SKRYTER: Daglig leder i Drangedal Kraft kan fortelle at drangedølene er flinke til å spare strøm.

Drangedølene er bedre enn landsgjennomsnittet

På landsbasis gikk strømforbruket ned 5TWh fra 2022 til 2023. Det er i følge Marianne Sivertsen Næss, leder av Stortingets energi- og miljøkomite veldig oppløftende.

Fortsatt er det mange muligheter til å spare enda mer strøm, og Drangedalsposten tok kontakt med daglig leder i Drangedal Kraft Jan Gunnar Thors for å høre om han hadde noen gode råd.

– Først vil jeg bare si at vi er vel så gode som landsgjennomsnittet til å spare strøm her i Drangedal, sier Jan Gunnar Thors.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prisene har jo gått mye i været de siste årene.

– Da strømprisene økte i 2021 sank strømforbruket, og for Drangedal Kraft sin del falt forbruket med rundt 20 prosent, forteller Thors.

– Folk var flinke til å spare og var mer forsiktige med strømbruken helt til i fjor høst. I november og desember økte forbruket slik at de var tilbake til «normalen» før strømprisene føk i været, legger han til.

Årsaken til oppgangen tror Thors har med den kalde vinteren å gjøre.

Prøver å spare

Hvorfor forbruket gikk såpass ned i fjor har Marianne Sivertsen Næss en god forklaring på.

– Det var et rekordår for installering av varmepumper, veldig mange investerte i etterisolering av boligene sine. Tredobling av antall solcellepanelanlegg, men også ble vi mer bevisste, og sparte mer strøm gjennom å føle mer med på strømforbruket sitt, sier hun.

Drangedal Kraft ser at innbyggerne i kommunen har gjort mye for å spare strøm de siste årene.

– Selv om det har vært en kald vinter som har bidratt til økning av strømforbruket igjen, ser vi at drangedølene har gjort en del for å redusere kostnadene sine, sier Jan Gunnar Thors.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Heller ikke her er vi i Drangedal dårligere enn landsgjennomsnittet, legger han til.

For å hjelpe litt til har Drangedal Kraft gjort noen tiltak for å hjelpe folk som kanskje ikke sitter altfor godt i det.

– Vi selger varmepumper hvor man kan få dem på avbetaling på tre til fem år. Beløpet blir lagt til på strømregningen. Det tilbudet er det mange som har benyttet seg av, og det kommer stadig flere, forteller Jan Gunnar Thors.

– Drangedal Kraft gjør dette for kunder som ikke sitter på så mye cash, legger han til.

Bare de siste månedene har 25-30 kunder benyttet seg av dette.

Gode råd

Selv om mange har kjøpt varmepumper er det flere andre måter å spare strøm på.

– Fortsatt er det mye man kan gjøre for å spare strøm. Alt fra å bytte vinduer, etterisolere og ikke minst senke temperaturen i huset, forklarer Jan Gunnar Thors.

– Man kan fort senke temperaturen om natta, og øke den når man oppholder seg i boligen, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Thors mener helt klart at hvis man bare gjør slike enkle ting kan man spare en god del på strømmen, og dermed senke strømkostnadene ytterligere.

– Varmen er hoveddriveren av forbruket. Mange har varmekabler som ikke alltid er lette å justere. Slår man dem av tar det flere dager før de virker ordentlig igjen, men det fins løsninger også for dette, sier Jan Gunnar Thors.