Kontrollkomiteen brukte pisken!

– Men betyr det noe at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bruker pisken på avgåtte statsråder og statsminister Erna Solberg, når det kommer til tillit til folkevalgte?

Drangedalsposten er i tvil. At kontrollkomiteen har gjennomført et mastodontisk arbeid i å sjekke ut inhabilitetssakene til Ola Borten Moe (Sp), Anette Trettebergstuen (Ap), Anniken Huitfeldt (Ap), Tonje Brenna (Ap) og Erna Solberg (H), er hevet over en hver tvil. Ni måneder og over 1000 sider med tekst vitner om grundig arbeid. Likevel får de samlede politiske dommene over de nevnte folkevalgte trolig liten eller ingen betydning utover at det kommer nye regler og krav om rutiner for å hindre slike skandaler i framtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er for øvrig ikke bare tidligere statsminister Erna Solberg som får refs. Også sittende Jonas Gahr Støre (Ap) må tåle kritikk. Dette gjelder i all vesentlighet mangelen på å rydde opp i regler som eller kunne ha redusert eller fjernet mulighetene for de bruddene som er under komiteens kritiske kontroll.

Som ventet var det stor oppmerksomhet rundt offentliggjøringen av komiteens arbeid og konklusjoner, og det er i disse vi ser en tvil om forbedringer virkelig vil komme sniker seg inn. Med unntak av en enstemmig konklusjon Sterkt Kritikkverdig mot Erna Solberg, så har de andre sluppet rimeligere, med bare Kritikkverdig. I all hovedsak fordi partiene har brukt sin politiske makt. Det må da understrekes at Stortingets Kontroll og konstituasjonskomité ikke har noen juridisk makt. Den er kun en intern ryddegruppe som skal si noe om interne forhold, og har således ikke noe mandat til å fremme krav om tiltak.

Drangedalsposten har tidligere skrevet om tilliten til de folkevalgte, og betydningen av denne. Det er på sin plass å gjenta vår egen konklusjon. Avisa står derfor fast på at det kan være vanskelig for folkevalgte å ha stor tillit i befolkningen. Årsaken ligger naturligvis i at en rekke av våre folkevalgte gjennom årene har brutt klare moralske og etiske grenser, habilitetsnormer og unnlatelsessynder mange vanlige innbyggere kunne komme i et straffeforhold for.

Denne mistilliten synker som regel nedover i de politiske rekkene inntil de er på lokalt nivå. Det er en gang slik at selv om kun noen få begår «feil» straffes ofte hele laget i form av beskyldninger om korrupsjon, kameraderi og løgnaktighet. Noe Drangedalsposten er sterkt uenig i. Vi er veldig sikre i vår sak når vi hevder at flertallet av folkevalgte er ærlige og redelige mennesker. Spesielt på lokalt nivå. Likevel må de tåle å bli gredd med samme kammen som den vi bruker på våre rikspolitikere.

Det er avisas håp at drangedølingene ikke misbruker dagens nyheter fra Løvebakken til å «denge løs» på kommunens lokalpolitikere. I stedet kan vi henstille til å gi dem hyggelige tilbakemeldinger og gode forslag. På den måten vil gjensidig tillit trolig føre til at de positive signalene smitter oppover. Regn ikke med endringer natta over. Det vil ta lang tid før sårene og skuffelsene over flere av avgåtte og sittende stortingspolitikere har lagt seg. Kanskje må det mer enn bare noen regelendringer til.