SENTRALE: Dette var sentrale personer på 1. mai-markeringen i Drangedal. Fra venstre Jone Blikra, Magnus Straume, Elin Reiersdal og Per Esborg.

Fint arrangement, men lite folk

Som vanlig hadde Drangedal Arbeiderparti markering av 1. mai på klubbhuset til DIL. Det var lederen av partiet, Magnus Straume, som ønsket velkommen, men han var litt skuffet over at det var heller tynt frammøte idet mellom 25 og 30 personer var møtt fram.

Seint tidspunkt og forskjellige oppgitte klokkeslett var vel heller ikke noen genistrek for at det ble som det ble, men selve markeringen var av beste merke.

Elin Reiersdal holdt en glimrende ungdomsappell. Her var det sang og musikk av Per Esborg. Han skriver tekster og komponerer og framfører sine sanger på en fin måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

EGENKOMPONERT: Per Esborg underholdt med egne sanger på 1. mai-arrangementet.

1. maitalen

Stortingsrepresentant for Telemark Arbeiderparti fra Kragerø, Jone Blikra, holdt 1. mai-talen, der han viet den brutale krigen i Ukraina mye tid av talen sin.

Han fortalte at han hadde vært rundt i Telemark på forskjellige 1. mai-arrangement i løpet av dagen, der han blant annet kunne ”skryte på seg” at han hadde vært på ”Trytepub”.

- Komme hjem

– Når jeg nå har kommet hit til Drangedal så er det som å komme hjem igjen, sa Blikra, før han tok for seg 1. mai som en solidaritetsdag. Da kom man ikke bort fra krigen i Ukraina og russernes brutale overfall av et naboland.

-Vårt naboland har angrepet et naboland. Hvem ville trodd at en krig i Europa i 2022 ville være mulig? I Ukraina var håpet om at korrupsjon og vanstyre var på vei ut og at landet gikk mot lysere tider, selv om de fortsatt hadde en jobb å gjøre. I stedet blir de kastet ut i en brutal krig som kun Putins regime er ansvarlig for, sa Blikra blant annet.

Han kom også inn på de store menneskelige lidelsene med sønderbombede byer, og den største flyktningkrisen siden siste verdenskrig med 5 millioner flyktninger.

Den norske modellen

Blikra kom også inn på norsk politikk og fremhevet den norske modellen som Arbeiderpartiet hadde vært eksponent for. Dette betyr blant annet å føre en ansvarlig politikk som består blant annet i å ta hele landet i bruk.

- Motarbeide sosial dumping som den borgerlige regjeringen med Høyre i spissen sto for med et arbeidsliv som sterkt svekket norske arbeidstakernes opparbeidede rettigheter. Vi vil bruke de store pengene på de store sakene. Vi vil ha et seriøst arbeidsliv. Skattelette til de rikeste er ikke medisinen vi trenger i dag, sa Blikra blant annet, og høstet applaus i forsamlingen.

Ellers var det en god matpause og Magnus hadde ordnet med Quiz som var i vanskeligste laget for de fleste. Men det viktigste er vel å delta, er det ikke slik det heter?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KOSELIG: Jan Alvern og kona Randi hadde det trivelig på 1. mai arrangementet på klubbhuset til Drangedal IL. Jan sa at han aldri hadde vært arbeiderpartimenn, men borgerlig. Kona Randi derimot hadde hatt Arbeiderpartiet som sitt parti. Jan syns at Arbeiderpartiet hadde gått mer og mer i riktig retning og at han hadde stor respekt for Støre som hadde en vanskelig jobb. Bak Paul Orkås som var sjåfør for Randi og Jan.

Angrep Rødt

Markeringen ble avsluttet av Magnus Straume som tok et knallhardt oppgjør med partiet Rødt som han beskyldte for å være mest opptatt av å splitte arbeiderbevegelsen. Han mente at partiet bedrev ren desinformasjon om strømstøtten til folk flest for å sverte regjeringen for en ordning Straume mente de fleste kan leve med.

Det var en verdig og fin markering med god tale, appell og underholdning i en tankevekkende tid.