God jul: Gammelt skilt, ny granbar, visne krysantemum gjemt inni granbaret oppi en ti år gammel plantekurv, en sliten lykt som ikke lenger kan brukes som lykt har nå granbar i som en vase.

24 tips for en lettere jul - og hverdag

Nå er det en tøff tid for mange, også økonomisk. En del har det økonomisk vanskelig fra før, og i år får de følge av mange flere. Av disse er det en god del som aldri har opplevd å ha det trangt økonomisk. Gode råd kan være dyre, men disse er ikke det. Derfor legger vi også ut denne saken åpen for alle.

Lenk den gjerne på sosiale medier, så mange kan få gleden av ett eller flere av tipsene. Redaksjonen i Drangedalsposten har gjort seg en del erfaringer gjennom livet som vi gjerne deler med alle.

En del av tipsene vil være gammelt nytt for noen, mens andre vil kanskje være nye for alle. Ikke alle tipsene kan nyttiggjøres av alle, av ulike årsaker, også økonomiske, men de aller fleste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rådene kommer i ganske tilfeldig rekkefølge.

1. Klut

Den aller enkleste måten å spare strøm på er å dusje sjeldnere, men ingen vil lukte vondt. Å fylle håndvasken med varmt vann og bruke en klut når en vasker seg er derfor råd nummer en. Og før du tenker noe her, vil vi bare si at vi gjør dette selv.

Klut: Spar mye strøm og vask deg med klut. Fyll håndvasken med varmt vann og vask ansikt, kroker og kriker med kluten. Du blir ren, det går kjappere enn en dusj, du sparer mye vann og strøm. Kluter kan også bruker når du fjerner sminke. Kan brukes i årevis.

Vask deg fra toppen og nedover. Du skjønner hvorfor. Bruk en klassisk klut i frottè, ikke engangskluter. Klutene går i maskinen neste gang du vasker. Har du ikke kluter, men mange håndklær, kan du klippe opp et håndkle til passe størrelse. Ellers får du kjøpt kluter på manufakturen.

2. Tørrshampo

Vi hører ramaskriket allerede: - Men jeg må jo vaske håret!

Vi hører deg. Tørrshampo er tingen for de dagene, men for all del, ikke de dyre tørrshampoene man kjøper i butikkene. Lag den selv. Dette fungerer.

Slik gjør du: Gå i kjøkkenskapet og hent maisstivelse (Maizena) og kakao. Start med litt Maizenna i et glass med lokk (gammelt syltetøyglass for eksempel). Bland inn kakao til fargen matcher håret ditt. Bruk en gammel pudder eller rouge-børste (eller kjøp en kjempebillig) til å fordele tørrshampoen i håret. La det virke litt mens du pusser tennene (supersparetips - mye billigere å pusse tennene godt enn å måtte reparere dem hos tannlegen). Gre så håret eller hva du nå gjør for å style det.

Kjekt å ha: Maisstivelse kan brukes både i mat, deodorant og tørrshampo.

Bonus: Mye bedre for miljøet og din egen helse. Det kom nylig fram at vanlig tørrshampo kan inneholde kreftfremkallende stoffer. Og ja, denne tørrshampoen brukes av redaktøren selv.

3. Såpe til kropp

Tom for såpe eller shampo? Kjøp såpestykker i stedet for flytende såper. De finnes på enhver dagligvarebutikk, varer lenger og er mye billigere enn flytende såper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Du kan også lage såper selv. Det kan du lære om i episode 4 «Småbrukerne dykker ned i vasken» av podkasten Småbrukerne, som alle som abonnerer på Drangedalsposten på nett har tilgang til (drangedalsposten.no/podkast) eller alle som bruker Spotify, Apple o.l.

Shampo: Aksana Biazuhlaya lager både såper og shampoer. Shampoen har vi prøvd og den er virkelig å anbefale.

