BESTE ROMMET: Per Esborg slapper av med å bla i bøker i det rommet han liker aller best i Bohuset.

En pilegrim i foreldrenes bokspor

Når Halfdans Bokhus offisielt åpner dørene den 24. februar, er det landskjente etablissementet igjen en bidragsyter til kulturopplevelsene i Drangedal. Dennen gangen er det sønnen, Per Esborg, som bærer fanen videre.

– Denne her er helt lik den aller første boka min far solgte, da Bokhuset ble åpnet i 2008, forteller Per, og løfter opp boka Pilegrimsvandring av John Bunyan.

DEN FØRSTE: Pilegrims Vandring av John Bunyan var tittelen på den aller første boka Halfdan Esborg solgte på bokhuset sitt i 2008.

På mange måter kan boka stå som symbol på det Per nå forsøker å få til. Etter at Bokhuset ble lagt ned for flere år siden, og bare stod ubrukt der ute i Kjosen, kom det for salg i fjor. Etter en budrunde, der Per fikk lokal drahjelp, endte han opp med å få kjøpt kulturarven etter foreldrene. En arv som krever betydelig innsats før pubikum igjen kan ha full glede av den enorme boksamlingen, en av de alle største i privat eie, igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Halfdans Bokhus så dagens lys i 2008, og ble drevet av Tone og Halfdan fram til 2018, da bare faren til Per fortsatte driften. Men da koronapandemien var et faktum, måtte drifta kaste inn håndkledet i 2021.

I ESKER: Under oppryddingen fant Per Esborg og hjelperne tusenvis av bøker i esker.

Ny novellesamling

De siste månedene har han, med gode venners hjelp, forsøkt å strukturere innholdet i Bokhuset, slik at det skal bli lettest mulig for besøkende, og kunder, å finne fram. Kanskje er dette sønnens virkelige pilegrimsvandring, for det er bøker opp og i mente.

Bøkene som sorteres, katalogiseres og settes i de hyllene der systemet skal ha dem, er for det meste litteratur som er gått ut på dato. Det vil si, de trykkes ikke mere. Verdien av dem, i alle fall den litterære, er imidlertid like aktuell nå som den gang de kom ut fra trykkeriene. Derfor er det ekstra morsomt for Per at på åpningsdagen vil ei splitter ny bok se dagens lys og settes i hyllene, ei novellesamling.

– Dette er ei samling noveller som er bygd på historiske fakta fra forskjellige steder. den kalles Historiske Noveller, der blant annet «Vålegalten» er med. Den eneste historien som er fra Drangedal. Selv om de er bygd på sanne historier, har gått litt dypere i sakene, forteller han.

Kolossalt

Ryddejobben ble betydelig mer utfordrende enn hva Per opprinnelig så for seg. I hyllene var det godt over 100 000 bøker. I tillegg skulle det vise seg at det lå flere ti-tusener i esker og poser.

– Det var vel et sted rundt 150 000 bøker totalt her. Langt over det jeg hadde regnet med, sier han.

Ryddejobben har bestått i mye mer enn å forsøke å sortere dem i emner som er logisk. Tusenvis av bøker er rett og slett kastet. Mange fordi det er så rikt utvalg av dem. Andre fordi kvaliteten ikke var helt på topp. For å få sortert, kastet og båret bøker rundt fra ett rom til et annet i bygingen, som en gang var dagligvareforretning, har gode hjelpere som Alf Løyte, Hilde Aakre og Roger Jensen stått på.

DEN GODE HJELPER: Alf Løyte er en av tre gode hjelpere som har båret og kastet bøker.

Der hvor det var mange dubletter å finne er disse naturlig nok redusert betraktelig. dette er likevel ikke et bokhus kun for fiffen. Er du på jakt etter pocketbøker, så finnes det et rikelig utvalg der også. Blant annet deler av seriene om Morgan Kane og Clay Allison.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fire etasjer

Skinnet bedrar når du ankommer bygningen rett ved krysset til Oseidveien. Det virker ikke spesielt stort. Ikke før du kommer inn og ser alle de rom, kriker og kroker som er der. I totalt fire etasjer!

TOMME HYLLER: Flere steder er det i dag tomme hyller, men om kort tid vil de være fylt opp med bøker.

Den tradisjonelle omvisningen begynte i kjelleren. Her kommer Drangedalsposten med en ørliten advarsel. Svært lange personer må nok av og til bøye hodet på grunn av takhøyden. I hovedetasjen og i andre etasje er det store og små rom, noen ferdige, andre på god vei. De byr på atmosfære og stil, og inviterer besøkende til å sette seg ned for å lese et avsnitt eller to. En liten pærle finner besøkende i fjerde etasje. Der er det et eget rom hvor mye av plassen er satt av til kjente forfattere og deres verker. Disse strekker seg fra Shakespeare til Olav Duun og Gabriel Scott. Her er det kun besøk etter avtale, da Per har sin skrivestue der.

Pilegrimsferdens slutt

Halfdans Bokhus er så langt unna digital informasjon som det trolig er mulig å komme. En oase for bokormer og lesehester. Midt i denne myriaden av ord, skal det også arrangeres kulturbegivenheter. Helt i tråd med foreldrenes misjon. Når Benny Borg en dag utpå vårparten tar sin gitar og underholder med sang, musikk og gode historier, kan vi kanskje si at pilegrimsvandringen har funnet sitt mål.