Juleønske nummer 1: En jobb å gå til

En herlig gjeng voksne i ulike aldre satt på stoler foran meg i Tokestua. Ved min side var tolken. Det var med en viss ærefrykt jeg kunne gripe ordet og fortelle om Drangedal med Driv og omstillingsprogram. En ordning som helt sikkert virket temmelig fremmed. Som mye annet i dette landet. Hvor vi åpenbart er veldig opptatt av papirer, fikk jeg vite senere. Tolken gjorde en utmerket jobb med å oversette og forklare systemer og begreper som kanskje bare finnes på norsk.

Tone Størseth.

Tirsdagen denne uken fikk en start som virkelig ga energi. Vi var samlet til flyktningetjenestens spørretime, og denne gang var turen kommet til næringsarbeidet i kommunen. Raskt ble det klart at den store gjengen representerte et unikt mangfold med kunnskaper, interesser, kvalifikasjoner og erfaringer. Forsamlingen utstrålte virketrang og lyst til å bidra. Ja, en gjeng som utgjør en stor mulighet for hele lokalsamfunnet. Hvis vi gir dem anledninger til å vise seg frem. Enten det er for å trene seg i norsk språk, utføre arbeid, starte virksomhet eller jobbe som frivillig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stilig da at vi allerede har satt oss sammen for å se hvordan vi best kan matche folk og arbeid. Kommunen har naturligvis sitt system for å ta imot, tilrettelegge og følge opp ankomne flyktninger. Men utenom dette, er vi nå en rekke «instanser» som hver for oss jobber for å inkludere i arbeidsmarkedet og dekke bedrifters behov for arbeidskraft. Sammen vil vi bedre være i stand til å gjøre dette fellesløftet. Foruten Driv og næringsforeningen, som må sies å representere næringslivet ved arbeidsgivere og egenetablerere, er naturligvis flyktningetjenesten og voksopplæringen med. Det samme er Nav og arbeidsinkluderingsvirksomhetene Drangedal produkter og Keops. Og så har vi også fått med frivilligsentralen.

Vi jobber i fart, for det skjer så mye på kort tid, og utålmodigheten er forståelig nok stor. Kommunen har allerede tatt imot mange flyktninger i løpet av 2023, de fleste fra Ukraina. Man er bedt om å ta imot like mange neste år, og det blir opp til politikerne å avgjøre. Vi vet ikke hvor lenge mange av dem som kommer, vil bli i bygda. Men det er viktig at vi gjør det best mulig den tiden de er her. Forhåpentlig blir mange her fremover. Og bidrar til å videreutvikle drangedalsamfunnet. Kommunen trenger tilflytting og foryngelse. Skal man sikre at folk trives, trengs det møteplasser og «noe å holde på med». Ideene i gjengen var mange. Mange så også for seg å være frivillig besøksvenn og hjelpe til med ærender. Andre har lyst til å etablere ulike virksomheter, mens atter andre gjerne vil bli ansatt.

Med regjeringens nye krav om raskt ut i arbeid, må nok mange motivere seg til å ta en jobb man kanskje er overkvalifisert for. Men her til lands er det viktig å få en fot innenfor og vise seg frem. Kan hende blir ikke problemet med etterlatte papirer det største da…

På mange måter kan det være en god match å jobbe bevisst med å lete etter muligheter til inkludering. Ukrainerne, for eksempel, går for å være flinke til å jobbe. Det samme gjelder jo drangedølen. Det må bli både jule- og nyttårsønsket at flere finner virke her i bygda – og blir boende. Det gir enda flere muligheter i en spennende kommune som Drangedal.