Shampobarer er litt vanskeligere å finne, men Aksana Biazuhlaya her i Drangedal er kjempegod på å lage shampobarer. De anbefales. Ellers har vi sett billige på Normal og der de fører merket Klar kan de sikkert få tak i om de vil. Klar har nemlig laget shampobar nå. Den litt fin og rosa, så kanskje det kan være litt tiltrekkende for de som liker Barbiecore.

Bonus: Mindre plastemballasje er bra for miljøet.

4. Ribbe

Ribbe er julaften for mange av oss og det er bare å følge med på tilbudene og kjøpe inn så mye ribbe du har råd til og putte i fryseren. Ribbe til middag, kald ribbe som pålegg.

Tynnribba kan du bruke til å lage både sylte og italiensk bacon. Billigere og bedre får du det ikke.

Fjern først beina med en skarp kniv. Putt beina i en plastpose og putt den i fryseren. Disse kan bli kraft senere.

Bacon: Her er buklista (kunne fin vært tynnribbe uten bein) gnidd inn med salt/sukkermiks på på vei inn i kjøleskapet. Etter ei knapp uke var det baconfest.

Bacon: Tørk av ribba. Skjær bort småslintrer som henger og slenger (dette avskjæret bruker du neste gang du har taco). Bland like mengder vanlig fint salt og sukker. Litt mer sukker enn salt. Gni kjøttstykket godt inn med blandingen. Legg kjøttstykket på en rist i kjøleskapet. Snu etter tre dager. Etter ytterligere 3 dager kan du ta det ut. Skylle, tørke og så gni inn med nymalt, gjerne grov, svart pepper. Heng det opp på et vis. Skjær av når du vil ha bacon. Dette er altså et urøyka bacon, men vi lover det er godt.

Sylte: Her lenker vi like godt til et par steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Litt fancy sylte

Enkel sylte, nederst på siden i lenken

5. En el-ting om gangen

Litt mer strømsparing må til i disse dager. Ikke vask klær, ta oppvasken og lag mat samtidig. Velg. Enten lager du mat, eller tar oppvasken eller bruker komfyren. Ikke la noen dusje eller bade heller når du gjør noen av disse tingene. Her er det mye penger å spare.

Strømprisen du må betale avgjøres av strømforbrukstoppene dine, sammen med når du har toppene. Strømmen er dyrest mellom 6 og 10 om morgenen og fra 15-21, med en ekstra bonustopp kl 17. Det er disse tidene alle bruker mest strøm.

Hverdagene pleier være dyrere enn helgene, men installer strømappen til det lokale e-verket, så kan du sjekke spotprisene før du setter i gang.

Dette er en vanskelig vaneendring, og aller vanskeligst for barnefamilier, men klarer du det kan du (litt avhengig av gamle vaner) spare inn et årsabonnement på Drangedalsposten i løpet av en måned.

Og selvsagt:

Alltid full vaskemaskin og alltid energiprogrammet på vaskemaskinen. Ulltøy henges til lufting noen dager og blir rent på den måten ni av ti ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alltid full oppvaskmaskin, gjør det til en sport å se hvor mye du kan få i den. Du bruker mindre strøm ved å bruke oppvaskmaskinen enn ved å vaske opp for hånd. Skyll eventuelt av matrester med kaldt vann.

Hvis du må bruke strøm på ettermiddagen la det være komfyren, for mat må en ha. Du sparer mye på å lage retter som har alt i en gryte. Hjemmelagde supper eller lapskaus for eksempel. Eller for de superenkle middagene: Kok pastaen. Hell av kokevannet. Ta pastasausen i gryta som pastaen har kokt i, varm opp, legg pastaen tilbake, rør og server.

6. Lag mat fra bunnen av

Den billigste, beste og sunneste maten er den du lager selv av råvarer. Lån kokebøker på biblioteket og bruk internett til å finne oppskrifter og fremgangsmåter. Alle kan lære lage mat fra bunnen. Gjør du det vil du spare mye penger og kunne bli friskere.

Kok, stek, bak eller lag stappe av poteter. Eller potet- og purresuppe, på fransk vichyssoise. Helt fantastisk. Spesielt med hjemmelagd kraft (se eget punkt).

