Rolf Olsen. Foto:privat

Fellesnevneren

Leserinnlegg fra Rolf Olsen

 

Vil starte dette innlegget som jeg begynte å skrive på for en tid tilbake med å si at jeg er sjokkert over alle de sakene som kommer opp i Drangedal. Det virker som Drangedalsmobben ikke har noen grenser. Hva er grunnen til at dette har pågått helt frem til i dag?



Finne fellesnevneren var jo vanlig matematikk i skolen før i tiden og sikkert nå også. Brøkregning og for få regnestykkene til å gå opp så måtte man finne fellesnevner. Hva er fellesnevneren med alle de sakene som er i media i Drangedal om mobbing, blydeponi, mangel på registering av saker i kommuneadministrasjon? Folk som ikke får svar på sine henvendelser?  Mange rektorer på få år i skolen for å nevne noen overskrifter.

Ære være til Drangedalsposten som tør å stille spørsmål, men som rådmannen ønsker seg dit peppern gror. Kommunalt ansatte som sier opp Drangedalsposten for det står så mye negativt i avisa. Snakk om å stikke huet ned i sanden.

Nå ser jeg at ordføreren ikke vil snakke om mobbing, iallfall ikke nå i valgkampen.  Er han da den rette til å styre kommunen vår om han ikke tør å snakke om dette alvorlige temaet? At vi er den dyreste kommunen å bo i er det heller ingen som vil snakke om.


Plutselig har Høyre og Arbeiderpartiet våknet opp av dvalen og vil snakke om mobbing. Høyre starter med å si at vi må begynne med å tro på historiene. Har de gått rundt frem til nå i mange år og ikke trodd på at det som har kommet frem stemmer? Arbeiderpartiet snakker som om at de allerede har fått 77 millioner til antimobbing og at det er et politisk ansvar. Javel, men hva er et forslag til løsning?  Informasjonen som mange i kommunestyret og administrasjonen har visst om i mange år? Og i hvor mange år har vi visst?? Mange politikere bør nå gå i seg selv å lure på om de er de rette til å sitte i slike organ om man ikke tar ballen.  Har de virkelig gått rundt og latet som at det ikke stemmer? Er det også det skolen også har gjort? Gått rundt og latet som om det ikke stemmer? Har vi foreldre blitt pratet rundt på alle foreldremøtene? Har ikke vi som forelder gjort den jobben vi skulle gjort? Det er alt for mange spørsmål og alt for få svar.

Til nå er det 70 personer som har anmeldt kommunen for mobbing på skolen. Dette er stygge tall. Kan støtte Cecilie Haugen og de andre på at når man på foreldremøter på ungdomskolen så sier lærere at det ikke er mobbing i Drangedal. Dette er på 90- tallet (opplevd dette selv på møter). Også i perioden rundt 2010, pluss minus noen år, var tilbakemeldingen på foreldremøtene det samme. Det var ikke mobbing på skolen. Så hvor er de ansatte på skolen i løpet av skoledagen? Opptatt med å gjøre andre ting i pausene mellom skoletimene? Et par år siden så jeg en elev få gjennomgå rett på utsiden av skolens område. Jeg gjorde utevakten oppmerksom på dette og fikk til svar at det var observert....men jeg så ikke at noe ble gjort. Kanskje ikke alltid like enkelt å bryte inn i slike saker? Det kreves mot for å ta tak i mobbing, og ikke minst mye ekstra arbeid og upopulære saker å jobbe med. Har vi det motet som trenges for å ta tak?
Skolesjefer, rektorer, lærere og rådmann må være nødt til å ha hatt kunnskap om dette gjennom flere år. Når man også vet at folk har flyttet fra bygda nettopp på grunn av mobbing. Folk har tatt sitt eget liv på grunn av mobbing. Elever tar bussen til skolen, men gjømmer seg i Stranna gjennom skoledagen for de de orker ikke å gå på skolen…noen vet…

Tilbake til fellesnevneren. Er det en generell unnlathet i kommunen? Har vi en rekke med ledere og ansatte ikke er i stand til, eller har kunnskap nok til å gjøre jobben ordentlig?
Er det for mange småkonger som hever seg over alle andre og som selv vet best? Hvor mange saker ligger fortsatt i skuffer og skap hos hver enkelt og aldri kommer frem i lyset?

Det er mange saker som kommer frem som ikke har blitt registrert hos "noen" som ikke har fått svar på sine henvendelser til kommunen. Enten det gjelder i skolene eller andre saker som folk tar opp. Mange gode saker blir spilt inn til kommunen fordi folk bryr seg om kommunen og er interessert i å bidra. Ikke alle er i stand til å bidra politisk men på annen måte bruke demokratiet ved å ta opp saker. Og slik skal det og bør være i et demokrati.

Hva er problemstillingen: Har vi bruk for å finne fellesnevneren i et samfunn? Tenk om vi har forskjellige avdelinger som vi har i en kommune som Drangedal og alle har ulik kultur for å snakke sammen. For at alle skal kunne snakke sammen og forstå det som blir sagt så må man ha en felles plattform å jobbe på som alle forstår, og der kommer fellesnevneren inn, men slik er det tilsynelatende ikke i Drangedal kommune. Vi evner eller vil ikke ta den lederoppgaven det er å finne den åpenheten eller den gode kulturen for å korrigere hverandre i hverdagen av en eller annen årsak. Hos oss i industrien hadde vi for noen år siden en kampanje på å kunne korrigere hverandre i hverdagen. Nettopp for å kunn gjøre hverandre gode.

Er det rett og slett for mange som kjenner hverandre og sitter på dobbeltroller. slik at det er vanskelig å ta opp ting? Er det mange som har skjulte agendaer i sin jobb? Nå vet ikke jeg hvor mange som er ansatt i kommunen på en eller annen måte, men vil tro at det er flere hundre. Siden ca 70% av arbeidsplassene i Drangedal Kommune er kommunale og de fleste er født og vokst opp her så kjenner man noen som kjenne osv. og det er nettopp det jeg tror er fellesnevneren her. Kjenner den og du den osv så da er man livredd for å ta opp en alvorlig sak. Noen er medlemmer av den syklubben, jaktlaget, vennekretsen, turkompisen, barndomsvennen osv. Da blir ting svært vanskelig å ta opp. Er det slik?

Det er mange i Drangedal som ikke føler noen tilhørighet i bygda fordi man ikke er født og oppvokst her. Da er det svært vanskelig å komme inn i disse kretsene hvor man "betyr" noe. Kommer man ikke inn i de kretsene hvor man betyr noe blir man lett et mobbeoffer eller føler seg uvelkommen. Drangedalsfolk er et vanskelig folkeferd å komme inn på er noe jeg hører ofte. Til og med forskjellen fra Kroken til Drangedal er så stor det like gjerne kunne vert 100 mil unna..

Jeg har nå veldig stor mistillit til både politiker og kommuneadministrasjonen etter alle de sakene som nå har blitt rullet opp og at det blir gjort svært lite for å imøtkomme folks behov for informasjon eller tiltak. I år blir jeg muligens medlem av hjemmesitterpartiet, men det er liksom litt feigt det også.

Rolf Olsen