Dette er noen av de som står bak kulturskolen i Drangedal. Demetrio Scopelliti , Solveig Åmland, Thomas Moen Turi Jørgensen Honerud og Dag Kristoffersen. Foto: Jan Magne K. Stensrud

Drangedal kulturskole: mer populær enn noen gang

Koronaen har ikke lagt noen demper på interessen for kulturskolen. Antall elever har økt, og i en vanskelig tid for mange barn og ungdommer i Drangedal er kulturskoletilbudene ekstra viktig opplyser rektor Thomas Moen.

 

Programmet og tilbudet for neste år er nokså likt fjorårets program. Nye tilbud fra høsten av er Folkedans og Kveding. I denne koronatiden har kulturskolen også utvidet med tilbudet nettbaserte undervisning i flere av fagene. Det har fungert veldig bra og er noe kommer til å fortsette med. For elever som bor et langt fra sentrum, er nettbaserte timer et alternativ. Vi ønsker å være tilpasningsdyktige og fleksible sier rektor Thomas Moen.

Torader og trekkspill
I samarbeid med toraderklubben Sokkelesten og Drangedal trekkspillklubb fortsette vi med tilbud om torader. Det er en viktig kulturtradisjon for Drangedal.
Solveig Åmland underviser i klassisk musikk, piano og keyboard. Jeg har veldig god kontakt med elevene når vi bruker nettprogrammet Zoom, sier hun.

90 elever og syv lærere
Pr i dag er det 7 lærere og 90 elever ved kulturskolen i Drangedal. Prisen for et halvår er 1505 kroner. Det finnes ordninger hvor foreldre kan søke om støtte, sier rektor Moen.
Det er kommunestyret som hvert år fastsetter satsene, legger Moen til. Kulturskolen gir også tilbud til elever med spesielle behov.
Dersom du sammenligner med private musikktimer er dette tilbudet veldig rimelig, sier Solveig Åmland.
Thomas forteller at Flora Voje er ansvarlig for det som kalles visuell kunst. Dette tilbudet kjøres også på SFO på Kroken skole og Tørdal skole.

Godt for hjernen
Det fine med å lære seg å beherske sang, eller et instrument er at det følger mye annet godt med på lasset. Du lærer noter, får økt konsentrasjon og mestringsfølelse. Elever som har lært seg å spille eller synge, blir ofte gode i andre fag også, sier Turid Jørgensen Honerud. Turid trakterer mange typer instrumenter og har bakgrunn som profesjonell musiker i blant annet Katzenjammer.

Alle kan bli gode
Dag Kristoffersen underviser i trommer og perkusjon. Han forteller at med litt egeninnsats kan de aller fleste bli ganske gode trommeslagere etter bare ett år. Elevene får også delta på samspill og bandprosjekter.
–Musikk og kunst trimmer hjernen, og forskning viser at mange blir bedre i andre skolefag ved å drive med musikk og kunst.
Det er bedre å øve 30 minutter hver dag enn fire timer en gang i uka, legger Turid Jørgensen Honerud til.