Gulrøtter, rå, revne, i biter, kokte, stekte, bakte med olje og urter.

Selleri, se gulrøtter.

Kålrabi/kålrot, se poteter og gulrøtter

Løk. Rå eller stekt. Viktig i nesten all hjemmelagd mat. Fransk løksuppe er fantastisk (se også kraft).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kål: Rødkål og hodekål er fantastiske råvarer som kan brukes til så mangt. Hva med å gjøre som i Polen? Pierogi fylt med kål og løk. Nydelig. Har aldri lagd det selv.

Kål. En fantastisk god og næringsrik grønnsak. Coleslaw, surkål, rødkål, sauerkraut, i wok, salater, i stedet for salat i tacoen og kålstuing. Superbillig og kjempegodt. Varer lenge.

Kjøtt og fisk: Kjøp rene råvarer, gjerne på tilbud og i «nedsatt på grunn av dato». Putt i fryseren når du kommer over noe. Kan bruker til både middager, lunsj og frokost. En svinesteik blir supert pålegg - mye billigere (og sunnere) enn noe du kan kjøpe ferdig.

Fest: Enklere og billigere festmåltid får man nesten ikke. Portugisiske sardiner fra boks, fersk sitron, litt godt brød og hjemmelagd aiioli. Dette er skikkelig fastfood på den gode måten.

7. Kraft

Å kjøpe ferdig kraft er dyrt. Sauser og supper får fort restaurantkvalitet om du bruker kraft i stedet for vann med buljongterning. I tillegg får du brukt alt du allerede har kjøpt.

Kraft: Lag kraft selv. Da har du base for mange gode og rimelige måltider.

Vi lager nemlig kraft slik:

Alt av bein fra middager går i en plastpose som alltid ligger i fryseren. Du kan fint blande bein fra koteletter, fra kylling og storfe i samme. Når du skreller løk, gulrot, hvitløk og purre putter du skall og avkapp i den samme posen.

Når posen er full og du skal være hjemme, heller du hele posen i ei stor gryte. Fyll på med vann til det dekker. Ha gjerne oppi noen pepperkorn og et par laurbærblad. Kok opp med lokk og la det stå og surre noen timer.

Har du vedovn med kokeplate flytter du gryta over på den når den har fått et oppkok, så utnytter du vedvarmen max og sparer strøm. Om gryta står slik og putrer i et døgn er det superfint.

Sil så kraften fra det andre og du har en super kraft. Denne kan du fryse ned om du ikke har en plan for den de nærmeste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Husk å spare alt av bein, alltid. Spiser du pinnekjøtt, så gjør det samme. Da ville jeg nok latt de vannes ut en ekstra natt før de går i fryseren - og da kanskje i en egen pose til lammekraft.

Du kan gjøre det samme med fisk og skalldyr, men slik kraft skal koke med fiskebein og skall mindre enn en halvtime. Den må også brukes raskere. Med god fisk- og skalldyrkraft kan du lage fantastiske fiskesupper.

8. Gaver, mat

Tenk praktisk når det kommer til gaver. Hva er det alle bruker og trenger? Om noen har en kaffemaskin som bruker kapsler - kjøp kaffekapsler til dem.

Lag gaver selv, men er du ikke et stort talent når det kommer til design, lag og gi bort noe som ikke er pynt.

Kanskje du kan lage leverpostei?

Eller hva med hjemmebakte kjeks? Send oss gjerne din beste kjeksoppskrift!

Bake: Alle kan være med og bake, for eksempel brød til en selv eller i gaver.

9. Brød

Bak brød selv. Da får du mer velsmakende brød, mer næringsrike brød, sunnere brød og mye billigere brød.

Selv når du luxer opp og baker surdeigsbrød av økologisk spelt, kommer du billigere ut enn de fleste vanlige butikkbrød.

