Kraftig kritikk mot Teknisk etat i Drangedal: Sommel og amatørmessig saksbehandling koster millioner

Høsten 2019 skulle hytteområdet på Laukefjell være tilkoblet kommunalt Vann og Avløp (VA). Kommunens uforutsigbarhet, sommel og uprofesjonelle håndtering av denne saken koster meg mye penger. Vi skriver juni 2020 og spaden er ennå ikke satt i jorda, sier en av Drangedals største hytteutbyggere Olav Teigen Vrålstad.

I juni 2018 vedtok Drangedal kommunestyre å gjennomføre utbygging av kommunalt VA mellom renseanlegget ved Bjårvann til hytteområdene på Lia, Midtstrandlia og Laukfjell innen ei samla kostnadsramme på 23 millioner kroner. Høsten 2019 skulle Drangedal kommune etter planen ha vært ferdige med utbyggingen.

Taper millioner
Olav T. Vrålstad er grunneier og hytteutbygger på Laukfjell Gautefall. Han startet hyttebyggingen for vel 20 år siden, så langt er det solgt og bygd 70 hytter på Laukfjell. Hytteområdet til Olav Teigen Vrålstad på Laukfjell er regulert for 143 hytter, og ved ny omregulering som er i gang blir antallet hytter 200.



I påvente av kommunalt vann og avløp er 19 av hyttene til Vrålstad påkoblet tette tanker.
–Kapasiteten på de tette tankene på Laukfjell er sprengt. Dersom ikke kommunalt anlegg kommer på plass snarest, vi det kunne medfører tap av millioninntekter, sier Olav Teigen Vrålstad. Med kommunalt VA på plass, slik vi ble forespeilet, kunne jeg ha bygget 12-15 hytter, 3-5 nye hvert år, frem til 2023, sier han.

Kan begynne gravearbeid
–Jeg har forståelse for at innsigelser fra grunneiere må følges opp, men jeg har ingen forståelse for hvorfor kommunen ikke har begynt med graving på de traseene som det ikke er innsigelser mot. Juridisk er det ingen ting i veien for en slik løsning, sier Vrålstad.

–Alle hytteområdene Lia, Midtstrandlia og Laukfjell krever tiltak på eiendom der Drangedal kommune ikke har oppnådd arbeidsavtale med grunneier, sier Tor Jørgen Melås kommunalsjef, Bygg, eiendom og kommunalteknikk i Drangedal kommune.

På tide at noen gjør jobben sin
–Jeg har kun en ting å si, dette er uprofesjonelt. Nå er det på tide at de som jobber ved teknisk etat i Drangedal kommune begynner å gjøre jobben sin. Denne typen sommel og beslutningsvegring skapet usikkerhet og i verste fall tap av inntekter, sier Olav T. Vrålstad.


Uenighet om kapasitet
Drangedal kommune har gjennomført målinger som viser at det gamle renseanlegget ved Bjårvann har mer kapasitet enn tidligere antatt. Det er uenighet mellom grunneier Olav Gautefald og Drangedal kommune om hvor mye ledig kapasitet anlegget har.
–Renseanlegget ved Bjårvann har snart nådd kapasitetsgrensen. Det er kanskje kapasitet til å ta imot kloakk fra 2-3 hytter til, ikke mer, sier Olav Gautefald.

Olav Gautefald sier nei
Det politiske arbeidet med felles renseanlegg mellom Drangedal og Nissedal ble påbegynt i 2011. –Problemet er at arbeidet har ligget i dvale i mange år, det skjer jo ingen verdens ting. Kommunen ønsker nå å legge ledninger frem til renseanlegget ved Bjårvann over vår eiendom, som en midlertidig løsning frem til nytt renseanlegg er på plass i Nissedal, sier Olav Gautefald.

– Når kommunen kommer med en skriftlig garanti om at det blir bygget et nytt felles renseanlegg i Nissedal vil vi signere, ikke før, sier Olav Gautefald.

Byggingen av traseene for VA er stoppet

–Vi har kanskje ikke vært tydelige nok med hensyn til å kommunisere og beskrive planene for byggingen av eksisterende anlegg, den midlertidige VA løsningen frem til nytt VA i 2023. Men jeg kan ikke se at denne forsinkelsen har stoppet hytteutbyggingen, sier Arne Ettestad i Drangedal kommune.

