Tone Størseth: Tone Størseth er prosjektleder i Driv, omstillingprogrammet i Drangedal

Halvårsrapport fra omstillingsprogrammet

Når kalenderen viser juni, er det tid for en halvårsrapport fra omstillingsarbeidet. Hvordan står det til med alle de formålene Driv skal bidra til å oppfylle? Dette er det første virkeåret, og det er greit å sjekke om man er på rett vei og om det man planla for, holder vann. Det er som kjent alltid lettest å planlegge. Så kommer virkeligheten, og man får en real sjekk om kartet stemmer noenlunde med terrenget.

Joda, kort fortalt beveger vi oss i det samme landskapet. Det æ’kke så halvgærent, som generasjonen før meg pleide å si når tingenes tilstand var i orden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvis du følger med på Driv hjemmeside, får du en oversikt over prosjekter som har fått økonomisk bidrag. Det er ti i antallet, for til sammen 810.500 kroner, og spenner over fem forstudier, tre forprosjekter og to kompetansetilskudd innenfor tre av fire satsingsområder med mål om nye arbeidsplasser og satsingen Kultur og samfunn.

Disse er riktignok bare delvis det Driv bedriver – og bruker pengene på. For utenom dette pågår et skikkelig løft, eller en investering som styret velger å kalle det. Nemlig SMB utviklingsprogram, der 11 lokale virksomheter får «spesialrådgivning». Erfaringsmessig kommer det nye prosjekter etter en slik gjennomføring. Allerede nå skisseres et par større sådanne.

Og det er flere som har spennende tanker om utvikling og/eller nyetableringer, som Driv er i tett i dialog med. Vi bør sørge for å hente ut de støttende bidrag og finansieringsmuligheter som finnes, og da er det viktig med tidlig kontakt. Driv setter da gjerne på de nødvendige ekspertiser og miljøer rundt lokale initiativtakere. Med andre ord er det mange måter å jobbe frem gode prosjekter i små og store virksomheter.

Å bygge nettverk og bidra til kompetansedeling er også en aktivitet som omstillingsprogrammene legger tung vekt på. I Drangedal har vi kommet i gang med frokoster for næringslivet i samarbeid med kommunen og næringsforeningen, og vi inviterer til å bygge nettverk innenfor landbruk neste uke. Fremover vil det komme bransjerettete tilbud, som er basert på ønsker og behov lokalt.

De unge er dessuten en betydningsfull målgruppe, og sammen med næringsforeningen har Driv møtt representanter fra Drangedal 10-årige skole med henblikk på å lage et årshjul der alle arbeidslivs- og næringslivsrettede aktiviteter får plass. Det er god samhandling mellom lokale næringsdrivende og ungdomsskolen, og det jobbes aktivt med å utvikle entreprenørskapsånden. Dette må vi sørge for at fortsetter i like gode spor fremover.

I alt er det nå aktivitet på åtte av de ni strategiene som omstillingsplanen inneholder. Den som vi ikke formelt har startet, er programmet Næringsvennlig kommune. Men det gjøres en del forberedelser. «Laget» må imidlertid være på plass, og som kjent er det et par lederfunksjoner som i så måte er nødvendige; ny økonomisjef tiltrer i august og stillingen som plan-, næring- og utviklingssjef er i prosess.

For å avrunde er det veldig fint å oppleve at Driv er tatt åpent imot i lokalmiljøet, og at våre bedrifter gjør seg stadig bemerket hos bidragsytere utenfor kommunen. Det åpner nye muligheter i en kommune som er proppfull av dyktige næringsdrivende. Og hva som blir viktig å legge vekt på av aktiviteter fremover, ja, det kommer veldig an på hva dere som driver virksomhet selv uttrykker ønske om.