Og nei, det trenger ikke være vanskelig. Her er en enkel oppskrift på surdeigsbrød

Du kan bruke vanlig brødformer til både vanlige gjærbrød og surdeigsbrød. Selv liker vi det, for da kan vi få mange brød inn i ovnen samtidig. Det er lurt med tanke på strømprisene.

Brød: Bak brødene selv. Da har du kontroll på hva de inneholder, de smaker bedre og du sparer fort penger. Med mange brød i slengen i ovnen går det unna.

Her er en oppskrift på et langtidshevet brød der en bruker gjær. Langtidshevingen gir god smak til brødet og gjør det også mer fordøyelig.

Små husholdninger trenger små brød. Har du kun store former, så del brødene i to før du putter dem i fryseren. Da tar du kun opp det du trenger og får spist opp. Mindre tørt brød, gir mindre matsvinn og er bra for både bankkonto og miljøet.

10. Bruk alle rester

– Det er ingen overraskelse at hovedårsaken til matsvinn i jula er at det lages for mye mat. Jula er høysesong for kos, og tradisjonelt er det tida for å fleske til med mat. Det skal ikke stå på utvalg og mengde. Ofte har vi handlet inn for mye og blitt lei julematen, noe som gjør at vi sitter igjen med rester, som dessverre går rett i søpla, sier Rebekka Helén Aamaas, rådgiver bærekraft og matproduksjon i MatPrat i en pressemelding. 24% sier i en undersøkelse gjort av YouGov for MatPrat at de kaster mer mat i jula enn ellers i året.

Derfor: Spar alt av rester. Alle rester er egentlig bare ingredienser i en annen form. Rester spist er bra for konto og miljø.

Restepizza: Pizza med ribberester.

Eksempelvis: Brun saus er mel, smør, kraft, salt og pepper. Hvit saus er smør, mel, melk, salt, pepper. Bearnaise er eggeplommer, smør, eddik, estragon og salt. En suppe inneholder det suppen inneholder. En gryterett kan tilsettes kraft og bli en suppe. En suppe kan tilsettes litt jevning og andre rester og serveres som en gryterett sammen med ris, pasta eller potetstappe. Potetstappe kan tilsettes litt mykstekt purre og kraft og bli potetsuppe. Alt av kjøtt og fisk kan brukes i taco. Alt av kjøtt kan brukes på en hjemmelagd taco.

Vår restefavoritt? Shepherds pie eller cottage pie.

Ha rester av kjøtt, slappe grønnsaker (ikke glem stangsellerien bakerst i kjøleskapet), supper, sauser, løk, tilberedte grønnsaker i en ildfast form. Lag potetstappe enten der og da fra rå poteter eller bruk allerede kokte eller en miks. Fløte gått ut på dato er super og godt med smør (ikke margarin), samt muskat. Salt potetstappen først etter at den har blitt stappe. Om du har litt sellerirot, pastinakk eller hvitløk så er det finfint å ha i stappen. Legg stappen på toppen av kjøtt/grønnsak/sause/suppe blandingen som du har rørt i hop. Putt i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter. Da har du litt fine gylne topper på potetstappen og du ser det boble langs kantene. Server.

11. Gaver, DIY

Har du mye tørr ved, så få tak i en pappeske. Legg veden oppi og pakk pent inn. Her snakker vi gave som varmer!

Strikker du raggsokker? Ikke nøl. Dette er noe alle i alle alle aldre ønsker seg og trenger.

Hekla eller strikka luer er også topp, sammen med skjerf. Men sjekk trendene først, så du velger riktig fasong og farger til mottakeren. Pannebånd, likeså. Bruk gjerne restegarn.

DIY: Enkel tekannevarmer sydd av en gammel brodert duk som hadde flekker som ikke gikk bort og en utslitt, vattert morgenkåpe ble klippet til for.

Hjemmelagd deodorant: 2 deler smeltet kokosnøttolje (delfiafett er billigst), 1 del Maizenna, 1 del natron (se i såpeavdelingen i matbutikken), eterisk olje om du har for lukt. Bland det hele sammen og ha på et glass. Bruk gjerne gamle glass fra for eksempel tomatpure. Denne deodoranten smører man på med fingrene, så glasset må være slik at en får fingrene nedi. Denne deodoranten virker.

