Det var i dette området Finn Lund gjorde det uvanlige funnet. Foto: Finn Lund

Finns funn gjør professor bekymret

På tur i det fine været fant Finn Lund noe som han mener er svært uvanlig å finne i januar. Han får støtte av en landets fremste eksperter.–Dette er bekymringsfullt, sier professor Klaus Høiland.


 Opp av skogbunnen på Urdfjell, Refsdalen stakk det frem en Kantarell. Kantareller, eller skogens gull, er en sopptype mange høster i august til oktober. Finn Lund stusset over at soppen fremstår som fersk og ny.

10 varmegrader
Finn forteller at i går, 2. januar ble det målt 10 varmegrader i Refsdalen. I dag klokken 1030 var temperaturen +6 grader.

Pløyde jordene i januar
Odd Aure minnes at i 1958/59 var det bart og relativt varmt i Drangedal. Så varmt at flere bønder pløyde jordene i januar, forteller Aure. 1971 var et annet år med mildvær, da kom den første snøen på Østlandet først i februar, forteller Aure.



 

Bekymringsfullt at man finner kantareller i januar
–Det er jo bekymringsfullt at vi finner kantareller i januar, sier professor emeritus i biologi, Klaus Høiland ved Universitetet i Oslo. Professoren sikter til en gradvis klimaendring. Høiland forteller at han mottar stadig flere bilder fra innsendere, som viser til soppfunn i vintermånedene i Norge.
–Dette viser at sesongen varer lenger og lengre, nå kan du plukke sopp hele året. Fra 1970 finnes pålitelige data på soppfunn i Norge. Det vi ser er en signifikant forlengelse av soppsesongen, forklarer professor Høiland.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekte kantarell

Den ekte kantarellen er en av Norges beste og mest gjenkjennelige matsopper. Den vokser i hele landet og har lang sesong. Ekte kantarell er eggegul med butte, gaffelgrenede ribber på undersiden av hatten. Hatten er traktformet og med en bølget rand på godt voksne eksemplarer. Kantarellen er vanlig i Norge nord til Nordland, men finnes også i Troms og Finnmark. Den kan opptre sparsomt noen steder og har sin hovedsesong fra juni til oktober. Soppen er skjør, og blir lett ødelagt dersom det kommer for lite regn. Den opptrer ofte i næringsfattig løv- og barskog, som gran- og bjørkeskog og den trives godt langs opptråkkede stier.

KIlde: SNL og Wikipedia

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et uvanlig funn i januar måned. Bildet er tatt av Finn Lund 3. januar 2020.