Arne Ettestad skiver i en mail til Drangedalsposten hvor han siterer kommunestyret vedtak fra 2018:

"For utbygging av kommunalt VA til områder med betydelig potensiale for bygging av nye fritidsbustader og for miljømessig begrunna sanering av private VA - anlegg elles i kommunen kan kommunen ta kostnadsandel inntil dekning av berekna drifts - og kapitalkostnader for utbygginga frå framtidige årsavgifter av eksisterande einingar . Dette under føresetnad av budsjettdekning for investeringane".

–Det betyr i klartekst at selv om kommunestyret har satt av investeringsmidler til disse utbyggingene skal ikke kommunen iverksette utbygging før de har på plass forutsetninger og avtaler som gjør at kostnadene blir større enn inntektene, noe som ville bety høyere VA-avgifter, sier Ettestad.

Forutsetningen er ikke på plass
Forutsetningene er, så langt jeg kjenner til, ikke heilt på plass så langt når det gjeld Laukfjell, mens det for Lia er andre tilhøve som har hindra framføring av ny, kommunal VA-infrastruktur, legger Ettestad til.

Grunneier forklarer at grunnet til at forutsetningene på Laukfjell ikke er helt på plass, skyldes at kommunen ikke har tatt noe initiativ til nye møter siden april 2019. Først nå etter at grunneier har sendt brev og bedt om løsning har kommunen kommet på banen igjen.

–Parallelt med dette blir det altså nå jobba med å få på plass en god plan for VA på Drangedalssida av Gautefallheia fram til nytt, felles renseanlegg med Nissedal kommune kan være på plass i 2023, sier Ettestad.

Feil rekkefølge?
–Hva er grunnen til at anbudene for gravearbeid/traseearbeid med VA frem til rensestasjonen ved Bjårvann ble lagt ut, og forhandlinger med tilbydere startet før grunnervervelse fra alle grunneiere var signert. Ikke bare en gang, men tre ganger?

–Det er vanlig å starte anskaffelsen før grunnerverv er avklart, disse prosessene går gjerne parallelt, sier kommunalsjef Tor Jørgen Melås.

–Har allikevel en eller flere av enten Felle Maskin, JV Entreprenør og Knut Haugsjå fått muntlig tilsagn om kontrakt?

–Nei! De nevnte entreprenørene hadde imidlertid lavest tilbud på hver sin strekning. Det er ikke skrevet kontrakt med noen av disse ennå, sier Melås.

Etter det Drangedalsposten kjenner til, er minst en av kontraktene på rundt 10 millioner.

Ekspropriasjon
–Har kommunen vurdert ekspropriasjon av det området/de områdene som omhandles av innsigelser?
–Som utgangspunkt vil Drangedal kommune søke å få arbeidstillatelser etter dialog med grunneiere, slik også i dette tilfelle. Gjentatte forsøk på å komme frem til en avtale har imidlertid, fram til nå, ikke lykkes, sier Melås.

Etterlyste politisk styringsgruppe - ny felles avløpsløysing for Gautefallheia

Etablering av et felles vann- og avløpsanlegg på Gautefallheia ble formelt påbegynt i 2011.

Olav Gautefald opplyser at han ved flere anledninger har etterlyst politisk deltakelse i arbeidet med felles renseanlegg.  Først i møte 13.02.2020 sak 13/20 ble henstillingen fra Olav Gautefald tatt opp til behandling. Drangedal kommunestyre støtter nå at det etableres ei interkommunal prosjektering- og byggenemnd med 3 deltakere fra Drangedal kommune og 3 deltakere fra Nissedal kommune.

Drangedal kommune sine representanter er:

Medlemmer/ Varamedlemmer:

  1. Ordfører Tor Peder Lohne 1. Dag Arild Brødsjømoen

  2. Varaordfører Stina A. Sætre 2. Karlien de Schuyteneer

  3. Jan Erling Sætre 3. Jan Olav Øygarden


Nemnda får i mandat å utarbeide et beslutningsgrunnlag for valg av framtidig avløpsrenseanlegg innen 1.november 2020. VA rørgatene fra Gautefall og ned til Nissedal ble lagt for 6-8 år siden.