Mangler du glass med lokk? Sjekk en glassavfallsdunk og hent opp noen derfra. Det har vi gjort. Vask dem godt og fjern etikettene. Om lokkene er ensfarga blir gaven penest.

Glass: Tomme glass kan brukes som beholdere for julegaver som hjemmelaget deodorant. Fra denne samlingen ville vi brukt de tre fremste og eventuelt spraymalt lokket med tekst.

12. Reparer klærne

Fiks det du har, også klær. Her kan du få mange tips og gode råd om hvordan: My visible mend (nettsiden er på norsk).

På biblioteket kan du låne boka Reperasjonsboka - Klær av Ellen Marie Tesaker. Den er super for alle som må øve mer på dette håndverket det er å reparere klær.

Reparasjon: Å reparere klær handler ikke bare om søm, også strikka plagg kan repareres. Her får ei mange tiår gammel kofte med revna ribbekanter, nye slike.

Sorte klær og mørke blå klær falmes etterhvert. Frisk opp fargen ved å kjøpe henholdsvis sort og mørkeblå klesfarge. Kjør i vaskemaskinen en dag strømprisen er lav.

13. Tenk før du handler

Et irriterende tips.

Ha et sted du noterer ned når det er noe du faktisk trenger. Ha denne lista med deg alltid. Ramler du da inn i en butikk, sjekk lista før du handler noe som helst. Står det ikke på lista, så ikke kjøp det. Lista bør være kjempenøye. Dette har vi forsøkt selv og det fungerer kjempebra.

Eksempel: Du trenger en ny sort, penbukse til en spesiell type sko. Da er det nøyaktig en slik bukse du trenger, ikke en blå i en annen fasong. I tillegg til at det skal stå på lista, må tingen virkelig være det du ønsker, ikke en «passer til kriteriene og jeg har jo lyst til å handle». Tipset gjelder også i matbutikken.

Større ting. Vent ei uke før du faktisk handler fra du ser det. Det kan hende du glemmer det innen det har gått ei uke. Glem at det er salg. Det kommer alltid et nytt salg. 100% spart er bedre enn 50%.

Kjøp gjerne brukt! Også julegaver.

Følg lista selv om det er billig.

Les boka til Marie Kondo «Magisk opprydding». Noter deg spesielt det hun skriver om «Spark joy». Boka er på biblioteket. Om den er utlånt og du er i Drangedal, send en e-post til anita@drangedalsposten.no så kan du låne mitt eksemplar.

Les alltid på kiloprisen i matbutikken. Da vil du snart se at råvarer er billigere enn ferdigmat og snacks.

Drikk vann.

Ønsk deg eventuelt en SodaStream til jul, så du kan få bobler. Vi har slike maskiner på bruktbutikker. Solbærbrus er en favoritt hos oss. Solbærsaft med kullsyrevann FTW.

14. Gratis gavekort

Det finnes et gratis gavekort på bøker. Der kan du få omtrent alle de og så mange bøker du vil helt gratis. Med dette gavekortet kan du også låne filmer, spill, lydbøker og musikk. Dette gavekortet kalles «lånekort på biblioteket».

Biblioteket: Lasse Robertsen, biblioteksjef Drangedal bibliotek.

Det finne bibliotek i alle kommuner og ønsker du lese en bok de ikke har på ditt bibliotek kan de bestille fra andre biblioteket, gratis til deg. Selv universitetsbibliotekene kan du låne fra. Det er et fantastisk gavekort.

15. Planlegg garderoben

Denne trenger litt tid å justere seg inn på. En nøytral garderobe varer lenger, blir mindre umoderne og er i tillegg lettere å vaske.

Om klærne dine og familiens i hovedsak er sorte/blå/grå kan alt puttes i samme vaskemaskin. 40 graders eco-program er fint til dette.

