Nye matvaner: 1 av 4 er blitt flinkere til å lage mat, og 17 prosent er mer bevisst på å unngå matsvinn. Det viser en undersøkelse som Norstat har gjort for Too Good To Go.

Nye matvaner som følge av koronakrisen

Nordmenn er blitt flinkere på kjøkkenet og bruker opp restene i større grad enn før. Noen kaster også mindre mat.

Det viser en undersøkelse som Norstat har gjennomført for Too Good To Go blant 1000 respondenter på landsbasis i desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forbedrede kokkeferdigheter

1 av 4 kan skilte med mer solide kokkeferdigheter enn før pandemien. Rundt halvparten av disse er blitt flinkere til å utnytte det de har liggende, etterfulgt av å lage middag fra bunnen av og eksperimentere mer.

– Mye tid hjemme tyder på at en del nordmenn har forbedret kokkeferdighetene sine. Det er jo hyggelig oppi det hele. Fra et matsvinn-perspektiv er det positivt at man er kreativ med maten, og at flere har lyst til å bruke middagsrester, brødskalker og slappe grønnsaker til å trylle frem nye måltider. Det gjør at du kaster mindre mat, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go i en pressemelding.

Kaster mindre mat

Funnene underbygges også av andre svar i undersøkelsen:

1 av 5 har etablert nye matvaner i perioden. Hovedgrunnen er at de er blitt flinkere til å bruke opp rester, lager flere av måltidene selv og er mer kreative med maten. Videre sier 17 prosent av de spurte at de kaster mindre mat nå.

– Det kan virke som at interessen for å redusere matsvinnet sitt har økt, og vi opplever at det er blitt en trend å eksperimentere og lage restemåltider. Se bare på hvordan mat-influensere og dagligvarebutikker adresserer restemat og matsvinn, sier Raknes Pfründer.

De unge er blitt ekstra flinke

Too Good To Go gjorde en tilsvarende undersøkelse i fjor vår. En sammenligning viser at litt færre har endret matvaner som følge av koronakrisen i årets undersøkelse – 22 prosent av de spurte mot 27 prosent forrige gang.

– Jeg er ikke overrasket over dette. I vår var situasjonen ny, og omstendighetene i matbransjen var på enkelte områder mer uoversiktlig enn nå. Folk hadde kanskje aspekter som hamstring, tomme butikkhyller og potensiell krise i jordbruket friskt i minne. Nå er vi litt tryggere på at matforsyningen fungerer godt og er mer vant til å leve med koronakrisen. Det påvirker nok svarene, sier Raknes Pfründer.

En av de tydeligste endringene fra i fjor er at enda flere unge er blitt gode til å lage mat, ifølge funnene. Personer mellom 18 og 25 år er også dem som i størst grad har forbedret kokkeferdighetene sine i koronatiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

OM UNDERSØKSELEN

Gjennomført av Norstat på vegne av Too Good To Go i desember 2020. Landsdekkende webundersøkelse blant 1000 respondenter, gjennomført på e-post. Rullerende svaralternativer og mulighet for å gi flere enn ett svar der det er naturlig. Spørsmål relatert til matvaner og matsvinn. Avdekker holdninger og mulige endringer i matvaner som følge av koronakrisen.