagt meddelt når de er klare…