FULLSATT: Fullsatt sal for å få med seg vindkraftmøtet i Tokestua

Fullstappet vindkraftmøte

Innbyggerne i Drangedal tar vindkrafta på blodig alvor, og gikk bokstavelig talt mann av huse for å delta på stormøtet i Toksetua mandag kveld.

Innholdet på møtet gir seg selv. Kampen for å bevare naturen rein og urørt er hovedtema. Standarden settes av Torgeir W. Skancke med bilde/film om opplevelser knyttet til hva arealedringene innebærer for naturmangfoldet som er under sterkt press både i Norge og resten av verden med foredraget Vill natur – mennesket på ville veier.

VIKTIG: Torgeir W. Skancke kom med viktig budskap til salen.

– Hva er det viktigste budskapet i foredraget ditt?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har en klima og naturkrise. Blir ofte bagatellisert. Må kjenne naturtyper, arter og økosystemer for å vite hva hva natur er. Det viser seg gang på gang at veldig mange innen næringsliv, politikk og offentlige etater har ikke nok kunnskap om naturkriser.

Reidar Skoglund setter sitt preg på temaet med sine viser og eget gitarakkompagnement.

Konferansier for kvelden er Line Lillebø Osfoss fra NJFF, politisk rådgiver og samfunnskontakt.

TEMAVISER: Reidar Skoglund serverer temaviser som passer godt inn.

Rendalen

Ordfører Linda Døsen Stubsveen snakker om Rendalen og hvorfor kommunen valgte å si nei til vindkraft. Egne opplevelser ga grunnlaget for hennes innsats. Hun understreker at hun ikke skal råde andre kommuner til samme valg, og takket Tor Peder Lohne for at han tar vel imot henne.

– Hvorfor er det ikke mer fokus på de 10 prosentene med strømtap over nettet framfor vindkraft?

BRENNER: Ordfører Linda Døsen Stubsveen brenner for rein natur.

Hun forklarer hvorfor det er viktig. I tillegg forteller hun at kommunen har innført byggestopp av hytter.

Internasjonal fluefiskekonkurranse skapte wow-faktor hos deltakerne, som ikke er vant til annet enn oppdamma vannflater. Ikke naturlige og klare vann som i Rendalen. Ordføreren legger opp til av natur er varemerke, og viser til hva som er gjort i hennes kommune. Ikke flere mennesker, men bedre natur.

Motvind

John Fiskvik er bilforhandleren som driver kampen mot vindkraft. Ledere av Motvind Norge forteller forsamlingen hvordan de styrende maktene har solgt Norge til markedskreftene. han viser til Energilovens far; Eivind Reiten, som hevder at myndighetene har brutt kontrakten med innbyggerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SLÅR I BORDET: John Fiskvik, leder av Motvind Norge, slår i bordet i kampen mot vindkraft.

– Vi har ingen kraftkrise, men en strømpriskrise.

Fiskvik viste til andres uttalelser som konkluderer med at utenlandskablene er den direkte årsaken til vindkraftsatsingen.

Fiskvik krever stopp i videre utbygging av vindkraft og tar opp det samme som Skankcke, kampen mot naturkrisa og naturmangfoldskrisa. I tillegg tar han et kraftoppgjør med påstandene som samles i sekkeposten grønn industri.

– Etterlyser et uavhengig analysemiljø. Vi vet at vi ikke kan stole på det som kommer.

I tillegg til dette peker han på korrupsjon og ulovligheter ved salg til utenlandske oppkjøpere som ikke driver med vindkraft.

NJFF: Line Lillebø Osfoss forteller at NJFF ikke er imot vindkraft.

Ikke imot

Line Lillebø Osfoss forteller at NJFF ikke er prinsipielt imot, men hun legger klart for dagen at hun er imot inngrepene i naturen. Ikke minst peker hun på hvordan dette kan påvirke viltet. Hun konkluderer med at det er satt igang et forskningsprosjekt for for nettopp å få kunnskap om dette.

Ordføreren

Tor Peder Lohne, ordfører i Drangedal, forteller om kommunens prosess i forbindelse med mulig vindkraft i Drangedal, på grensa til Nome.

Han peker på dette med kunnskapsinnhenting, slik at kommunen på den måten får best mulig kompetanse til å foreta et korrekt valg, uavhengig av hva det må bli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avslutningsvis peker han på at valgene som gjøres møtes med respekt, siden alle mennskene i Drangedal skal fortsatt bo der.