Og solen går sin gang

«Det er høysommer og stikkende sol, festmåltid og rangel, krangel og tilgivelse etterpå. Ikke minst er det en erotisk spenning som finner problematiske forløsninger».

Dette stod på omslaget til en av mine favorittsommerbøker gjennom tidene, i Bokklubbens utgivelse november 1980. Jeg tror jeg må ha kjøpt denne på et loppemarked, for den gang var jeg ni år og var mest opptatt av Hardyguttene og Nancy Drew. Jeg tror jeg oppdaget romanen i midten av tenårene, sannsynligvis på bokbussen. Og etter det var det gjort. Hver sommer, gjerne på stranda, var denne boka med meg. Jeg forstod ikke alt, men oppdaget noe nytt, noe annet utpekte seg hvert år, akkurat slik det er med gode bøker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De utvikler seg sammen med deg. Livet går. Det er oppturer og nedturer. Uenigheter og forsoninger. Man oppdager nye aspekter ved livet. Og slik gikk det til at Lady Brett, Robert Cohn, Frances, Braddock og jeg-personen Jake, ble med meg. Joda, det har vært noen år der jeg ikke har lest boka, men boka har vært med på alle flyttelass og blitt værende etter alle bokhylleredigeringer jeg har gjort gjennom livet.

Ernest Hemingway er en av de store forfatterne, som kanskje er litt glemt for tiden, men bøkene hans er fortsatt relevante. Nå for tiden er det mest fantasy det handler om, og det er jeg glad for. Det skaper flere boklesere. Jeg er selv storfan av fantasy og har ikke tall på antall ganger jeg har lest Tolkiens bøker eller bøkene om Harry Potter for den saks skyld. Eller Hitchhikers guide to the Galaxy, som er absurd scifi-morsom. Og hvorfor? Fordi disse også handler om det som angår oss alle, om mennesker. Joda, dverger, alver, drager og dødsetere handler i bunn og grunn om det å være menneske.

Temaene er de uendelige temaene, som vi også finner igjen i verdens mest solgte bok, Bibelen, eller i Odysseen eller Mahabarata; De handler om det å leve, om å finne sin vei, om å møte utfordringer, om å takle dem på kloke og ukloke måter, om kjærlighet, om tilgivelse, samarbeid, familieliv og vennskap. Det finnes massevis av selvhjelpsbøker, faglitteratur og psykologer, men gode romaner kan, om du bare gir dem tid, gi deg det du trenger. Filmer går for fort.

Nå er det sommerferieavvikling i Drangedalsposten. Papiravisa tar litt ferie, og mengden saker på drangedalsposten.no, går litt ned, men vi er der fortsatt, så ikke logg helt av.

Men jeg vil oppfordre deg, kjære leser, til å være med meg denne sommeren: Logg (mer) av, finn fram en roman, kjøp en på et loppemarked eller i en bokhandel nær deg, gjerne en klassiker og sett deg godt til rette i skyggen og les. Selv har jeg som du skjønner, funnet fram denne boka av Ernest Hemingway, fra 1926, som jo forteller om nettopp det uendelige allerede i tittelen: «The Sun Also Rises».

Måtte du oppleve mang en soloppgang i sommer!

Anita