KAN TAPE MYE: Fra venstre Eline Rønning og Åsa, Helge Dahl og Hannah, Jannike Sandåker og Pia, Alida Nilsen og Helene, Synnøve Hjermstad Tørnes og Alvin, Konrad og Ida Andresen med tvillingene Selma og Zelda, Christina Watne og Hermann, og Thomas Halvorsen og Luna. kan tape store penger på at barna ikke får plass i Kroken barnehage slik de hadde forventet.

Foreldre kan tape store beløp

Ni barn som venter på plass i Kroken barnehage må trolig vente til tidligst august neste år med å få plass, til tross for vedtak om løpende opptak. Dette kan bli dyrt for foreldrene.

– Dette blir tøft fram til august, sier Helge Dahl, pappa til Hanna.

I likhet med de fleste andre foreldrene i samme knipe strekkes strikken så langt råd er. Redusert arbeid, hjelp fra besteforeldre (de som er så heldige), hjemmekontor og ulønnet permisjon. For mange av foreldrene betyr dette dype innhugg i familieøkonomien. Å havne i denne situasjonen var ikke noe de så for seg da gleden over et barn på vei meldte seg. Nå er hverdagen blitt en kabal som sjeldent eller aldri går skikkelig opp. Foreldrene forteller at de er blitt flinke til å finne kompromisser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen god sak

Et budskap ønsker foreldrene skal komme fram på vegne av deres små som gjerne skulle hatt en barnehageplass.

– Denne er ingen god sak for kommunen. De vedtar løpende opptak, men setter ikke av penger.

Flere folkevalgte gikk høyt på banen før valget og nærmest lovet løsning på utfordringene ved Kroken barnehage. Det står nemlig ikke på fysisk plass, men korrekt bemanning. Den kommende ordføreren, Stina Anlaug Sætre, utbasunerte i et leserinnlegg den 8. september at det skulle satses stort på Kroken. Hun nevnte ikke spesifikt barnehagen. Likevel var det rimelig for folk å anta at Sætre snakket i et helhetlig bilde, der også barnefamilienes behov imøtekommes.

SIKKER: Den kommende ordføreren, Stina Anlaug Sætre Sp, er sikker på at det vil komme en løsning i Kroken, men kanskje ikke like raskt som den foreldrene ønsker seg.

– Hva kan du si?

– Hva kan du si til de fortvilte foreldrene?

– Jeg har stor forståelse for foreldrene som ikke veit hvor de skal gjøre av barna før nyttår. Vi vedtok løpende opptak, men baket det aldri inn i budsjettet. Ikke har vi satt av midler til dette. I stedet brukte vi uttrykket så sant det er plass. Det var ikke et godt vedtak, sier hun.

Den kommende ordføreren legger seg flat og medgir at hun ikke ser for seg en snarlig løsning, men lover at det skal inn i budsjettet for neste år.

– Det er i alle fall ingen quick fix her.

– Vi kan vel si at det er et paradox dette, når Kroken innfrir alle politikeres drøm om flere nye barn?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, det er jo kjempebra at det er kommet flere barn til Kroken, så vi må finne en løsning. Vi får ta penger fra en annen plass, sier Stina Anlaug Sætre.

KREVER Opposisjonen ved Ap og SV krever at det bevilges penger til ansatte i Kroken barnehage nå. Fra venstre, HIlde Heimholt Futnes, Per Esborg. Nadja Marie Andersson (SV) og Magneus Straume.

Venstresiden gir marsjordre

Det partiet som gikk aller høyest på løftebanen før valget i september var Drangedal Ap. Selv om partiet, i samarbeid med SV, ikke er i flertall lar ikke de folkevalgte på venstresida anledning til å gå fra seg.

– Vi er opptatt av å sende et tydelig signal til kommunestyret at det gir administrasjonen tilstrekkelig sikkerhet for å lyse ut stillingene fortest mulig. Vi gir en klar politisk marsjordre, sier Per Esborg, gruppeleder.

Han sier også at det ikke er spesielt samfunnsøkonomisk gunstig at de flytter de som ikke får barnehageplass. I et felles skriv med SV uttrykker opposisjonen seg slik.

– Vi kan ikke leve med at barnefamilier vurderer å flytte ut av kommunen på grunn av venteliste på barnehageplass, når vi akkurat har bygget en barnehage til over 50 millioner kroner.

Faste stillinger besettes

Administrasjonen på sin side er i full gang med å se på forslag til løsninger som kan gi kommunen handlingsrom. Dette vil bli framlagt i forslag til budsjett. Drangedalsposten får vite at oversikten over barn som venter på plass er større enn forventet. Og den blir ikke mindre, for neste år kommer det tre nye til flokken av ventere.

En ting er imidlertid administrasjonen klar på. Dersom de får rom til å utlyse stillinger, så er det lettere å få besatt dem enn å fylt opp ønsket om vikarer.