Supplert med hvite og helt lyse klær, hvitt undertøy og hvite håndklær får du da en hvitvask. Om alt er bomull, kan du kjøre på vaskemaskinens eco-program 60 grader. Da blir du kvitt bakterier.

16. Heng opp klærne

Heng opp klærne på tørkesnor i stedet for å bruke tørketrommel. Tørketrommelen bruker mye strøm og i tillegg sliter det på klærne dine. Et tørkestativ til innebruk nå på vinteren koster 165 kroner på Jysk. Ønsk deg et til jul.

Med et slikt kan du også skru av luftfukteren fordi tørking av klær inne avgir litt fukt og da blir inneklimaet vintertid mindre tørt.

17. Bruk det flere ganger

Dess flere ganger du bruker klærne, kaffekoppen, vannglasset eller en tallerken det kun har vært smuler på, desto mindre må du vaske. Sparer tid, sparer strøm, sparer penger.

18. Såper til huset

Skyllemiddel til klærne bør du bare droppe. Det er ikke bra for klærne, med parfyme fører det til både snue og hudkløe for mange og det koster penger.

Du trenger ikke stort til rengjøring. Litt oppvasksåpe (eller castillesåpe) og 7% klar eddik er nok. Fyll en sprayflaske (bruk en du har) med 2 deler vann, 1 del eddik og litt oppvasksåpe og du har en spray du kan bruke til alt. Gulv, overflater, speil, vinduer, badekar, dusj, komfyr og hva du nå måtte ha lyst til. Det eneste du ikke kan bruke denne sprayen med eddik på er marmor. En klut med vann i tillegg og du er klar til å ta julevasken.

Rengjøring: Bruk en sprayflaske du har. Lag en enkel og billig rengjøringsspray du kan bruke overalt med vann, eddik og litt såpe.

Om du ønsker en annen lukt kan du tilsette eterisk olje, for eksempel lavendel eller sitron (sitron forsterker i tillegg vaskeeffekten).

Du kan også ta skall av clementiner, appelsiner og sitron, alt etter hva du har, på et glass med lokk. Fyll det opp med eddik. La det står i noen uker, før du siler av eddiken og bruker den på sprayflasken din. Da lukter den mindre eddik og mer sitrus.

I oppvaskmaskinen og vaskemaskinen er det best å bruke de best øko-merka spesialsåpene.

Glansemiddel trenger du ikke i oppvaskmaskinen, bruk heller eddik, gjerne den du har hatt stående sammen med sitrusskall.

19. Mobiltelefoner

Ingen behøver den nyeste iPhone-modellen, med mindre man eier Apple og skal prøve selge det til alle andre.

Gå gjennom familiens mobilabonnementer, det er garantert mulig å finne en rimeligere løsning. Har dere wifi hjemme, kan de fleste klare seg uten fri surf abonnementer på telefonen i tillegg.

Utepynt: Man tager hva man haver. Uteplass pyntet til jul. 10 og 20 år gamle utepotter med sommerfugllavendel og eføy fra i sommer er fortsatt grønn. Litt granbar histen og pisten gjør seg. Ei lykt med et kubbelys. Benken er et funn fra søpla (!), dekorert med et gammelt, billig fleecepledd som kan ligge ute.

20. Shop i eget hus

Vi er mange som får lyst til å fornye hjemmene våre, for eksempel til jul. Den beste og billigste måten å gjøre det på er å flytte rundt på møbler, ting og tang vi allerede har. Da får de på en måte nytt liv. Kan et bord i gangen havne i stua? Eller en bokhylle i stua flyttes til et soverom? Kanskje pyntetingene skal settes sammen på en annen måte? Et arvet hekla sengeteppe kan bli en duk. En lang gardin kan legges på tvers over sengas fotende.

Pinterest er et supert sted å finne inspirasjon. Vi søkte Christmas living room decor small spaces og kom hit:

Pinterst: «Christmas livingroom small spaces» var søkeordene her. Plukk ut detaljer fra bildene. Mye er flott og herskapelig, men plukk ut små ting, slik som girlanderen av gran, den kan lages av gratis materialer. Har du noen speil, så samle de og sett lysestaker foran med billige hvite lys, eller røde. Tenk helhet og farger.

