Tone Størseth.

Næringsaktiv kommune, det vil vi være!

DILs klubbhus en tidlig torsdag kveld midt i april: I Drangedal er det driv, sier prosessleder Anders Wengen fra Tinkr og setter med det fart på arbeidet med å utvikle kommunen i enda mer næringsaktiv retning. Ordfører Stina Anlaug Sætre og kommunedirektør Hans Bakke inviterer til samskaping. En oppfordring som blir tatt godt imot.

Rundt 30 fremmøtte fra lokalt næringsliv, kommuneansatte og politikere lener seg engasjerte over bordene og skriver på store ark. Det er god flyt i samtalegruppene. I løpet av et par effektive kveldstimer kommer gode bidrag til en analyse av bygdas styrker, muligheter og utfordringer langs tre temaer: «Geografi», «Beboere, besøkende og bedrifter» og «Administrasjon».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det blir mange tettskrevne ark som Anders Wengen skal ha med seg i utarbeidelsen av en rapport. En rapport som også omfatter dybdeintervjuer med rundt 15 utvalgte, små og store, nye og veletablerte virksomheter pluss deler av kommuneadministrasjonen, som har mest kontakt med næringsdrivende.

Før sommeren skal både Driv-styret og politikerne få sette seg inn i funnene og tilbakemeldingene, og på høstparten kan neste fase av arbeidet settes i gang; nemlig å spisse noen av områdene som har forbedringsmuligheter og som man mener at vil bringe positiv nytte inn i samskapingen mellom offentlige og private aktører.

Å videreutvikle næringssamarbeidet henger tett sammen med samfunnsutviklingen generelt. Og igangsettelsen av programmet kan ses på som en «begynnelse på slutten» for omstillingsarbeidet:

- Mens Driv fortsatt går for fullt, må vi også ha oppmerksomhet på hva som skal stå igjen når disse ekstra pengene og ressursene blir borte etter 2027. Da er et enda mer fellesskapsinnstilt, utviklingsorientert og robust Drangedal ett av målene, sier styreleder og ordfører Stina Anlaug Sætre.

Programmet «næringsvennlig kommune» har Driv omdøpt til «næringsaktiv kommune». Man kan se på det som et innovasjonsprosjekt, en mulighet til forbedringer og til forsterkning av det som er bra og forkasting av noe som ikke fungerer så godt. Det er alltid noe som kan gjøres bedre. Å forstå hverandres roller, er viktig. Kommunikasjon og samhandling, likedan. Samtidig skal man ikke endre for endringens skyld, det skal alltid gi en verdi. Det kan dreie seg om produkt, prosess, tjeneste, organisasjon, system. Og det er dette som er det spennende, at vi skal gjøre prosjektet i felleskap; kommune, næringsliv og innbyggere.

Er du ikke allerede med, så kan du bli det etter hvert. For dette skal utvikles over tid. Samskaping er slik. Med mye spennende underveis. Og jeg lover å bidra til å gjøre kjent hvordan denne ferden går fremover.