4 av 10 vil reise mindre utenfor Europa, og selv i Norden er det 2 av 10 som vil reise mindre etter at korona er over.

Nye reiseråd - flere avbestillinger – nær halvparten vil fly mindre i fremtiden

Fra lørdag 5. september har regjeringen vedtatt at Italia, San Marino, Vatikanstaten og Slovenia blir røde, og med det kommer flere avbestillinger. Nå viser nye tall at 4 av 10 nordmenn vil fly mindre selv etter at pandemien er over.

Gjensidige har allerede 50.000 saker, og de fleste er avbestillinger.

- Vi forventer flere spørsmål fra nordmenn som har planlagt tur til Italia, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige i en pressemelding. Han tror dessuten at undersøkelsen om reisevaner (Opinion for Gjensidige) kan tyde på at pandemien vil sette noen varige spor.

- Dette er veldig interessante tall. Resultatene viser at folk, spesielt eldre, har store planer om endrede reisevaner, også etter pandemien, forteller han.

Men hva som faktisk kommer til å skje vet man jo ikke.
- Vi tror nok holdningene vil endre seg over tid, og at endringene i adferd ikke kommer til å bli så store som folk gir uttrykk for nå, sier Rysstad.

Et spørsmål er om det faktisk kommer til å bli et reelt skifte i reisevaner også om noen år når Covid - 19 forhåpentligvis er over.

- Vi tror reiser kanskje er det området som kommer til å bli mest påvirket av pandemien også på lang sikt. Det kan være både fordi folk i mindre grad ønsker å reise langt bort på ferie, men også fordi denne typer reiser kan bli dyrere eksempelvis som følge av konkurser i reisebransjen, sier han.

Dette hjelper vi kundene med

Befinner du deg allerede i et land eller en region som går fra gult til rødt vil du være dekket av reiseforsikringen på vanlig måte.

Hvis du av en eller annen grunn velger å trosse UDs råd og reise til et område som er rødt, dekker reiseforsikringen til Gjensidige likevel hendelser som ikke er knyttet til Covid-19.

De som har kjøpt reiser til de landene som nå går fra gult til rødt får som følge av de nye reiserådene erstattet avbestilling hvis reisen ble bestilt mens landet var gult (eller grønt).

Generelt anbefales å vente med å avbestille til så nær avreisedagen som mulig. Sjekk alltid først med turoperatør hvilke utgifter som refunderes derfra. Det er eventuelle overskytende utgifter som erstattes gjennom reiseforsikringen.

Til kunder som allerede befinner seg i land som går fra gult til rødt: Hold deg oppdatert på situasjonen, og følg de lokale smitteverntiltakene. Kontakt også turoperatør eller flyselskap for å forsikre seg om at hjemreisen går som normalt.

Dette dekkes ikke

Så raskt som situasjonen endrer seg, anbefaler Gjensidige ingen å bestille reiser nå.

Forsikringen gir ikke rett til erstatning for fremskyndet hjemreise eller tapte feriedager hvis ferien avbrytes fordi smittesituasjonen i det landet du befinner deg endres, eller landet du er i endres fra gult til rødt.

Hvis du for eksempel ønsker å booke om reisen din for å unngå karanteneplikten må eventuelle merutgifter betales av egen lomme. Forsikringen dekker heller ikke utvidet hotellopphold som følge av en eventuell karantene. Dette er en risiko du tar på deg dersom du velger å reise i en så uforutsigbar tid som nå.