Selv har vi funnet ut at i år vil vi være litt mer fargerik i julepyntinga i stua. Da er det å gå på leting i skuffer og skap og ulike rom på leting etter puter, tekstiler, fat, julekuler og stæsj med dype, juvelfarger og samle alt i stua. Beige puter forvises til et annet rom denne jula. I uthuset stod en flerarma messinglysestake som vil passe fint inn. På syrommet kan det være noen fargerike tekstiler som nå kan havne i stua for jula. Det eneste som skal handles inn er fargerike stearinlys og noen nelliker og tulipaner i riktige farger. Vi tenker litt som dette: Pinterest christmas old world

Pinterest: Pinterest er et oppkomme av inspirasjon. Engelske søkeord gir best resultat. Her har vi brukt: Christmas old world. Har du nett, er det gratis.

21. Strømming

Ha kun ett abonnement på en strømmetjeneste om gangen. Se alt dere vil se der. Skift så til et annet som har mye dere vil se. Se den ferdig, før dere skifter igjen.

Bruk YouTube. Det ligger enormt mye på YouTube, helt gratis. Vurder premiumabonnement om du spyr av all reklamen. YouTube er for alle, fra gullungen som vil se hele Mummitrollet-serien som ligger der til oldefar som vil se videoer om vedhogst. Og alt du vil lære å gjøre selv ligger der, oftest på engelsk.

Og i disse søte juletider så kan du se så mange søte julefilmer du bare vil. Søk Hallmark Christmas Movies.

Julefilmer: Er du klar for skikkelig søte julefilmer med lykkelig slutt er «Hallmark Christmas Movies» de helt riktige søkeordene for deg på YouTube. Helt gratis.

Ha digitalabonnement på Drangedalsposten. Da får du tilgang til alt vi har. Vi driver og sjekker ut om også kryssordet kan bli digitalt. Du sparer noen kroner og hele husstanden kan lese Drangedalsposten på sin mobil samtidig.

22. Du bestemmer

Det er du som bestemmer hvordan jula og hverdagen skal være hos deg.

Husk at naboen viser kun fram det naboen vil vise fram. Det samme gjelder på sosiale medier. Du ser kun en liten flik av virkeligheten der. Og husk at når du sitter der og skroller så ser du en liten flik fra mange forskjellige menneskers virkelighet som de alle har valgt ut at du skal se. Da kan en få inntrykk av at alle har alt det som de egentlig kun har hver sin lille del av.

Sammen: Kanskje en aketur er det dere vil gjøre i jula? Akebrettene på bildet har tilhørt generasjonen over de som aker. De virker like bra nå.

Beskytt deg selv og tenk heller etter hva som er viktig for deg og dine. Og snakk med de nærmeste og lytt til hva de egentlig ønsker. Du kan ta feil. Kanskje de ønsker det hele litt enklere? Kanskje barna egentlig helst vil spille et brettspill sammen med dem de er glad? Eller en aketur?

23. Grøt er lurt

Risengrynsgrøt lille julaften og julaften er en tradisjon hos mange. Det er en lur tradisjon. Ei stor gryte grøt koster lite og metter mange, når den er laget på risgrøtris og helmelk. Sammen med sukker, kanel og et smørøye (smør, ikke margarin) blir det et måltid som også er lett å lage i innspurten.

GRAUTKOS: Disse tre kosa seg ved bordet utenfor Lindtveit & Sønn 1. adventssøndag. Det så ut som smårollingene likte grauten veldig godt.

At restene blir til festdessert sammen med piska kremfløte og en rød saus, kanskje laga av hjemmelaga saft?, er jo egentlig helt fantastisk.

24. Dropp alkohol

Dropper de voksne alkohol i jula sparer de mange penger og mange barn vil få en tryggere og bedre jul.