Drangedals største melkefjøs innviet

Melkekvote på 250 000 liter:

Onsdag 19. februar ble Drangedals største melke­fjøs innviet på Åkre i Kjosen. Det er Eivind Vrålstad og kona Inger Agnete Reppen Vrålstad, som satser friskt på melke­produksjon. Bruket har en melke­kvote på en kvart million liter i året. Det var varaord­fører Stina Anlaug Sætre som ­foran rundt 60 frammøtte klippet over snora og kunne erklære fjøset for åpnet.

 

Bonden på Åkre Framistua, Eivind Vrålstad, orienterte om framdriften av dette nye store fjøset. Han fortalte at planleggingen startet i 2017 og at arbeidet med fjøset ble startet for ett år siden. Han kunne konstatere at det meste hadde gått helt etter planen og budsjettet. Man har nå hatt en innkjøringsperiode som også har gått fint. Det nye topp moderne fjøset hadde en kostnadsramme på 7,5 mill. kroner og dette hadde holdt. Av disse pengene kom 2 mill. kroner fra Innovasjon Norge, en god hjelp i realiseringen av fjøset.

Overvåkes
Det er nå 22 melkekyr i besetningen pluss kalver og kviger. Fra de 22 melkekyrne får han daglig en produksjon på rundt 700 liter. Vrålstad sier til Drangedalsposten at han gradvis vil bygge opp besetningen til 35 melkekyr. Han forteller at han har en melkekvote på 250 000 liter og tar signalene om redusering av melkeproduksjonen i Norge med stor ro. Fjøset er helautomatisert og kan overvåkes på mobiltelefonen. Det betyr at man kan ha arbeid utenfor gården, noe som er nødvendig for å ”overleve” økonomisk i dag.



Framtidsoptimisme
Varaordføreren fremhevet den dristige storsasingen som et eksempel på framtidsoptimisme på jordbrukets vegne. Hun gratulerte den unge familien Vrålstad med et flott resultat, og understreket viktigheten av et levende jordbruk i Norge.
Bonden er en viktig person både for folk og land og jordbruket er viktigere enn noen gang, var noe av det hun fremhevet, før saksa kom fram og snora ble klipt og åpningen av fjøset var et faktum.

Mange interesserte
Mange benyttet anledningen til å se seg om i fjøset der melkeroboten jobbet og kuene så ut til å være svært tilfreds med jobben den gjorde. En” fjøsvikar”, også en robot, var i stadig aksjon og skyflet kumøkka dit den skulle, og kuene benyttet seg også stadig av kubørsten, som børstet og klødde kuene, som var mer eller mindre frittgående.
Det var en del folk fra Drange­dal som var kommet fra å se, men også mange utenfor bygda hadde tatt veien til Åkre for å skaffe seg informasjon og se med egne øyne hvordan et moderne fjøs i 2020 fungerer. Og noe å bite i ble det også med bløtkake, pølser, brus og kaffe og der februarsola varmet i det fine været.

Nils J. Sætre

Artikkelen fortsetter under annonsen.