Usikker is: Bildene er tatt ved Heistadstranda 01.02.2021

Advarer mot ferdsel på usikker is

Etter en helg med mange ulykker/hendelser hvor folk har gått gjennom isen ønsker Grenland brann og redning og Kragerø brannvesen å komme med en advarsel i forhold til det å bevege seg ut på islagte vann og fjordis.

Tall som er oppdatert 01.02.2021 viser at i vintersesongen 2020/2021 er det registrert 48 isulykker/hendelser på landsbasis. Dette er et urovekkende høyt tall og selv om Grenland brann og redning er trent i forhold til overflateredning er risikoen høy for fatal utgang hvis man går igjennom isen. Både på Kilsfjorden i Kragerø og Kilevannet i Skien har det i januar vært hendelser hvor personer eller kjøretøy har gått gjennom isen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Isforholdene i vårt distrikt varier like mye som snøforholdene og husk at forholdene på ett og samme sted kan variere fra dag til dag. På innsjøer endrer isen seg i forhold til lufttemperatur og strømningsforhold i elveoser. Tykkelsen på sjøisen endrer seg også fort i forbindelse med tidevannsstrømmer. Brannvesenet ønsker ikke å fraråde all ferdsel på is, men er opptatt av at de som ønsker seg en tur ut på isen vet hva de gir seg ut på, hvilke tegn de bør se etter og hva slags undersøkelser og utstyr som kreves for sikker ferdsel på is.

Nyttig informasjon om ferdsel på is kan leses på flere nettsteder. Du kan sjekke tykkelsen på is på NVEs nettsider, men gjør alltid også dine egne undersøkelser. På varsom.no/isvarsling finner du isvarsler for hele landet.

Isvettreglene

1. Ha respekt for isen

2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter

3. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr

4. Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredd.

5. Hold deg på sikker is

Artikkelen fortsetter under annonsen.

6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer

7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen

8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk.

9. Hvis andre går gjennom isen, hold avstand.

Kunnskap om isen

Det aller viktigste utstyret er noe å undersøke isen med. Isstaver går gjennom fem centimeter stålis med ett slag. Stavene kan være vanskelige å få tak i, men da kan for eksempel en øks gjøre samme nytten. Uansett må man sjekke isens tykkelse før man legger utpå.

Nyttig utstyr:

• Øks/isstaver: Med en øks eller isstaver kan du sjekke isens tykkelse.

• Bor: Når du skal isfiske er du nødt til å ha med et isbor for å borre hullene du skal fiske i. Boret kan også brukes til å sjekke hvor tykk isen er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• Flytedress/vest: Med flytedress eller redningsvest holder du deg flytende. Det gjør det også enklere å komme opp på isen.

• Ispigger: Ispigger er to «spikre» som er festet til hvert sitt håndtak som du har rundt halsen. Disse er festet med en tråd, som fungerer fint som et halskjede. Skulle du ramle gjennom isen, er de enkle å få tak i. Ispiggene bruker du til å klatre opp på isen igjen ved å ta en pigg i hver hånd og dra deg oppover. Beina fungerer også som et godt hjelpemiddel her.

• Tau: Tau er smart å ha med - spesielt om du tar turen alene. Fisker du sammen med andre kan alle sammen binde seg fast i det samme tauet. Da er det ikke så vanskelig å dra opp vedkommende om noen skulle være uheldig og ramle uti.

• Brodder: Med brodder unngår du å falle på isen. Piggene på broddene må værer kraftige og skarpe så de fester seg godt i isen.